Nem tudtam aludni. Elolvastam ezt a BPÁ interjút, ami ugyebár új, "hiānypótló" könyvének megjelenèse alkalmàval született.
Ez a " jól kiképzett fiatal" aki kimegy jól hangzik, de valójában kaminosokat, pincéreket, szakàcsokat, benzinkutasokat, épitkezési munkåsokat meg hasonlóakat jelent, akik egy jó része ràadásul itthon mást, gyakran piacképtelen szakmát, tanult. Pedig a fogalom úgy hangzik, mintha csupa mérnökök, rakétatudósok mennének nyugatra dolgozni, ahol a szakmåjukban helyezkednek el. Persze van ilyen is.
A " bezzeg de sikeres" balti államokban nagyságrendekkel nagyobb tudtommal az elvándorlás mint nálunk.
A pali szolgáltató meg logisztikai központokról regél, mintha az jobb lenne, mint pl a BYD vagy egy akcsigyár. Ha nincs melós az akcsigyárba, akkor nincs a call centerbe, szolgáltató központba sem, szerintem. Ràadásul mitől nagyobb a hozzàadott értèk egy call centerben, mint a BYD-nél? Oda több szakértelem kell?
Németorszàgban sikernek értékelik azt, hogy sikerûlt Brandenburgba csalogatni, szintén nagy állami támogatåssokkal, a Teslát, vagy Észak-Németorszàgba egy kinai akcsigyárat.( elfelejtettem a nevét...). Itthon meg mindenki fintorog.
Arra akarok kilyukadni, hogy okosakat próbál mondani, de konkrét ötlete nincsen arra, hogy mit kellene csinálni. Milyen "nagyobb hozzáadott értéket teremtő" munkahelyek kellenének és hová és ki teremtse meg azokat, ha nem a kûlföldi tőke.
Ha alacsony a bér, akkor alacsony a hozzàadott érték is. Ha a fodrász itthon 2500-3500 huf, Ausztriában meg 32 eur, akkor az osztrák fodråsznő ugyanazzal a munkåval nagyobb hozzåadott értéket termelt, mint az itthoni fodråsz ? Amikor mindkét helyen csak hajat vàgtak le? Az egész csak egy elszámolási trükk. Megjegyzem, a fodråszok keresete itthon is és külföldön is a legalacsonyabbak közè tartozik.
Azt sem veszi figyelembe, hogy más egy 40 milliós lengyel, de egy 20 milliós román belső piac is mint a mi 9,5 milliósunk és kb 3-5 mio lengyel és kb ugyanannyi román dolgozik nyugaton.
Ettől függetlenűl nekem sincs jobb ötletem, hogy milyen radikálisan mås gazdaságpolitikát kellene csinálni, mivel lehetne kitörni a jelenlegi helyzetből. Az euro bevezetését azért ellenzem, mert akkor aztàn teljesen kiszolgåltottak lennénk Brüsszelnek, ahogy azt Görögorszàg esetében is látjuk. Egyik pillanatról a måsikra nem jött pénz a bankautomatåból. Es nem azèrt, mert nem volt pénz az emberek számláján.
Gyors, csodaszerű megoldàs nincs.
De legalább nem irok róla könyvet, nem nevezem magam egyetemi professzornak és nem osztom az észt.
( Legközelebb altatót veszek be.
)