Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Úgy tűnik a NASAMS kimegy a keleti határra...
"A honvédelmi miniszter ennek következtében rendelte el a légtérellenőrzési és légtérvédelmi eszközöknek és a rájuk épített képességeknek az északkeleti országrészbe történő telepítését."
Itt a bejelentés: Magyarország lépéseket tett az orosz-ukrán háború eszkalációja miatt
Szalay-Bobrovniczky Kristóf elrendelte az újonnan beszerzett légtérellenőrzési és légtérvédelmi eszközöknek és a rájuk épített képességeknek az északkeleti országrészbe történő telepítését. A honvédelmi miniszter szerint ezekkel az eszközökkel képesek vagyunk növelni a légtérellenőrzés terén az...www.portfolio.hu
A helyzet komolyságának megfelelően kezelték eddig.ebben inkább az a hir , hogy eddig nem volt, vagy max vshorad legvedelem volt a határ közelében.. komolyan vehettek a háborús veszelyhezetet az urak.
Egész konkrétan nulla.Naja, nem kapkodtak el... tegyuk hozza, ez sem eleg semmire, mert a NASAMS nem ABM. Praktikusan orosz CM, dron stb ellen remek (orosz repulore nem szamitok a magyar hataron), de masra nemigen jo.
Persze nem sok eselye van, hogy pont a magyarokra lonenek az oroszok...
Végre!...A kollégáim most mondják, hogy a Magyar Honvédség lezárta a Tokaji-hegy felső részét valami légvédelmi rendszer telepítése miatt. Pletykák szerint egy új EL/M-2084 radart raknak a Tokaji hegyre. Tud erről valaki valamit?
https://borsod24.hu/2024/12/02/legvedelmi-raketakat-telepitenenek-a-tokaji-kopasz-hegyre/Végre!...
ezt valami állandó kitelepülés lehet vagy csak PR fogás hogy az egyszeri választ érezze magát megvédve mint maikor '22-ben kiküldtek pár Gidránt meg BTR-t a keleti határra?https://borsod24.hu/2024/12/02/legvedelmi-raketakat-telepitenenek-a-tokaji-kopasz-hegyre/
"A csatorna kereste a minisztériumot az ügyben, amelyre csak azt a válasz érkezett, hogy a telepítendő rendszerek célja, hogy “növeljék a légtérellenőrzés hatékonyságát”, hogy egy esetleges fenyegetésre gyorsan tudjanak reagálni."
https://www.eszakhirnok.com/2024/11/30/legvedelmi-raketak-tokaj-folott-ezek-mennek-a-facsen/
Ha az új radarokról van szó, akkor kiváló alkalom, hogy ezekkel is részben akár be is láthatunk az ukrán légtérbe, ahol valljuk be sok izgalamas "felénk is" közeledő célelemre vadászhat a képzés alatt lévő állomány + elemi érdekünk hogy időben észrevegyük amit észre kell vennünk. Hogy ez mellé esetleg NASAMS üteg is párosulna azt majd hamarosan megtudjuk...(szerintem itt csak radar lesz)...ezt valami állandó kitelepülés lehet vagy csak PR fogás hogy az egyszeri választ érezze magát megvédve mint maikor '22-ben kiküldtek pár Gidránt meg BTR-t a keleti határra?
Amúgy eddig nem láttunk arrafelé?Ha az új radarokról van szó, akkor kiváló alkalom, hogy ezekkel is részben akár be is láthatunk az ukrán légtérbe, ahol valljuk be sok izgalamas "felénk is" közeledő célelemre vadászhat a képzés alatt lévő állomány + elemi érdekünk hogy időben észrevegyük amit észre kell vennünk. Hogy ez mellé esetleg NASAMS üteg is párosulna azt majd hamarosan megtudjuk...(szerintem itt csak radar lesz)...
A három fix 3D-s nagy területet lefed, bizonyos magasságban, csak az a radarárnyék ne vóna...Amúgy eddig nem láttunk arrafelé?
Azt hiszem ezen van a hangsúly...
A radar lefedettséget nehéz körökkel szemléltetni különösen egy mobil radar esetén amit egyszer itt, másszor meg ott teszel le.
Vannak erre szimulációs softwarek és az ideális kör alakhoz képest teljesen eltérő eredmények jöhetnek ki
Úgy nagyjából semmit.Amúgy eddig nem láttunk arrafelé ?
Amúgy eddig nem láttunk arrafelé?
Úgy nagyjából semmit.
Nem olvastam a feltételeket de asszem ez az eszköz amúgy ingyenesen beszerezhetőA három fix 3D-s nagy területet lefed, bizonyos magasságban, csak az a radarárnyék ne vóna...
Ha jól emlékszem e-mail regisztrációhoz kötve kipróbálható volt, az idézett komment idejében a korábbi gépemen nekem is megvolt, azzal kreálgattam anno radar lefedettséggel kapcsolatos képeket. Sajnos az én képeim linkjei a hsz-emiben már nem működnek, azért is nem azokat idéztem...Nem olvastam a feltételeket de asszem ez az eszköz amúgy ingyenesen beszerezhető
Radar Coverage Tool (Free Download)
Select the best location for a radar. See the expected radar coverage and potential blind spots at the chosen location and height with the local terrain.cambridgepixel.com
A Zemplénben is van radar a Kánya-hegyen nem is rossz. Nem vagyunk annyira vakok áráért messze lát az
A Zemplén szépen betakar a bánkúti radarnak. Viszont a Tokaji-hegyről látni mindent a Kárpátok vonulatáig.