1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MAN teherautók (SX, FX, LX, HX és egyéb variánsok)

Diskurzus a(z) 'Aknatámadás ellen védett (MRAP) és egyéb szállító-' témában - GrGLy által indítva @ 2013. április 27..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. shornet24

  shornet24 Active Member

 3. Danger

  Danger New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Dánia műszaki-mentő járműveket rendelt a Rheinmetalltól
  Sziasztok ! Nem rossz ez a gép ! De nezzük meg mit hozott össze az Oshkosh a müszaki mentő járművek területén:http://www.oshkoshdefense.com/mmrs-demonstrator#vid
  Egyébként érdemes megnézni az egész oldalukat, mert meg mutatják a legújabb MRAP fejlesztéseket is. Üdv. Camp Arifjan-ból !
   
 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a class="spLink spProfilePopupLink vtip" title="Profile" rel="nofollow">Danger</a>

   

  Nekem ez a TAK-4 független felfüggesztés nagyon szimpi az Oshkosh-nál, végre egy cég, amelyik rájött, hogy MRAP-oknál, katonai teherautóknál, egyéb katonai járműveknél bizony nem hátrány a jó terepjáró képesség.
   
 5. Danger

  Danger New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Dánia műszaki-mentő járműveket rendelt a Rheinmetalltól
  Wolfram

  Érdekes, hogy a kerék felfüggesztésnél ennyit kellett várni arra ,hogy újra a független felfüggesztéseket kezdjék el használni. ( az egy tengelyen lévő kerekek egymástól függetlenül mozoghatnak, egymásra nincsenek hatással).
  Főleg az afganisztáni tapasztalatok miatt váltottak a TAK-4-ra vagy a TAK-4i-re. A magas tömeg közép pont és a merev hidak alkalmazása veszélyes kemény terepen, könnyen borulékonnyá teszi a jármüvet.
   
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a class="spLink spProfilePopupLink vtip" title="Profile" rel="nofollow">Danger</a>

   

  Azért pár milliócskát sikerült elszórniuk a sok esetben kvázi használhatatlan MRAP-okra Afganisztánban, mire rátört a megvilágosodás a döntéshozókra. És ugye ott van még a magyar vonatkozás, a felborult szar Maxxpro-ban életét vesztett két magyar katona, most meg a szintén merev tengelyes Komondor-fejlesztés (a merev tengelyes MRAP-ok által telített piacot tekintve mi értelme van ezzel szórakozni, az jó kérdés, inkább licencben gyártanánk valami normális APC-t/IFV-t, annak több haszna lenne), amit, kis túlzással, jóformán csak műúton lehet majd használni...
   
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Legjobb konstrukció a TÁTRÁé volt, oszt mégis csődbe ment. A Licenszeit se használja senki.
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  https://www.google.com/search?q=tatra+truck+suspension&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sKTvUYG9DI6ShQfAx4GICg&ved=0CDsQsAQ&biw=1024&bih=674
   
 9. Danger

  Danger New Member

  GACSAT
  Az indiaiak megvásároltak elég sok Tátra fejlesztést. Legtöbb szállító járművük a hadseregnél szintén Tátra licenc alapján készül.
   
 10. maxim

  maxim Member

  "A szállításokat 2016-ban kezdi meg a német járműgyártó és 2020-ig" azt hittem valami orosz hir :)
   
 11. bartinieffektus

  bartinieffektus Well-Known Member

  Mikor ment tönkre a Tatra ? Ismerősömék nem is olyan rég szereztek be egy vadi ujjat a cégükbe. http://www.tatratrucks.com/
   
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Pár éve. Úgy tudom, végleg bezárt. Utoljára még legyártották Indiának a megrendelt pár tucat példányt. Ezeket láttam is a gyárudvaron úgy 5 éve, egy 8-10 tengelyest meg még szereltek. 2db négytengelyest vezettem is.
  Nem tudom, India megvette-e a licenszeket, de ha megvették, nagyon jól tették.
   
 13. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @gacsat
  A Tatra még megvan, nézz körül az oldalukon a hírek között, az IDEX-en is kint voltak.
   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Én a gyárban néztem körül. Olyan mint az Ikarusz.
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  wolfram  Azért pár milliócskát sikerült elszórniuk a sok esetben kvázi használhatatlan MRAP-okra Afganisztánban, mire rátört a megvilágosodás a döntéshozókra. És ugye ott van még a magyar vonatkozás, a felborult szar Maxxpro-ban életét vesztett két magyar katona, most meg a szintén merev tengelyes Komondor-fejlesztés (a merev tengelyes MRAP-ok által telített piacot tekintve mi értelme van ezzel szórakozni, az jó kérdés, inkább licencben gyártanánk valami normális APC-t/IFV-t, annak több haszna lenne), amit, kis túlzással, jóformán csak műúton lehet majd használni...  Wolfram, osztom. A Maxxpro magas és keskeny. Süt róla hogy xar terepen. Csak műútra való. A Komondorból meg mire lesz valami kimegy a divatból. Későn kezdtünk saját mrapot tervezgetni mindenki azt gyárt. max mozgó vez pont-nak vagy híradós kocsinak jó lenne.:)
   
 16. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  egy kis kavalkád! van rajta MAN is! :D
  [​IMG]
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Érdekes beszerzés ez a Svéd MAN beszerzés. Ott van nekik a Volvo és a Scania , bár ez utóbbi Volkwagen érdekeltség már. De mindkét cég világviszonylatban is kitűnő teherautókat gyárt. Továbbá azért is érdekes mert most a németekkel kicsit mosolyszünet van a tengók miatt. Svédországnak ennyire nato vágyai lennének hogy a teherautóik is nato teherjárművek lesznek?
   
 18. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem csak szimplán se a Volvo, se a Scania nem tud olyan katonai teherautó-családot felvonultatni olyan képességekkel, olyan határidőre és olyan áron, mint ami a svédeknek kell.

  A Scania alapvetően civilből átvedlett katonai teherautókat tud kínálni, a Volvo detto, a MAN meg évtizedek óta külön családot tart fent erre, amellyel szinte a teljes palettát lefedi.
   
 19. szittya88

  szittya88 New Member

  Ez az ennek szurkoltam :-D
  Marmint a svéd-norvég beszerzésnek.
  Kivancsi vagyok hany száz alváz gyartasa pottyan a rabara (ugye ha mar grif ennyi a minimum No meg amnémetek meg a kötelezetségek a kedvezményekért.../azonos bizonyos befektetői köröknek/ valami visza jar
   
 20. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ööö... he?
   

Ezen oldal megosztása