Magyarország ipara

Nincs. Összehasonlításképpen: a ferihegyi repülőteret 4,44 milliárd euróért akarták megvenni, Paks-2 az 12,5 milliárd euró.

Teslanak az uj giga beruhazasa a
nemetorszagban epulo (Europaban egyetlen) gyara amire mellesleg anno Magyaroszag is palyazott, 4 milliard euros beruhazas. Osszetortek magukat az Eu-s orszagok, h naluk valosuljon meg, nagyon nagy volt a lobbizas.

Orbannak a mostani bejelentese 50%-al !!! nagyobb tetel. Ez brutalisan nagy osszeg ugy hogy titokban a hatterben tudtak letargyalni.

Ide politikai elkotelezettseg is kell...

Még annyit, h ezt a legmagasabb szinten kellett letargyalni. Milyen Eu-n kivulo vezetovel talalkozott Orban az elmult idoszakban, Putyinnal,brazil elnokkel...lapozzunk még kicsit vissza ha egyaltalan szukseges.

Teslanak az uj giga beruhazasa a
nemetorszagban epulo (Europaban egyetlen) gyara amire mellesleg anno Magyaroszag is palyazott, 4 milliard euros beruhazas. Osszetortek magukat az Eu-s orszagok, h naluk valosuljon meg, nagyon nagy volt a lobbizas.

Orbannak a mostani bejelentese 50%-al !!! nagyobb tetel. Ez brutalisan nagy osszeg ugy hogy titokban a hatterben tudtak letargyalni.

Ide politikai elkotelezettseg is kell...
A Tesla nekem is beugrott. Ha jól tudom szeretne egy gigaakksigyárat a berlini gyára mellé lőtávolságban.
A választások miatt minden európai céget kizárok. Annyira rossz a nyugati sajtónk és annyira direkt támogatás lenne a kormánynak, hogy ilyet senki sem kockáztat. Talán koreai, japán vagy kínai. Már ha nem OV beszélt félre és nem1, hanem több beruházás adja ki.

Engem nem forszíroz annyira hogy mi lesz ez, de ha egy ilyen, + a következő években elkészülő és termelni kezdő nagyberuházások beindulnak, gdp növekedésben a románokat az apafarkas hátán rakjuk majd meg évekig :D

Már hallom ahogy elkezdenek sírni azon hogy mennyi támogatást adott az állam, és nem a Gizikének adta szoláriumra:D

Engem nem forszíroz annyira hogy mi lesz ez, de ha egy ilyen, + a következő években elkészülő és termelni kezdő nagyberuházások beindulnak, gdp növekedésben a románokat az apafarkas hátán rakjuk majd meg évekig :D

Már hallom ahogy elkezdenek sírni azon hogy mennyi támogatást adott az állam, és nem a Gizikének adta szoláriumra:D
Hát Romulusz és Rémusz mellett nekik csak az apafarkas jutott! :D

Ez félvezető gyártás lesz.

Köztudott, hogy az elmúlt időszakban mekkora chip hiány jelentkezett az iparban.
Egy tavalyi kutatás szerint a globális chip hiány 210 milliárd dollárnyi bevétel kiesést okozott csak az autóiparnak!! Nagy piac, nagy piaci réssel.

A mi 6 milliárdos tételünk (ami kb 6 Tiszaújvárosi poliol gyárnak felelne meg!!!!) olyan irgalmatlanul nagy összeg, hogy szerintem a hagyományos termelésű gyárakat nyugodtan elfelejthetjük, pl. autóipar stb.

A félvezető gyártás nagyon más liga, az Intel pl. idén jelentette be, hogy 20 milliárd dollárért 2 üzemet tervez felépíteni Ohio államban USA-ban.
Tavaly évi bejelentése pedig Arizonaban és Új Mexikóban való gyáralapításról szólt, összesen 23,5 milliárd dollárért.

(pár hetes bejelentés, hogy a Toshiba pl.Japánban duplázza meg a chipgyártását egyik üzemében)
Látható, hogy ezek a 6 milliárdunknál is jóval nagyobb összegek .

Viszont szintén tavalyi bejelentés, hogy a TMSC (Taiwan Semiconductor Manufactoring Co.) 7 milliárd dollárért Japánban épít félvezető gyárat és ez már passzol a "több mint 6 milliárd" eurónkhoz. Tehát ennyiből fel lehet építeni egy félvezető gyárat, nem 5 nm-en fognak termelni hanem 25-28 nm-en de nem csúcskategóriás chippekre van most nagy tömegben szükség.

Szintén idei hír, hogy az Intel mellett a TMSC és a SAMSUNG is mint a világ legnagyobb félvezető gyártói az USA-ba terveznek új gyárakat építeni.

Félvezetőgyártó ipar újjáéledésének időszakában vagyunk szerintem a kormány erre csapott le.

Intel szóba nem jöhet :) Kínai jó baráti viszony miatt a Tajvani TSMC szerintem kiesett, viszont a Samsunggal az elmúlt időszakban is már jó kapcsolatot építettünk , SAMSUNG SDI az egyik legnagyobb beruházási tétel volt a maga 390 milliárd dollárjával.
Kialakulhatott egy jó kapcsolat, láthatták, hogy milyen gördülékenyen zajlanak nálunk a nagyberuházások (a megvalósításnál volt pár rázós terület amin a kormány hathatós segítségével elég hamar átverekedték magukat),

..és , hogy kapcsolódjon az egész a hadiiparhoz is, Maróth is többször beszélt a chip hiányról, legutolsó amerikai útja során is.

Szerintem erre mozdultunk rá. Merész felvetés de a mozaikok mintha kezdenének összeállni.
Én most erre tenném a voksomat

Ha így lesz akkor nagyon más ligába kerültünk.

Hát Romulusz és Rémusz mellett nekik csak az apafarkas jutott! :D
Melyik nyelven keresztnév a Farkas? :D

a Samsunggal az elmúlt időszakban is már jó kapcsolatot építettünk , SAMSUNG SDI az egyik legnagyobb beruházási tétel volt a maga 390 milliárd dollárjával.
Kialakulhatott egy jó kapcsolat, láthatták, hogy milyen gördülékenyen zajlanak nálunk a nagyberuházások (a megvalósításnál volt pár rázós terület amin a kormány hathatós segítségével elég hamar átverekedték magukat),
A gödi nagyik áramköröket fognak horgolni? :rolleyes:

eb0864747b9752d7a00baa8719b0b3d36d06f910.png

A hazai megyék eltérő fejlődési pályán mozogtak az elmúlt 25 évben, ez a tendencia érvényesül 2024-ig tartó előrejelzési pályán is.
A GDP inkább az exporton látszik, ahol a multinacionális vállalkozások termelése zajlik.

"Elképzelhető, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter január végén épp az Orbán Viktor által ma bejelentett gigantikus beruházást lengette be a HAON-nak adott interjújában, mely alapján a 6 milliárd eurót meghaladó beruházás Debrecen térségében valósulhat meg."
..
beruhazasok-lista-513655.png