Ya és nem azért, mert olcsóbb, hanem mert nincs...
Nekem rokonomék élnek Nógrádban, mondják hogy is hogy hatalmas a munkanélküliség. Néhányszor megfordultam már ott is; az a megye szerintem nagyobb fekete lyuk, mint Borsod vagy Szabolcs. Viszont ők is úgy vannak vele, hogy inkább kijárogatnak alkalomadtán Németbe, minthogy éhbérért ott dolgozzanak. A fiuk meg a lányuk meg már kiköltözött végleg Angliába, őket sikeresen kiüldözték az itthoni bérek külföldre. Sajnálni sajnálom, hogy nem itt vannak, de mikor a srác posztolgatja, hogy most épp milyen "nagymotort" vett magának, valahol megtudom érteni.
Januárban jöttem el egy nagynevű vagyonbiztonsági cégtől, mert a hét hat napján bent voltam dolgozni, a fizetésem meg a nettó százat sem érte el, aztán mikor megmagyarázták, hogy mikor 90 felé mozdult el a pénzem, hogy az ott jó, besokalltam és átmentem máshová. Ott a pénzem ugyanannyi volt, de semmi nem járt mellé, se cafeteria (az előző helyen fél év után járt volna, olvasd és értsd, 2500/kétezerötszáz ft kajapénz!!!!), se bejárási pénz (ott térítettek valamennyit), de legalább helyben voltam, és egésznap a tévén meg a telefonon csüngtem, az úgy elment. A másiknál meg állandóan figyelt a kamera, meg csesztettek, hogy ezt ne csináld, azt ne csináld illetve tök fölösleges munkákat kellett még végezni.) Május végén megszűnt a hely, felajánlottak egy másikat. Megnéztem, és mondtam hogy ennyi pénzért nem vagyok hajlandó ezt csinálni. Faterral mentünk át ide is, ő maradt, ő nehezebben vált, de én úgy döntöttem, hogy megyek a gyárba, meglátom mi lesz. Barátnőm már egy ideje ott van, 100-110 nettó körül keres 8 órázással, plusz 18 ezer nettó cafeteria. Én 12-ezéssel picivel többet keresnék. Dolgoztam már 3,5 évet előzőleg más gyárban, ott minőségellenőr voltam, láttam hogy az összeszerelők mit csinálnak. Tartozik a folyamathoz durván 3-4 mozdulat, és kész van. Azt hittem, itt is az lesz, de tévedtem. Kezeljél egyszerre két gépet, mellette sok mozdulatból álló összeszerelést végezz, egyébként nem könnyű kütyükön, és hozzad a darabszámot is. Tökéletesen értem már, hogy nem viccből mennek el onnét az emberek, és most már egyre jobban tisztelem a barátnőmet is amiatt, hogy ő mit meg nem tudott csinálni a pénzéért, míg én őrként relatíve jól elvoltam (hozzá képest, igaz kevesebb pénzért). Szerettem végre hosszú távú munkahelyet, azt hittem ez az lesz, de már egyáltalán nem vagyok benne biztos. Ha ez nem fog működni, komolyan én sem tudok mást, mint kimenni külföldre (voltam már 7 hónapot Dániában). Egyszerűen nem állnak szinkronban a bérek az elvárt munkával, és ez a cég, helyi viszonylatban azért jól megfizeti a dolgozókat, mindenképpen más itteni munkáltatókkal összehasonlítva. Itt keleten nálunk ez a helyzet.