Magyarország ipara

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 058
113
Friss (2024 március) adatok
terkep-663053.jpg

Forrás

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdmNGRkZTQ2YWQzNDRhNzFiY2E5ZjZkZGMxYzQyNDU0.jpg

Forrás

Indexnek hiszel? Portfóliót már be sem teszem, mert nálatok az szitokszó lett.

Jóval kevesebb gyerek, több házasság. Gondolom a támogatásokat így tudják leginkább igénybe venni. Aztán maximum majd elválnak, amint "büntetlenül" megtehetik.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 000
14 070
113
A CATL működéséből generált adóbevétel és járulékot tedd mérleg egyik serpenyőjébe, a másikba meg ha ugyanezen a földterületen mezőgazdaságot folytatsz, hasonlóképpen mennyi bevételt generál. 1 havi CATL hány évi mezőgazdasági termelésnek felel meg???

Komolyan, ne vicceljün már!!!!!
Jó, ha ennyire egybitesen vizsgáljuk az adott témát, akkor te meg a az egyik serpenyőbe tedd a megtermelt élelmiszert a másikba meg az akkumlátort, melyikkel fogsz jól lakni? ;)
A kormány amikor mondjuk ad egy nagyberuházásra pénzt, akkor pont nulla forintot vesz ki az államháztartásból.
Ez így nem igaz! Persze valszeg megtérül majd a befektetett összeg, de a terület úthálózat kiépitése +közművesítés +vissza nem térítendő munkahely teremtő támogatás mind mind adó forint. Indirekt módon az energiaigeny szolgáltatás előállítás-erőművek is adó forint. Ha meg importálunk és ugye megfizeti a cég a piaci árat akkor azzal a szuverenitásunk szintje csökken. Szóval nagyon is vannak költségek.
Tehát mi a javaslat?
Ha megvalósult a teljes foglalkoztatás, akkor húzzuk le a rolót, nem kell több gyár.
Vajon ez a barom kormány, miért hoz ide mégis???
Mert a b*zi GDP-t akarja pörgetni céltalanul.
Ez a nagy büdös helyzet, nem látszik érdemi hosszútávú elképzelés, csak a rövid távú GDP pörgetés bűvöletében élnek.
Ezek a xar gyárak mind munkahelyeket generálnak, amikor pl. munkaerőhiány van, akkor egy balfasz szakszervezet sokkal jobb poziból tud béremelést kiharcolni. De ha nincs, akkor maga a melós egy munkahelyváltással vagy annak belengetésével is sokkal alkuképesebb.
Ez a közvetlen haszon.
Persze, Magyarországon, ahol korlátozzák a munkajogokat, és kiherélték a szakszervezeteket. Pont azzal csalogatja ide a kormány a külföldi gyárat, hogy többek között azokat amiket leírsz ki lehet játszani.
A közvetett meg, hogy ezek a gyárak alapból adó és járulékbevételeket generálnak. Így az állam bevételi oldala nő és többet fordíthat kiadásra, oktatás -egeszegügyre.
De érdemes megnézni a magyar vidéki ipari központokat, Győr, Kecskemét stb. Ezeken a városokban a kkv-k is sokkal több bevételre tesznek szert, hisz a nagy gyárakat ezer módon, logisztika, szolgáltatás ki kell szolgálni. De ugyanúgy akár az egyéni vállalkozók, a fodraszokon, át a műkörmösökig is jobban megélnek, hisz ezek a multik több dellát fizetnek a melósnak, mint a hazai kkv-k, így többet tud költeni,
Nos, ebben így igazad van, ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hasonló népsűrűségü de jobban élhető országokat is, mert ezen logika mentén ott szimplán több gyár van. Meg fogsz lepődni nem feltètlen ez a helyzet.
Akkor van szuverenitásunk, ha errőlsebb a magyar gazdaság. Ha egy bizonyos szinten be akarod rekeszteni, míg mások ellépnek, akkor gyengülünk, csökken a szuverenitásunk.
Ez megint egy kicsit óvodás szintű érvelés (bocs). Több pénz = nagyobb szuverenitás... sajnos nem ennyire egyszerű.
Kapásból a külföldi gyár éppen fordított előjelű szuverinitást állít elő. Ez nem feltétlen rossz, de kár letagadni. Egy CALT felé akkugyar alapból nyersanyag behozatal miatt kiszolgáltatott, mert legjobb tudomásom szerint itt a Kárpát medencében nincsenek ritkaföldfèm bányáink. A nagy energia igény okán Tovább növeli Magyarország áram-ellátás biztonságát.

A Magyarországi autógyarak döntően Német exportra gyártanak, így alapból a Német gazdaságnak kiszolgáltatott a szektor.

Alapvetően pont az általad is vázolt szemellenzős mindent a GDP pörgetésnek alárendelő szemlélettel van a gond. Legyen több pénz, és minden jobb lessz. A nettó gyárak idehozatala amíg jelentős a munkanélkuliség teljesen indokolt. Ha nincs már érdemi munkaerő felesleg minimum felvet kérdéseket, az így keletkező járulékos problémák miatt.

Mégegyszer, direktben nem vagyok ellenük, a BYD-nak meg örülök is, kicsit felrazza a piacot.
A bajom az, hogy sok esetben a politikusaink nem látják a fától az erdőt és csak közgazdász szemlélettel hoznak döntést.

Lehet idealistán hangzik, de én először azt a kérdést fogalmaztatnám meg, mi a célunk? Ha ezt sikerül meghatározni akkor akkor kialakitható a szemlélet a szükséges válasz megfogalmazására, és a rendelkezésre álló erőforrások helyes kezelésére.
Az egyik ilyen cél volt a teljes foglalkoztatás. Sikerült elérni? A csökkenő nepessegszám mellett fenntartható lesz e a jelenlegi gyár kapacitás munkaerő kiszolgálása? Ha nem, pusztán távol-keleti munkaerő import tènyleg Magyarország érdeke?
Boldogít-e a GDP? Stb.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113
A táblázatban 2022-es adatok vannak…(?)
A friss magyar adat valóban ma jött ki márciusra. Továbbra is a historikus mélypont közelében.
Aszerint a fertilitási ráta 1.34 (nem 1.56 mint a táblázatban).
Majd negyedéves adatközlésben összehasonlítható lesz az európai (EU-s) adatokkal - az még nem találtam később fog kijönni.


“ 2024 márciusában 6413 gyermek született Magyarországon, 10%-kal, 727 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel folytatódott a másfél-két éve tartó romló tendencia. A KSH adatai szerint a visszaesésért nem csak a szülőképes korú nők számának csökkenése felel, a gyerekvállalási kedv is visszaesett.
Bár a szezonálisan igazított adataink alapján márciusban kicsivel több gyerek született, mint februárban, a romló trend nem tört meg.”
Én igyekszem minden alkalommal a forrást is odatenni. És igen ott van, hogy ezek az Eurostat 2022-es összesített friss eredményei.
A chartot azért tettem be, hogy látszódjanak a trendek.
Te miért nem teszed be az általad emlegetett friss adatokat?
Ha egy kicsit gondolkodsz, akkor rájöhetsz, hogy minden adat a friss KSH (!!!) jelentésben jan-márciusi viszonylatban van megadva, nem egész évre.

Az általam berakott infografikákon pedig a rendszerint használt éves adatokat használják fel. A fertilitási rátát máshogy értelmetlen is vizsgálni - szerintem -, mivel éven belül egészen komolyan változik az értéke. Trendszerű az, hogy az év elején jóval kevesebb az élveszületések száma, mint az év közepétől. 2022-ben pl. Februárba (6100) több mint 2000 gyerekkel kevesebb született, mint Júliusban (8300). Ez éven belül, 30+%-os eltérés.
A berakott infográfiás diagrammból az is kiolvasható, hogy a születésszámok itthon az európai átlagok felett, - és az utóbbi időben - azokkal szinte párhuzamosan mozognak. Ebből pedig az következik, hogy nem az itthoni politika az elsődleges korlátozó tényező, hanem az egész Európát sújtó recesszió, és infláció. Ez az ami a gyerekvállalást leginkább negatívan befolyásolja. Meg persze a Covid, és háború stressze, és bizonytalansága sem pozitívan hat a termékenységre.
Jelzem, hogy az általam kiemelt diagrammon jól látszik, hogy a kormány gyerek- és családpolitikája is jól kivehető eredményt hozott, ugyanis a válság évei után (2011-től) egészen mélyről bőven az EUs átlag fölé tolódott az teljes termékenységi mutató. Miközben az EU-s átlag meg folyamatos és enyhe csökkenést mutat.
A KSH-nak van frissebb, 2023-as adata is. Az éves értéken a teljes termékenységi mutató, 1,51.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113

Indexnek hiszel? Portfóliót már be sem teszem, mert nálatok az szitokszó lett.

Jóval kevesebb gyerek, több házasság. Gondolom a támogatásokat így tudják leginkább igénybe venni. Aztán maximum majd elválnak, amint "büntetlenül" megtehetik.
Megint nem néztél utána, hogy miről írogatsz. :)
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 058
113

Kiválasztott nemzetgazdasági ágak termelékenysége​

Termelékenység = hozzáadott érték / kibocsátás.

2022 2019-2022 átlaga
Oktatás
73,2%. 76,4%

Információ, kommunikáció
57,4%. 58,4%

Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat
41,3%. 44,0%

Teljes gazdaság
39,7%. 42,2%

Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás
37,7%. 37,7%

Építőipar
36,0%. 36,7%

Feldolgozóipar (köznyelvben: gyártás)
20,5%. 22,7%


Feldolgozóipari alágak termelékenysége​

Termelékenység = hozzáadott érték / kibocsátás.

2022 2019-2022 átlaga
Gyógyszergyártás
49,8% 47,3%

Textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása
30,7%. 35,0%

Gép, gépi berendezés gyártása
23,3%. 26,1%

Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása
16,7%. 19,6%

Vegyi anyag, termék gyártása
15,9%. 24,1%

Villamos berendezés gyártása (benne: akkugyártás)
15,9%. 20,9%

Járműgyártás (benne: autógyártás)
14,4%. 15,8%


datawrapper.gif

Egyes magyarországi gyárak termelékenysége​

Termelékenység = hozzáadott érték / kibocsátás.

2022. 2019-2022 átlag
Audi
16,1% 17,7%

Samsung
16,0%. 18,3%

Mercedes
8,8%. 8,7%

Suzuki
7,1%. 9,4%


KSH alapján illetve auditált beszámolók alapján készült.
(nem általam, számokat számításokat, nem ellenőriztem, becsült értékek, más számok is találhatóak közforgalomban igaz a sorrend ott se változik).

Elnézést a formátumért, az én hibám.
Azért remélem áttekinthető.




datawrapper.gif
A termelékenység számítása hogyan történik az egyes ágazatokban?
Csak mert többek közt az élelmiszer üzemekben is többféle kritérium alapján is lehet számolni.
Lehet ugye az össz. kapacitáshoz viszonyítani a termelés volumenét, a kibocsájtást. Ebben az esetben életszerűek lehetnek a fent felsorolt számok, viszont egy laikus számára félreérthetőek, csalókák.
Mert pl. a műszaki, gépenkénti termelékenység, vagy pl. a humán erőforrás nagyságához mérten jóval magasabb.
A mi élelmiszeripari üzemünkben pl., jelenleg a gépek 35-40%-os kihasználtsággal dolgoznak, "hála" a fizetőképes kereslet, és a fogyasztás visszaesésének. "Csúcsidőben", szezonban ez felemelkedhet akár 65-70%-ra is. Viszont ennek van egy létszám szükséglete, amit a jelenlegi helyzetben még túlóráztatással sem tudnának megoldani. Az elmúlt nagyjából 5-6 évben a termelői létszám folyamatosan csökkent (nyugdíj, gyes, felmondás). Ezzel a csökkent létszámmal próbálják kielégíteni az időszakosan felfutó magasabb termelési volument is. Szóval alap esetben ledolgozzák az emberek a 8 órát, ami elég pörgős meló, ha jók a gépek. Ha megnő az igény, jön az önkéntes túlóra, ha ez kevés, akkor a kötelező. A gépek átlag 70%-os kihasználtsággal dolgoznak, mert vannak termékváltások, technikai szünetek, ami alatt vannak egyéb elvégezendő munkák.
Azt akarom ezzel szemléltetni egy "kívülállónak", hogy egy alacsonyabb termelékenység nem feltétlenül azt jelenti, hogy a dolgozó lébecolással tölti az idejét, és egy magyar melós ennyivel kevesebbet dolgozik, mint egy nyugati társa.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 090
11 062
113
A termelékenység számítása hogyan történik az egyes ágazatokban?
Csak mert többek közt az élelmiszer üzemekben is többféle kritérium alapján is lehet számolni.
Lehet ugye az össz. kapacitáshoz viszonyítani a termelés volumenét, a kibocsájtást. Ebben az esetben életszerűek lehetnek a fent felsorolt számok, viszont egy laikus számára félreérthetőek, csalókák.
Mert pl. a műszaki, gépenkénti termelékenység, vagy pl. a humán erőforrás nagyságához mérten jóval magasabb.
A mi élelmiszeripari üzemünkben pl., jelenleg a gépek 35-40%-os kihasználtsággal dolgoznak, "hála" a fizetőképes kereslet, és a fogyasztás visszaesésének. "Csúcsidőben", szezonban ez felemelkedhet akár 65-70%-ra is. Viszont ennek van egy létszám szükséglete, amit a jelenlegi helyzetben még túlóráztatással sem tudnának megoldani. Az elmúlt nagyjából 5-6 évben a termelői létszám folyamatosan csökkent (nyugdíj, gyes, felmondás). Ezzel a csökkent létszámmal próbálják kielégíteni az időszakosan felfutó magasabb termelési volument is. Szóval alap esetben ledolgozzák az emberek a 8 órát, ami elég pörgős meló, ha jók a gépek. Ha megnő az igény, jön az önkéntes túlóra, ha ez kevés, akkor a kötelező. A gépek átlag 70%-os kihasználtsággal dolgoznak, mert vannak termékváltások, technikai szünetek, ami alatt vannak egyéb elvégezendő munkák.
Azt akarom ezzel szemléltetni egy "kívülállónak", hogy egy alacsonyabb termelékenység nem feltétlenül azt jelenti, hogy a dolgozó lébecolással tölti az idejét, és egy magyar melós ennyivel kevesebbet dolgozik, mint egy nyugati társa.
Megnyugtatlak...más területen is nagyon kevés az ember, annyi a túlóra,hogy 2 héttel előre nem tudsz tervezni.

Kifogja kitermelni a nyugdíjakat, ha egyre fogy a melós,a törvényes keretek közt érkező vendégmunkásokat meg démonizáljátok ??
Hm ?
Dolgozunk majd a koporsóig ? Akkor hogy nyomjátok majd itt a cinikus hisztit, amikor megemelik a nyugdíjkorhatárt....

ÉBRESZTŐ bazdmeg, nem az abortusz népszerűsítésével, buzik jogaival, nemváltókkal, zelenszkijjel, jajazoroszokk-al kéne foglalkozni meg erőltetni ezeket, amikor az egész jövőnk és még a jelenlegi életminőségünk is veszélyben van.
 
  • Tetszik
Reactions: Törppapa

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 058
113
Megnyugtatlak...más területen is nagyon kevés az ember, annyi a túlóra,hogy 2 héttel előre nem tudsz tervezni.

Kifogja kitermelni a nyugdíjakat, ha egyre fogy a melós,a törvényes keretek közt érkező vendégmunkásokat meg démonizáljátok ??
Hm ?
Dolgozunk majd a koporsóig ? Akkor hogy nyomjátok majd itt a cinikus hisztit, amikor megemelik a nyugdíjkorhatárt....

ÉBRESZTŐ bazdmeg, nem az abortusz népszerűsítésével, buzik jogaival, nemváltókkal, zelenszkijjel, jajazoroszokk-al kéne foglalkozni meg erőltetni ezeket, amikor az egész jövőnk és még a jelenlegi életminőségünk is veszélyben van.
Megnyugtatlak, egy kicsit jobb munkahelyre, van annyi jelentkező, hogy több fiókba nem fér el a jelentkezési lapjuk, szakmai önéletrajzuk, csak a bizonytalanság, a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt nem mernek létszámot bővíteni a cégek!
A teljes foglalkoztatás, és az alacsony munkanélküliségi ráta csak annak tudható be, hogy a FIDESZ egyik első lépése az volt, hogy megváltoztatta az erről szóló szabályokat! Eszerint A KSH nem tekinti munkanélkülinek azt a személyt, aki a megkérdezés hetében akár 1 óra kereső tevékenységet folytatott. Ezen kívül rengetegen vannak, akik nem is kerültek a hatóság látókörébe, nem regisztráltált álláskeresők, feketén dolgoznak, alkalmi munkát végeznek. Szóval a statisztikákkal ellentétben lenne munkás, ha lenne felvétel a normálisabb munkahelyekre. De "hála" a külföldi vendégmunkásoknak, és az általuk alacsonyan tartott fizetéseknek, ezek az emberek továbbra is maradnak a fekete gazdaságban, ahol jobban keresnek! Az megint más dolog, hogy ott viszont nincs táppénz, szabadság, nyugdíjas évek..., de sokaknak ez nem szempont.
És ha megkérhetlek, legalább nekem ne gyere ezzel a baromságoddal, mert én pont nem vagyok kíváncsi az egybites szövegedre:
bazdmeg, nem az abortusz népszerűsítésével, buzik jogaival, nemváltókkal, zelenszkijjel, jajazoroszokk-al kéne foglalkozni meg erőltetni ezeket, amikor az egész jövőnk és még a jelenlegi életminőségünk is veszélyben van.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113
kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt nem mernek létszámot bővíteni a cégek!
Ezt hogy is? Ha megrendelés van, akkor miért ne bővítene a cég (pláne, ha jelentkező is van), amikor pont hogy a foglalkoztatást egyszerűsítette az évek során a kormány.
Ha valakit felvesznek, és letelik a próbaideje, akkor is csak max. 1 hónap felmondási idő van, és ha nem dolgozik a cégnél 3 éve, akkor még végkielégítést sem kell fizetnie.
Ugye, ez az infó is onnan jön, ahol 150 vegyesházasság van friss bevándorlókkal? :rolleyes:
A vendégmunkásos feketegazdaságos bulira már nem akarom a biteket pazarolni.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 311
7 517
113
Ezt hogy is? Ha megrendelés van, akkor miért ne bővítene a cég (pláne, ha jelentkező is van), amikor pont hogy a foglalkoztatást egyszerűsítette az évek során a kormány.
Ha valakit felvesznek, és letelik a próbaideje, akkor is csak max. 1 hónap felmondási idő van, és ha nem dolgozik a cégnél 3 éve, akkor még végkielégítést sem kell fizetnie.
Ugye, ez az infó is onnan jön, ahol 150 vegyesházasság van friss bevándorlókkal? :rolleyes:
A vendégmunkásos feketegazdaságos bulira már nem akarom a biteket pazarolni.
Nem is az hogy nem mernek bővíteni már a leépítésen gondolkodik sok cég.
Hiába van megrendelés ha az anyag ár és a rezsi folyamatosan no es nem tudni hogy az adott negyedévet hogy zárják a cégek :(
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 698
14 742
113
Megnyugtatlak...más területen is nagyon kevés az ember, annyi a túlóra,hogy 2 héttel előre nem tudsz tervezni.

Kifogja kitermelni a nyugdíjakat, ha egyre fogy a melós,a törvényes keretek közt érkező vendégmunkásokat meg démonizáljátok ??
Hm ?
Dolgozunk majd a koporsóig ? Akkor hogy nyomjátok majd itt a cinikus hisztit, amikor megemelik a nyugdíjkorhatárt....

ÉBRESZTŐ bazdmeg, nem az abortusz népszerűsítésével, buzik jogaival, nemváltókkal, zelenszkijjel, jajazoroszokk-al kéne foglalkozni meg erőltetni ezeket, amikor az egész jövőnk és még a jelenlegi életminőségünk is veszélyben van.

Ha ekkora a gond talán nem kéne 13. havi nyugdíjakkal dobálózni csak hogy be legyen húzva a választás.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 090
11 062
113
Ha ekkora a gond talán nem kéne 13. havi nyugdíjakkal dobálózni csak hogy be legyen húzva a választás.
Gratulálok...

Inkább nem kéne tolni a pénzt,paripát,fegyvert egy se nem Eu,se nem NATO tag országba ezzel húzva a konfliktust.. megkéne javítani és üzembehelyezni az északi áramlatot,barátság vezetéket amelyeket támadások értek. Újból versenyképessé tenni az unió iparát/gazdaság amelytől újból felpörögne a német gazdaság,rajta keresztül pedig a magyar is. Újból konszolidálódnának az anyag és rezsi árak, az egész kontinens profitálna belőle,az unió minden országa, Görögországtól Finnországig.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and Törppapa

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 297
2 494
113
A termelékenység számítása hogyan történik az egyes ágazatokban?
Csak mert többek közt az élelmiszer üzemekben is többféle kritérium alapján is lehet számolni.
Lehet ugye az össz. kapacitáshoz viszonyítani a termelés volumenét, a kibocsájtást. Ebben az esetben életszerűek lehetnek a fent felsorolt számok, viszont egy laikus számára félreérthetőek, csalókák.
Mert pl. a műszaki, gépenkénti termelékenység, vagy pl. a humán erőforrás nagyságához mérten jóval magasabb.
A mi élelmiszeripari üzemünkben pl., jelenleg a gépek 35-40%-os kihasználtsággal dolgoznak, "hála" a fizetőképes kereslet, és a fogyasztás visszaesésének. "Csúcsidőben", szezonban ez felemelkedhet akár 65-70%-ra is. Viszont ennek van egy létszám szükséglete, amit a jelenlegi helyzetben még túlóráztatással sem tudnának megoldani. Az elmúlt nagyjából 5-6 évben a termelői létszám folyamatosan csökkent (nyugdíj, gyes, felmondás). Ezzel a csökkent létszámmal próbálják kielégíteni az időszakosan felfutó magasabb termelési volument is. Szóval alap esetben ledolgozzák az emberek a 8 órát, ami elég pörgős meló, ha jók a gépek. Ha megnő az igény, jön az önkéntes túlóra, ha ez kevés, akkor a kötelező. A gépek átlag 70%-os kihasználtsággal dolgoznak, mert vannak termékváltások, technikai szünetek, ami alatt vannak egyéb elvégezendő munkák.
Azt akarom ezzel szemléltetni egy "kívülállónak", hogy egy alacsonyabb termelékenység nem feltétlenül azt jelenti, hogy a dolgozó lébecolással tölti az idejét, és egy magyar melós ennyivel kevesebbet dolgozik, mint egy nyugati társa.
Nagyon hosszú lenne a válasz nem fórumra való és nem is érzek túl nagy indíttatást és képességet, h edukáljak.
Azt látom, h nálad se megye át hogy nem mikroökonómia a megközelítés alapja nemzetgazdasági szinten, mikor a hozzáadott értek számításáról(termelékenység) beszélünk, hanem a makró.
Egy primitív példával megvilágítva.
Lehet, h a győri Audi technikus többet dolgozik munkaórában mint a német társa, s a kibocsátott volumen is magasabb(legyártott motorok száma), s még az is lehet, h munkaórára vetítve hatékonyabb mint a német, de amivel dolgozik(gép, gépsor) és amit beszerel az importból van, így nemzetgazdasági, ágazati szinten leginkább a munkáját tette hozzá csak a termékhez(stb…stb).

Az élelmiszeripar jellemzően szintén importgépekkel dolgozik. Hazai munkaerővel(rádásul olcsóbb bérköltségek mint autóipar), de
az alapanyag jó esetben hazai, s magasabb is a magyar tulajdoni arány ezért jobbak a számai ebben az összehasonlításban.
Mondjuk ez a szektor(+mg)is hátulról a második az MNB mérőszámai szerint az EU-ban.
De ez azt is jelenti van benne tartalék bőven.

Pl.: már a 2013-as Darányi Ignácz tervben(egyetlen kormányzati program miről OGY különhatározatott fogadott el)benne volt az öntözési rendszer kiépítése 10 éves tervvel…
Már le telt és gyakorlatilag egy kapavágás se történt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
Nagyon hosszú lenne a válasz nem fórumra való és nem is érzek túl nagy indíttatást és képességet, h edukáljak.
Azt látom, h nálad se megye át hogy nem mikroökonómia a megközelítés alapja nemzetgazdasági szinten, mikor a hozzáadott értek számításáról(termelékenység) beszélünk, hanem a makró.
Egy primitív példával megvilágítva.
Lehet, h a győri Audi technikus többet dolgozik munkaórában mint a német társa, s a kibocsátott volumen is magasabb(legyártott motorok száma), s még az is lehet, h munkaórára vetítve hatékonyabb mint a német, de amivel dolgozik(gép, gépsor) és amit beszerel az importból van, így nemzetgazdasági, ágazati szinten leginkább a munkáját tette hozzá csak a termékhez(stb…stb).

Az élelmiszeripar jellemzően szintén importgépekkel dolgozik. Hazai munkaerővel(rádásul olcsóbb bérköltségek mint autóipar), de
az alapanyag jó esetben hazai, s magasabb is a magyar tulajdoni arány ezért jobbak a számai ebben az összehasonlításban.
Mondjuk ez a szektor(+mg)is hátulról a második az MNB mérőszámai szerint az EU-ban.
De ez azt is jelenti van benne tartalék bőven.

Pl.: már a 2013-as Darányi Ignácz tervben(egyetlen kormányzati program miről OGY különhatározatott fogadott el)benne volt az öntözési rendszer kiépítése 10 éves tervvel…
Már le telt és gyakorlatilag egy kapavágás se történt.
igen a gépgyártás elengedhetetlenül fontos.

nekem régi vesszőparipám hogy első lépésbe olyan gépeket kell beszerezni (építeni) amik gépgyártó gépeket gyártanak.... :)

nekünk jelenleg az infrastruktúra fejlesztése lenne mindemelett nagyon fontos.
az autópályák gyorsforgalmi utak voltak már porondon. meghozták a töllük várt fejlődést. lenne még mit fejleszteni de a fő hangsúlyt nem ide helyezném.
jelenleg a vasút élvez prioritást rá is fér a rendszerre egy pár évig még ez lesz a prioritási skála elején.

Én elkezdeném felfuttatni (jelen pillanatól kezdve) a folyami szállítást duna-tisza az alap.

de új csatornákat létesítenék bővítenék hajózhatóvá tetetnék. kismerülésű hajókkal bizonyos ipari központokba történő folyami szállítást megoldottá tetetnék. vízen szállítani csatornahálozaton keresztűl (nem mindent csak amit lehetséges) elég széles ennek a skálája területenként változó ezekre bővülhetne ipar... ezek a csatornabővítések nagy hatással lennének az öntözésre ezzel a mezőgazdaságot is fejlesztenék sőt magasabb értékű növénykültúrák termesztését is megkönnyítené (nem mindegy hogy teszem azt kukorica nő egy területen vagy épp valami fűszernövény) itt akár bizonyos területekemn energiatárolás is létrejöhet vagy energia termelés... a napenergia maximumának kihasználására az öntözés tökéletes megoldás.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113
Nem is az hogy nem mernek bővíteni már a leépítésen gondolkodik sok cég.
Hiába van megrendelés ha az anyag ár és a rezsi folyamatosan no es nem tudni hogy az adott negyedévet hogy zárják a cégek :(
Az anyagárnak és a rezsi növekedésének mi köze van a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájához?
A rezsi nem növekszik havi rendszerességgel. Az anyagárakat meg elsősorban a világpiaci árak befolyásolják. Meg kismértékben a devizaárfolyamok.
Ezen felül pont az élelmiszeripar az amelyik kiemelt szerepet kap idén a támogatásban. Állítólag (!) ott dolgozik a kolléga.
 
  • Tetszik
Reactions: Molon Labe

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 058
113
Ezt hogy is? Ha megrendelés van, akkor miért ne bővítene a cég (pláne, ha jelentkező is van), amikor pont hogy a foglalkoztatást egyszerűsítette az évek során a kormány.
Ha valakit felvesznek, és letelik a próbaideje, akkor is csak max. 1 hónap felmondási idő van, és ha nem dolgozik a cégnél 3 éve, akkor még végkielégítést sem kell fizetnie.
Ugye, ez az infó is onnan jön, ahol 150 vegyesházasság van friss bevándorlókkal? :rolleyes:
A vendégmunkásos feketegazdaságos bulira már nem akarom a biteket pazarolni.
Úgy, hogy a munkás nem egy autó, hogy ha nincs rá szükségem, akkor félretolom! De a te nem létező lelkiismeretednek, tudom nem okozna gondot, hogy felveszed, aztán amint kicsit visszaesik a megrendelés, azonnal visszadobod a "húspiacra" őket. Vannak olyan munkáltatók, akik viszont arra törekednek, hogy ne kelljen senkinek felmondani, ha már felvették őket.
Az alkalmi munkásnak sem feltétlenül jó az, hogy behívják őket dolgozni, magasabb bérért mint mondjuk egy mezőgazdasági munka, aztán pár nap múlva mehet ahová akar! Ha a gazda közben felvesz mást a helyére, akár román, filippínó, vagy akármilyen vendégmunkást, akkor oda már nem kell visszamennie!
Ezen kívül azért sem vesznek fel munkást, csak ha már túlóráztatással sem tudják teljesíteni a megrendelést, mert így kevesebb a papírmunka, kevesebb az ellenőrzés. És egy sormunkásnál sem mindegy, hogy van-e tapasztalat, mennyire megbízható, milyen a hozzáállása!
 
  • Tetszik
Reactions: Kalormen

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 894
113
Az anyagárnak és a rezsi növekedésének mi köze van a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájához?
A rezsi nem növekszik havi rendszerességgel. Az anyagárakat meg elsősorban a világpiaci árak befolyásolják. Meg kismértékben a devizaárfolyamok.
Ezen felül pont az élelmiszeripar az amelyik kiemelt szerepet kap idén a támogatásban. Állítólag (!) ott dolgozik a kolléga.
Mondjuk a kínai hitelekkel ördőgi spirálba kerülnek. Sebaj majd az egyre több vendégmunkás a gyarmaton széppen kitemerli a hozzá adott nyereséget. Afrika és Siri Lanka példáját látva remélem belátható időn belül az ország javai kínai kézben lesznek. Az egyre növekvő hitelekket idővel fizetni kell! De ez van amikor pár ember kezében van szinte minden.... és a klienturát fizetni kell. Kéz kezet mos elvével.
Lehet pampogni a termékenységi rátán de az utóbbi pár évben hány "magyar" származású gyerek született kint? Több ezer...tízezer.
Közben meg arról pampognak hogy nincs is szegénység.....
Hát sajnos mára eljutottunk odáig hogy megjelent a dolgozoi szegénység is. Ami abban nyilvánul meg hogy hónapról hónapra fizetésig élnek. Pl hiábba keresnek ketten is 500-600 ezreket...sajnos ha jót akarnak a gyerekeknek maguknak akkor egy fizetés csak az oktatásra...stb megy el. Tudod az egyházi...magán iskolák burkoltan mindenért pénzt szednek és ez csak az egyik probléma.....
Nem beszélve a magas infláció miatti elszált árrakról.
Jelenleg a béremelések ha multinál gürizik az ember a gyenge forint/euró árfolyam miatt a dolgozok ismét benyelték. Decemberi/januári bértágyalások 375 ft környéki árfolyammal indultak. Mára mennyi is lett?
Igen a költségeket a multik euroban számolják el.
De minden rendben van ebben az elbaszott országban...
Ma "segély" járatton voltunk délelőtt a tanyabokrokban mielőtt bárki bármit mond....
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 058
113
Azt látom, h nálad se megye át hogy nem mikroökonómia a megközelítés alapja nemzetgazdasági szinten, mikor a hozzáadott értek számításáról(termelékenység) beszélünk, hanem a makró.
Természetesen tudom, hogy nem vállalati szinten kell egy ágazat termelékenységét megvizsgálni! Ezért is mondtam, hogy egy laikus számára, mint én vagyok, félrevezetőek lehetnek ezek a számok, és nem teljesen tiszta, hogy mi alapján jönnek ki ezek az eredmények.
És nagyjából meg is kaptam rá a választ, hogy miket kell ilyenkor számításba venni! Köszönöm!