Magyarország ipara

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 048
113
desertfox

Igazából a világ más részen sem ismeretlen ez a fémhabfajta, csak jól állunk a kutatással/gyártással.
Amúgy az igazi áttörés az lesz majd, amikor elkezdik betenni autókba gyűrődő zónaként, vagy acélvázas épületekbe hőszigetelőként.
A baj az, hogy a MAL-t és a hazai alumínium ipart lényegében már kiiktatták. Pedig a civil piacos tömegtermeléshez (szerintem) nélkülözhetetlen lenne a hazai alumínium.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
@Fip7 Te vagy ami anyagszakértő emberünk és azon belül ahogy nézem Te az aluminiumot részesíted előnyben, aminek van valóság alapja is.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 048
113
desertfox

Nem mérnök a végzettségem, csak sokat olvasgatok a témában, főleg az Open ISV kapcsán.
Az alumíniumot pedig azért részesítem előnyben, mert:
1. Az országban minden adott az előállításához.
2. Modern ötvözetei nagyon erősek és korrózió állóak, és a legtöbb alkalmazáshoz létezik megfelelő ötvözet.
3. Az ötvözetei még egyszerűbbek és olcsóbbak, mint a modern műanyag alapú kompozitok.
4. Gyakorlatilag bármilyen forma gyártható belőle.
5. Majdnem 100%-ban újrahasznosítható.
6. Az előző oldalon lévő hivatkozás bizonyítják azt, hogy bőven van benne még innovációs potenciál.

Szerintem a hazai gép és nehézipar alapja lehetne a modern magyar alumínium gyártás.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
@FIP7 félre ne értsd Én értem hogy miért részesíted előnybe és igazad is van.
Egyébként EsEM általi cikkben:

"A nemrégiben alapított, a <b>Bay Zoltán </b>Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-ben kifejlesztett alumínium hab gyártási technológiát üzemesítő startup cég szakmai gárdája az anyagtechnológia területén megszerzett tudás mellett jelentős nemzetközi kapcsolatrendszerrel is rendelkezik a sikeres ipari K+F+I projektek megvalósításához és high-tech termékek gyártásához"

Mint a lézer.
Azt mondom mostani kormány leteszi a modern high tech ipar alapjait.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Az Orszag Ipara.
Jelenleg tobb iparag is fejlodik az orszagba.
kis mertekben igaz de ez minden iparagra jellemzo (tobbe kevesbe. A fejlodes merteke valtozo.)
-Ezekozul az eggyik az itt sokatemlegetett gep es szerszamgyartas es szerszamgep gyartas, emmellett az elektronikai ipar is. Ami szinten a haditechnikahoz tartoztathato.
A Magyar hadiiparral az a baj hogy nagyon "allamvedett" ercsd nem gyarthat civiklbe. (Legalabbis nem igen jellemzo.)

Ez a magyar hadiipar legnagyobb hatrany.
Lasd Raba ott a H sorozat (erdogazdalkodok meg lennennek veszve a gepert ha lehetne civilbe kapni (de a db license kot. De nekunk jo a kotott license is... (Uzleti erzek...0)
Ami elony szarmazott volna.
A Rabanak nagyobb profit.
A rabanak Hirnev.
Az Allamnak Ado
Az embernek Munka
Az erdeszeteknek es erdeszeti fuvarozoknak utepitoknek hasonlo Munkaeszkoz ami profitot termel.
A civilnek munka mint a gyarba mint az erdon mint a muhelyben.
A honvedseg egy esetleges konfliktus eseten foglalhatja a civil alkatreszraktarakat.

Es meg sorolhatnam napestig.

Az elektronika.
Miert nincs egy civil-katonai magyar ceg.
Mirt nem szal be az allam a Videotonba. elkezdodne alap dolgok gyartasa a Honvedseg szamara (a gyar levegohoz jutna.)
Nem kell nagy valamire gondolni (Elektromos cigi napaelemtablaval vesz gps jeladoval.(veszhelyzet es Granatolasi terulet megadasara is alkalmast infralampaval.)
Ennek a civil valtozata lehetne gps nelkuli.
Vagy Tv-k a laktanyaba plusz monitorok. Majd a kozigazgatasnak meg civilnek ugyanez nyomtato (az allami szvera ameik tipusu szabvany patront hasznalja az lessz az elterjedt az orszagban (Hisz magyarorszag :) (othon is ient hasznalok.:)
Majd egy Regebbi okostelefon licensejet megvenni. kiepiteni egy belso kom halozatot es egy tartalek Internetest. Strapabiro tok.
Egybol kessz is a komunikacio uj korszaka a hadviseles teren kis hazankban. (Ez a redszer butitott valtozata mehetne kozivatalokba.)
Sot lehetne nagybillentyus Nagyi Mobilt gyartani (akar hazai fejlesztest van mar annyi billentyus telefon leiras es nyilt license a neten hogy osszelehet hoznieggyet kettot aprobol.
Lehetne zavaroberendezes gyaras. (egyszerubb mint rejtozkodni.)
Lehetne CB-radio gyartas (rendorseg katonasag katasztrofavedelem mentosok ... (Kamionos savot letrehozni es civilbei tolni.) (egyszeru technologia)

A betanulomunkasoknak vokitokik egyeb egyszeru gyerekjatek gyartas. (allami intezmenyeknek ) majd a gyerek ovis kedvenc jateka kikerulhetne civilbe is (ennyi a jatekgyartok titka...) (Ami elvileg buncselekmeny csak megsugom.) (nemzetkozi jog)

De letre lehete hozni egy orszagos programozoi irodat ahol othonrol keves penzert dolgozhatnanak az informatikusok keresetkiegesziteskent (gyors szerzodessel.)
Keszithetnenek gyerekjatekokat kulonbozo alapprogramokat oprendszereket allami cegeknek civileknek (mobilaplikaciokat pl a katonai szferaba is meg a civilbe is.) lehetne animacios film keszites pc es konzol jatekfejlesztes. Ha tobbsegi allami lenne a ceg fenterthatna egy multiceg rendszerehez hasonlo vedelmi rendszert amivel a magyar allam vedelmi rendszerenek elso falat is jelenthetne. a 7 bol. Emellett az ipari kemkedes csucsa is lehetne.

es ide bedolgozhatna kezdo civil ember is mint adminisztrator modertor es hasonlok (vebtarhelyszolgaltatas forumkezites weblapkeszites karbantartas hasonlok.)

Es ez mind abbol hogy a hadiipar nem csak a hadseregnek gyartana termekeket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 324
68 562
113
Nah elmesélek egy történetet, mindenki olyan következtetést von le amit akar.:

Kb fél éve a cégem beruházott (külföldi multi) 2 automata targoncára ( Nem kell hozzá targoncás megy magától) valamilyen okból. (ők tudják) Francia gyártó 2 db targi, 2x25 millió Huf + 30 millió telepítési költség. Ez így 80 guriga indulásnak. Pénz a francia gazdaságnak. (a telepítés egyik részlete volt hogy 5 cm-el odébb kellett programozni a lerakás helyét angol raklap miatt. Menet közben derült ki, 1000 euróba került pár óra alatt franciaországból neten át megoldották, itt senki sem járt.) Azóta eltelt 5 hónap, hol jók hol nem . Néha karamboloznak + x milló. Ezért a kb 100 millióért 4 targoncás pár évig el dologozott volna itt, de inkább kiment a pénz az országból. Csak azt akartam érzékeltetni egyébként, hogy 2 db eszközt legyártottak, beprogramoztak és zsebre tettek 100 millát. Nem tömegterméket gyártottak, mint itthon általában az üzemek legtöbbje.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
Nálatok a pénzügyi és a beszerzési osztályon sem biztos, hogy normális mindenki.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 324
68 562
113
Szerintem a Rafale, és a Mirage 2000 fenntartása is hasonló okok miatt lehet drága. Ha megnézitek a 2 gép ára a fele az összegnek csak. 5 hónap működés alatt. 5 évre tervezték velük egyébként hogy visszahozzák az áruk. :) Mindenesetre jó mutogatni őket minden erre járónak hogy mi ilyen fejlettek vagyunk.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
antigonosz megírhatnád a cég nevét, látom pénz van szarásig, felelősség semmi, szivesen megpályáznék valami zsíros állást nálatok a gazdasági osztályon.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 324
68 562
113
Azt azért nem teszem, nem reklámozom.:) Egyébként szvsz 50% hogy a sefty miatt lettek. Nálunk a biztonság az első, de nagyon. Gyakorlatilag bolondbiztosra levédi magát a cég. Itt is inkább 2 targi feltételezett ütközése során egy esetleges humán sérülést akartak kiváltani szvsz. Tesztelik technikát. Ma is 8 órát tömték a fejem munkavédelemmel.:)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
Megírhatod privátba is a cég nevét (akkor nem lesz reklám), kiváncsivá tettél. Mondjuk a munkavédelem-fetish nemigazán nekem való, a héten nálunk is volt munkavédelmi felkészítő 1-2 óra hosszan, addig elmentem kajálni.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 048
113
Érdekes innováció bár nem értek az ilyesmihez:
http://www.origo.hu/techbazis/20140226-magyar-talalmany-vedi-a-mobilt-a-lehallgatastol.html
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
@FIP7 félre ne értsd Én értem hogy miért részesíted előnybe és igazad is van.
Egyébként EsEM általi cikkben:

"A nemrégiben alapított, a <b>Bay Zoltán </b>Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-ben kifejlesztett alumínium hab gyártási technológiát üzemesítő startup cég szakmai gárdája az anyagtechnológia területén megszerzett tudás mellett jelentős nemzetközi kapcsolatrendszerrel is rendelkezik a sikeres ipari K+F+I projektek megvalósításához és high-tech termékek gyártásához"

Mint a lézer.
Azt mondom mostani kormány leteszi a modern high tech ipar alapjait.

miskolcon a mak-on már egy ideje folynak kutatások, és projektek, ezért is jó, hogy pl. innen is talicskázzák kifelé a pénzt az egyetemről...hátha nem lesz megfelelő műszaki(mérnöki)értelmiségi utánpótlás....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 048
113
Ez is egy érdekes írás:
http://www.innoteka.hu/cikk/valos_kep_hazank_termeszeti_eroforrasairol_%E2%80%93_kiemelten_a_meg_nem_ujulok.510.html
 

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6
Obama és a Prezi: magyar szoftver az amerikai közoktatásban :)
http://startup.mandiner.hu/cikk/20140301_obama_es_a_prezi_magyar_szoftver_az_amerikai_kozoktatasban
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Hajógyártás: remélem összejön!

http://iho.hu/hir/ujra-el-a-tapei-hajouzem-kisfaludy-mar-el-is-keszult-140306
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Oké, nem éppen a nagyiparhoz kapcsolódik, de érdekes,, ügyes a srác, érdemes beleolvasgatni a videó alatti beszélgetésbe.

http://www.youtube.com/watch?v=sf_8fbYjKFo