Abból indultál ki, hogy magasak Magyarországon a béreket terhelő adók, mer a kormány...meg Nagy hülye.
Nézhetünk nemzetközi kitekintést is, de a legjobb mi volt anno, mi van most és mi lehet itthon.
Ennek a szuperbruttónak becselezése az adóterhek közé érdekes, mert ez nem a munkavállalókat terhelő adó, hanem a cégeket. Persze lehet abból kiindulni, ha a cégeket nem terheli a bérek után olyan magas munkáltatói járulék, akkor biztos odaadnák a munkavállalóknak, de ez azért ingoványos talaj. Ez olyan mint a bolti Áfacsökkentés, aminek a gyakorlata az volt, 2-3 hónapig hakniztak vele a boltok, olcsóbb lett egy termék, aztán szépen beépítették az árba és nagyobb haszonkulccsal dolgoztak az adott terméken. Azaz te nem veszed olcsóbban, az állam bevételtöl esik el, csak a cégek haszna nőtt. Így nem segít az embereknek, de legalább fentarthatatlan intézkedés ha jó kiterjedten csinálják. Volt is anno ilyen választási Áfacsökkentés 2006ban, élt 1 évig....(az árrésstop ami a haszon maximumát szabályozza, pont ez ellen jött létre és jóval hatékonyabb)
Nah, de vissza béreket terhelő adókhoz. Ez a mai gazdaságpolitika alapja, bevált és sikeres. Ez a 3szoros újrázás egyik alapja. Nemcsak lakossági bér, hanem gazdpol.szempontból.
1 misi bruttóval számoltam az egyszerűség kedvéért.
Mi van most.
2022es kalkulátor, de ebből a szempontból lényegtelen. Semmilyen kedvezményt nem vettem figyelembe. Sem 25 éveb aluliak, sem a 2+gyermekes anyukák, sem a 30 év alatti 1 gyermekes anyukák 0%-os SZJA-ját, sem egyéb gyerek utáni adókedvezményt.
Szal ennél még nagyon sokan jobban járnak és a bruttó bérük akár 80+%-át is megkapják.
Így kedvezmények nélkül 66.5%.
Mi volt 2009ben
Kedvezémenyek nélkül a béred 52%-át kaptad meg.
De volt ez rosszabb is, amikor a felső kulcs nem 34% SZJA volt, hanem 40% körül. Csak annyi ideje egykulcsos alacsony a mai, hogy ez már mki elfeljti. (ha jövőre visszajönne a progresszív többkulcsos adó, jó kis emlékeztető lenne)
Betettem egy alacsonyabb bért is. Bár tudom szinte nem nőtt az utóbbi években senkinek a bére, de hátha mégis.
Bruttó 400.000el is kiszámoltattam.
Tehát a béred 53%-át kaptad meg.
Tehát a 30as gyerektelen szinglik, akiket a propi szerint
legjobban súlyt a kormány, azok is jobban járnak a mai adórendszerrel.
Szuperbruttó, munkáltatói járulék.
Amit behoztál mint adóprés a kormány részéről. Bár ugye a dolgozókat nem érinti, de ha indirekten mégis.
Nézzük.
Ma 13%, 2010 előtt 28-35% volt.
Tehát ez is jóval alacsonyabb.
Sakk-matt
OECD összehasonlítás
Nem ismerem az összes állam adózását és természetesen a múltból sincsenek emlékeim, milyen volt anno és milyen most. Viszont a statisztikád mögött valószínűsítem az a stikli (mert azért dolgoztam,adóztam pár helyen külfölfön), hogy Nyugaton a munkavállalói többkulcsos adóterhek átlagosan jóval magasabbak mint a magyar (ezt tapasztaltam), míg a munkáltatói adóterhek lehet meg alacsonyabbak??? Ezzel lehet átlagolni, de ezzel ugye a melós kevésbé jár jól, mint a cégek....
Mégegyszer itthon 2010 előtt 25% volt az Áfakulcs!! Ma 27%
! 2% emelés volt. Lófax esti fénynél, ami bérek adócsökkentése mellett nagyon jó kompromisszum, hogy az állami bevételek is szinten maradjanak.
Volt egy átcsoportosítás a béreket terhelő és a fogyasztási adók közt. Ami egy folyton eladosodó, a költségvetési hiánnyal állandóan küszködő (csak 2010 és 2020 közt egyedül ez a kormány tudta tartani a költségvetési hiányt 3% alatt) folyamatos ciklusos megszoritásokkal, évi 10-20%-os resziemelkedéssel (több mint 10 éve a 2013as árakat fizetjük!) tűzdelt és durva ciklusos reálbércsökkenéssel járó gazdaságpolitika volt.
Ebből a végtelen sehova sem vezető körből segített kitörni ez az adórendszer is(nem kizárólagosan csak ez).
Vissza lehet lépni csökkenteni a fogyasztási adót, növelni, többkulcsossá tenni a bérek utáni adót, de az nem kifejtve most, lyukat üt az állami bevételeken és erősíti a feketegazdaságot, hisz csak egy alacsonyabb éves jövedelem mellett éri majd meg bejelentett leadózott munkát vállalni. Ez nem riogatás, ez volt a gyakorlati tapasztalat anno.
Egyébként lehet alacsonyabb a német, osztrák áfa, de az árak nem. Biztos van néhány termék, akció és fel lehet mutatni, de igen. Csak több évig éltem kint és nem. Általában minden drágább, vmi sokkal.
És persze a drágább nyugati árakhoz képest a bérek jobbak. Jobb életszínvonalon megél kint az átlag, mint itthon. Ezt én nem vitatom.(azt már igen, ha innen kimész, akkor nem lehet jól beszopni, ha csak a nyugati fizut nézed és az albérletet, reszit nem, vagy elégge a magyar alá kell adni a lakhatási szintet) Tehát itt nem létező rémekkel vitatkozol. A faxom se akar vmi tré orosz xarban vásárolni gagyi, xar minőségű kaját. De amikor felmutatja más, hogy
németben, vagy osztrákban az akciós kaja a kinti Nettóban milyen olcsó, itthon meg milyen drága az Aldiban. Akkor kb.az orosz diszkont szemetét hasonlítja össze a magyar árakhoz. Ha bejön az orosz mindenképpen fejlődés lesz, nyílik lefelé a kínálat, ami Nyugaton is megvan.
Márcsak felfelé kellene nyílnia a magyar élelmiszerszínvonalnak, főleg zöldségek és húsok. Mert itthon sokszor, nem mindig szerencsére, csak jól szét kell nézni, gagyi minőségű a friss termék. Kint van minden, csak ami faxa, annak el is kérik az árát