Ez félvezető gyártás lesz.
Köztudott, hogy az elmúlt időszakban mekkora chip hiány jelentkezett az iparban.
Egy tavalyi kutatás szerint a globális chip hiány 210 milliárd dollárnyi bevétel kiesést okozott csak az autóiparnak!! Nagy piac, nagy piaci réssel.
A mi 6 milliárdos tételünk (ami kb 6 Tiszaújvárosi poliol gyárnak felelne meg!!!!) olyan irgalmatlanul nagy összeg, hogy szerintem a hagyományos termelésű gyárakat nyugodtan elfelejthetjük, pl. autóipar stb.
A félvezető gyártás nagyon más liga, az Intel pl. idén jelentette be, hogy 20 milliárd dollárért 2 üzemet tervez felépíteni Ohio államban USA-ban.
Tavaly évi bejelentése pedig Arizonaban és Új Mexikóban való gyáralapításról szólt, összesen 23,5 milliárd dollárért.
(pár hetes bejelentés, hogy a Toshiba pl.Japánban duplázza meg a chipgyártását egyik üzemében)
Látható, hogy ezek a 6 milliárdunknál is jóval nagyobb összegek .
Viszont szintén tavalyi bejelentés, hogy a TMSC (Taiwan Semiconductor Manufactoring Co.) 7 milliárd dollárért Japánban épít félvezető gyárat és ez már passzol a "több mint 6 milliárd" eurónkhoz. Tehát ennyiből fel lehet építeni egy félvezető gyárat, nem 5 nm-en fognak termelni hanem 25-28 nm-en de nem csúcskategóriás chippekre van most nagy tömegben szükség.
Szintén idei hír, hogy az Intel mellett a TMSC és a SAMSUNG is mint a világ legnagyobb félvezető gyártói az USA-ba terveznek új gyárakat építeni.
Félvezetőgyártó ipar újjáéledésének időszakában vagyunk szerintem a kormány erre csapott le.
Intel szóba nem jöhet
Kínai jó baráti viszony miatt a Tajvani TSMC szerintem kiesett, viszont a Samsunggal az elmúlt időszakban is már jó kapcsolatot építettünk , SAMSUNG SDI az egyik legnagyobb beruházási tétel volt a maga 390 milliárd dollárjával.
Kialakulhatott egy jó kapcsolat, láthatták, hogy milyen gördülékenyen zajlanak nálunk a nagyberuházások (a megvalósításnál volt pár rázós terület amin a kormány hathatós segítségével elég hamar átverekedték magukat),
..és , hogy kapcsolódjon az egész a hadiiparhoz is, Maróth is többször beszélt a chip hiányról, legutolsó amerikai útja során is.
Szerintem erre mozdultunk rá. Merész felvetés de a mozaikok mintha kezdenének összeállni.
Én most erre tenném a voksomat
Ha így lesz akkor nagyon más ligába kerültünk.