Magyarország légvédelme

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113
Ui:tudom, hogy már nincs shilka nálunk, csak, mintegy visszamenoleg kérdezem.

Ha arra vagy kíváncsi akkor a 2000 lőszert a személyzetnek behevederezni az legalább 1 óra amennyiben a logisztikától konzervben kapják a lőszert.Bár nem elképzelhetetlen az,hogy előre behevederezik, így amikor kifogyott akkor a személyzetnek csak a hevedereket kell betölteni(ehez az kell,hogy minimum 2 javadalmazás hevedertag legyen minden járműhöz).

• Tetszik
Reactions: bel

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113
Itt a hevederező gép(ne tévesszen meg senkit ugyanez volt a Shilkához is).Persze nem elképzelhetetlen,hogy volt gépi is de nekem arról nincs tudomásom.Mindenestre a konzerveket biztosan kézzel kellett kinyitogatni.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113
Hát ennek a "konzervdoboznak".

Mibe rakják a lőszert?Hogyan biztosítod másként a hermetikus zárást ami elengedhetetlen ahoz,hogy huzamosabb ideig tárold a lőszereket?Persze lehet úgy is mint nyugaton ép csak az kb 1000x drágább módszer köszönhetően az egyszerhasználatos hevedereknek és a konzervhez képest megint csak deága ládáknak.Bár nyugaton is létezik ömlesztett lőszer.

• Tetszik
Reactions: fishbed and bel

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 470
58 888
113
Közben én is megtaláltam.

Meg ezt is.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Mibe rakják a lőszert?Hogyan biztosítod másként a hermetikus zárást ami elengedhetetlen ahoz,hogy huzamosabb ideig tárold a lőszereket?Persze lehet úgy is mint nyugaton ép csak az kb 1000x drágább módszer köszönhetően az egyszerhasználatos hevedereknek és a konzervhez képest megint csak deága ládáknak.Bár nyugaton is létezik ömlesztett lőszer.
Most hirtelen olyan 3-4 verzió jutott az eszembe. Az élelmiszeriparban elég sokféle módszerrel tudják biztosítani a légmentes zárást. A műanyagok csodákra képesek! :cool:
És sokkal könnyebben kezelhetőek, és nem utolsó sorban sokkal könnyebbek is.

• Tetszik
Reactions: alfa74 and BJani

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 181
73 673
113
Most hirtelen olyan 3-4 verzió jutott az eszembe. Az élelmiszeriparban elég sokféle módszerrel tudják biztosítani a légmentes zárást. A műanyagok csodákra képesek! :cool:

Többségében elég jól is égnek, nem tudom, hogy mennyire fér bele a lőszertárolásba ez a tulajdonságok.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Többségében elég jól is égnek, nem tudom, hogy mennyire fér bele a lőszertárolásba ez a tulajdonságok.
Hogy jól értsd: lehet a fémnek és a műanyagnak olyan kombinált csomagolása, amikor kombinálod a könnyű nyithatóságot (fém csattos megoldás), és a légmentes zárast (belül vákuumfóliázott lőszerek).

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 181
73 673
113
Hogy jól értsd: lehet a fémnek és a műanyagnak olyan kombinált csomagolása, amikor kombinálod a könnyű nyithatóságot (fém csattos megoldás), és a légmentes zárast (belül vákuumfóliázott lőszerek).

Ha már a dobozban van, nincs kifogásom ellene, csak látva az emberek általános működését, nem tudom, hogy elég hülyebiztos e a dolog.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Ha már a dobozban van, nincs kifogásom ellene, csak látva az emberek általános működését, nem tudom, hogy elég hülyebiztos e a dolog.
Alapvetően szerintem lényegtelen a tűzállóság. A kézifegyver lőszereket általában papírba csomagolják. A fa dobozokról már nem is beszélve.

• Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113

Tekintve,hogy így csinaljak vagy 60-70 eve szerintem a műanyagokat kivehetjük a listáról, ráadasul milyen vastag lenne a hasonlóan erős műanyag?

Alapvetően szerintem lényegtelen a tűzállóság. A kézifegyver lőszereket általában papírba csomagolják. A fa dobozokról már nem is beszélve.

A katonai lőszereket a világon mindenhol fém tárolóban tartják Az oroszok fa ládába raknak ilyen fém konzerveket,amiben papirba csomagolva van a lőszer.Nyugaton pedig szintén fa ladába raknak fem ládát és abban is papír dobozban van a lőszer(még a hevederezett is).*

*Olyanok szoktak lenni nyugaton,hogy pl a MINIMI lőszer a fém ladában már eleve a 200 lőszeres rakaszba van készletezve,így ott nincs papírdooz.
Meg dán 5,56-os lőszert láttam papírdoboz helyett műanyag zacskóban.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 871
6 086
113
Tekintve,hogy így csinaljak vagy 60-70 eve szerintem a műanyagokat kivehetjük a listáról, ráadasul milyen vastag lenne a hasonlóan erős műanyag?

A katonai lőszereket a világon mindenhol fém tárolóban tartják Az oroszok fa ládába raknak ilyen fém konzerveket,amiben papirba csomagolva van a lőszer.Nyugaton pedig szintén fa ladába raknak fem ládát és abban is papír dobozban van a lőszer(még a hevederezett is).*

*Olyanok szoktak lenni nyugaton,hogy pl a MINIMI lőszer a fém ladában már eleve a 200 lőszeres rakaszba van készletezve,így ott nincs papírdooz.
Meg dán 5,56-os lőszert láttam papírdoboz helyett műanyag zacskóban.
86 -ban olyan géppuska lőszert kaptunk, amit az 50-es években gyártottak. 20 db volt egyben zsírpapírba csomagolva, madzaggal átkötve. Ezek voltak betéve a fém dobozba. A fém doboz meg egy fa ládába. Ezzel a csomagolással 30 év után is kifogástalan volt az állapotuk. Ez a csomagolás bevált. :)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113
86 -ban olyan géppuska lőszert kaptunk, amit az 50-es években gyártottak. 20 db volt egyben zsírpapírba csomagolva, madzaggal átkötve. Ezek voltak betéve a fém dobozba. A fém doboz meg egy fa ládába. Ezzel a csomagolással 30 év után is kifogástalan volt az állapotuk. Ez a csomagolás bevált. :)

Én is lőttem ilyen géppuska lőszert 2010-ben....
Ráadásul ezek fém színű konzervesek voltak nem is zöld.