A drónügyhöz még annyit, hogy még mindig minden ország különállóan kezeli a dolgokat, Románia, Magyarország és Horvátország. Ez azért érthetetlen, mert a NATO déli szárnyán háborús fenyegetés időszakában a NATINADS , vagyis az egyesített légvédelmi rendszer hibázott. (ha hibázott).
https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_Integrated_Air_Defense_System
A hazai radarok közül a Békéscsabai és a Medinainak is kellett látni a Tupoljev robotgépet. Elötte pedig Román rendszernek is. Ráadásul Románia felett nagy-nagy valószínűséggel egy E-3 as is van. Ennek ellenére a Horvát miniszterenök szerint nem kaptak tájékoztatást a NATO-tól és hazánktól sem sőt OV. tőle tudta meg, hogy kvázi 40 percig hazánk felett haladt el egy drón.
Ami még érthetetlen, hogy elvileg minden azonos radarképet kell kapni szerintem a minden nemzeti központnak, nekünk a CAOC Udem-től. Most már kicsit össze-vissza van a magyar kommunikáció, hogy repülőink felszálltak, de nem találták. Aztán meg hogy láttuk hogy egy Tu-141-es drón, (ugyan honnan??? a radarjel alapján???) illetve, hogy ezen kívül 2x ALFA riasztás, de nem találtak semmit a Gripenek. Nos az ALFA-t sem Veszprém és a magyar parancsokság indítja, hanem az egységes NATO légvédelem adott parancsoksága. Az meg gondolom egyértelmű, hogy akkor van a QRA felszállása, ha a radarképen van valami, ami csak úgy "nem oszlik el a levegőben". Békeidőben is mindig volt ott repülő szerkezet, legfeljebb pld. helikopterek, kisgépek esetében visszarepültek Ukrajnába.
Ami még érdekesebb, hogy NATO szinten kuss van. Ami azért nagyon furcsa.
Ruszin Szendi Romulusz a múltkor éppen arról beszélt az ATV-n is sugárzott sorozatban a Szimulátorban, hogy ilyen eseményeknél nincs idő, hogy felhívja a miniszterelnököt, vagy őt az adott parancsnok, hanem mindig van egy magyar tábornok akinek döntést kell hozni.
https://www.atv.hu/videok/20220228/szimulator-4-resz-20220228
Közben meg az ALFÁT indítására a döntést, nem a magyar tábornok hozza...
Nos nekem ezért nem tiszta a dolog, és szerintem nem is lesz az, mert majd X évre titkosítva lesz. Ami fontos.. előző hozzászólásomban is írtam, hogy remélem tanultak az esetből a NATO és hazánk illetékes szervezeti, és katonái.