Ezek nem mind, sőt többségük nem fogyasztási adó. Van olyan is ami sztem nem létezik.
Csak szemezgetve, mert random bedobáltad.
Szted ha kivezetik a bankadót, nő a fogyasztás? Csak az OTP-nek 1 mrd dollár negyedévente a nyeresége, 1 év alatt 1200+mrd HUF. Ha kell abból akasztanak le 100 mrd-ot az állami bevétel növelése érdekében. Nem tűnik tragikusnak amit a bankrendszer nem visel el. Ráadásul van egy csomó állami program hitelprogram, ahol milliárdokat akasztanak le, most nem is nézve a külföldi terjeszkedéseik állami, politikai támogatását.
Vagy az energetikai cégek adója, amivel a MOL ruszki enrgiabehozatalának extraprofitját szedi be az állam. Amihez a mozgásteret maga harcolta ki. Ha nem jönne, drágább pl.LNG-t fizetnék és az extra energetikai adó utáni bevételtől is elesne az állam, amit más módon kellene beszednie.
Chipsekre, piára, csokira van extra NETA, azért ezek nem alapvető fogyasztási cikkek.
Ezt a gyógyszerek adóemelését sem értem 5% áfával futnak, semmi adóemelésük nem volt, rengeteg gyógyszer extra tb támogatással kapható.
A légiközlejedési adó a kedvencem. Fogyasztási adó, de a nagy többségét külföldiek fizetik a magyar államnak.
Ez olyan mint a teherjármüvek autópályahasznalati díja. 80%-át külföldiek fizetik ennek a 800 mrd-os bevételnek.
Ezek mind létező adók, illetékek, illetve hívd aminek akarod, de megszorítások!
Ha érdekelne, rövid google-zás után megtalálnád őket!
A bankadóról. Ez ugyanolyan kontraproduktív, mint az árstop.
Hány éve is lett bevezetve? Jé, és mégis degeszre keresik magukat a bankok? Akkor hogyan? Hát segítek. Azzal hogy áthárítják a plusz költségeket az ügyfelekre! Nem lehetett volna ezen 2/3-os felhatalmazás mellett változtatni?
Gondolom nem is akartak, mert így volt lebeszélve Pénztáros Lőrinccel, Tiborczzal, Csányival...
Ahogy az energetika terén is. Hogy van az, hogy mást sem hallunk a propagandából, mint hogy mennyivel olcsóbb az orosz kőolaj, földgáz, és nekünk mégsem olcsóbb az üzemanyag, mint azon országoknak, ahol már régen kivezették azt!? Hát azért, mert ezek a pénzek már régen a költségvetési lyukak betömködésére vannak nálunk átirányítva, ellentétben a többi európai országgal.
3X-os gáz, 1000 forintos üzemanyag árakkal riogat a kormány.
Miért? Persze a választ tudom, azért mert sok buta ember van, aki elhiszi, hogy a Nyugatról vásárolt energia ennyivel drágább, és ott ennyivel drágább is minden.
Ráadásul az üzemanyag árak 2/3-a adó, tehát az áremelkedés legnagyobb haszonélvezője maga a kormány. Ebből a profitból persze engedhetnének is, ha akarnának. Ehhez képest itt is, mint sok másik területen, bevezették az inflációkövető adóemelést. Amit most úgy tudom, januártól a választásokig jegelnek, ezzel is segítve a kormányon maradásukat.
A chipsadó elsődleges célja az adóbevételek emelése. Ennek érdekében még az egészséges ételekre is kivetették, mint például a müzlik, gabonapelyhek....
A bevezetése óta enyhén csökkent a só fogyasztása, viszont durván emelkedett a cukoré! Tehát nem az egészséges étrend felé terelte az embereket!
A gyógyszergyártókra, forgalmazókra is extraprofit adót vetett ki a kormány, amit úgy gondolom szintén a magyar állampolgárok fizetnek meg, ahogy annyi minden mást.
Van valami forrás arra, hogy Magyarország légi közlekedésében mekkora a magyar utasok aránya?
Csak mert állítod, hogy több a külföldi, mint a magyar. Tekintve a Nyugaton dolgozó, ingázó magyarok számát, kiegészítve a magyar turistákkal, én ezt nehezen tudom elhinni. Persze mondhatod, hogy fizessenek a gazdagok, akik tudnak repkedni. De akik Nyugatra mentek dolgozni, annak nagy része nem önként és dalolva, kalandvágyból, hanem kényszerből ment oda, hogy tudja törleszteni a hitelét, önálló egzisztenciát teremtsen a családjának... Tehát nem mindenki tehetős, aki használja a légiközlekedést.
Teherjárművek útdíja. Ide nem csak az autópályák hanem egyéb közutak is bele tartoznak. A pofám leszakad, amikor látom, hogy milyen utak használatáért kérünk útdíjat. Mert ugye ezeket a pénzeket vissza kellene forgatni az utak javításába, ami nem igazán látszik. Persze van néhány üde kivétel, de ez nagyságrendileg elmarad a beszedett díjaktól.