Ha normális minőségi munkát akarsz akkor egy munkásnál nem 2-3 évben gondolkodsz hanem több évben. Ugyanis ennyi idő szükséges egy tapasztalt önállóan tudó felelősséget vállaló dolgozónak a kineveléséhez.
De itt nem agysebészetről beszélünk, hanem gyárépítés alatt vinni a malteros vödröt, meg pakolgatni a vasakat. Azért fix idejű szerződés, hogy ne szokják meg a klímát és a végén gond nélkül hazaküldhessék. Aztán ha igény van, akkor új szerződéssel újra jöhet.
Bár itt nem erről szól a nóta, de a gyári, még mérnöki melók többségénél is az 5-6 évet tulzásnak találom. 3 évente jó a rotáció, ha nem is teljesen mást, de érdemes cserélgetni. Teljesen begyöpösödhetsz, csőlátás alakul ki és nem veszed észre, hol lehetne javítani a munka minőségén vagy a folyamatokon.
Egy önállóan felelősséget vállalni tudó melós nekem nem 5-6 év, 1-3 hónap. Itt a vendégmunkások esetén általában sori ipari munkáról vagy annak kiszolgálásáról van szó.
Mkinek van csoportvezetője. Nekem az is önálló, felelősségteljes melós, aki átlátja,időben jelenti a problémákat és lehetőség van rá a főnökének a csapattal reagálni.
A Filippínókról meg annyit kell egy kis vérfrissítés a nemzetnek.... (Tudom hogy egyesek ezért....) Részükre annyi svábok...tóthók....rácok....szászok....
Egyébként még ha lett volna eszük akkor pár évvel ezelőtt dél Afrikából különböző ösztöndíj támogatásokkal illetve különböző munkahelyi támogatásokkal pár tucat bur... fehér embereket behozhattak volna... Idővel kicsit lendítettek volna a magasabb hozzáadott értéken....
Ez sztem teljesen irreális, a realitásaihoz nincs köze. Búrok. Viszonylag anno jól éltek. Aki képzett sosem fog KKE-be jönni. Nyelvileg és anyagilag ott az USA, Anglia, Ausztrália. Ez is történt.
A másik a nagyüzemi, nagy területeken sok olcsó kicsi négerrel gazdálkodó mezőgazdasági munka. Nálunk nincsenek parlagon ekkora területek. Max. a sok, olcsón dolgozó négerre lenne szükség. De azok meg jönnek hívás nélkül, viszont csesznek a földeken mellőzni...
Végezetül ne 2-3 évben gondolkodjanak hanem 5-6 évben illetve tovább...
Sajnos szükség van vendégmunkásokra... (Az más tészta hogy miért mentek innét el az emberek....aki nem hívő az tisztában van vele)
Kár volt ezt a hívőt betenni....
A pénz miatt mennek el innét. Én is többször. Még fogok is remélem. De ez nem magyar specifikus. Az egész térségre jellemző. Minket inkább kevésbé mint fokozottan érint.
Itt ez nem is gond, sőt hasznos magának és az országnak is, ha kimegy tanulni vagy dolgozni. Képzettebben jön haza. Az veszteség, aki kint marad. De a trend már a Covid előtt is fordult. Többen vissza, mint ki.
Olyanokra akik idővel nem akarják a saját nézeteiket ránk erőszakolni...
Pakisztáni stb.... Sajnos azokból van bőven.... Na azok nem kellenének
Idővel kezelhetetlenné vállnak. Lásd Anglia
Repülve rugnám vissza őket meg azt is aki burkoltan behozza őket....
Ez a nehéz eset. Itt nincs teljesen jó recept. De az ország előrelépéséhez, a magasabb életszínvonalhoz kellenek vendégmunkások. Itthon nincs, vagy kevés a tartalék, max. néhány térség. A kérdés, mi képesek leszünk megoldani, amit a Nyugatnak nem ment. Vendégmunkások helyett ott a jóléti rendszeren élősködő migránsok vannak többségben ( persze rengeteg, arab és neger is melózik), akik már vissza nem előrehúzzák a társadalmat. Főleg a fiatalok, az ottragadt vendégmunkások gyerekei és a willkommen bevándorlók. Akik már nem melózni, hanem jól élni mentek, kiszivattyúzva a jóléti rendszer kiskapuit.
Az állandó rotáció, fix idő aztán haza, majd jön más az ötlet. Ez a gyarépítéseknél működhet. De jól bevált sori melosnál lehet kevésbé. Bár az újaknál mindig alacsonyabb beszálló fizetés. Ha az őket alkalmazó cégek is érdekeltek lesznek, talán működhet.