1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MEADS / TLVS

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Hpasp által indítva @ 2019. január 29..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem lehet hogy benéztél valamit?
  Az nem egy rakéta ára lesz, szemben a PAC-3 8 milliós darabárával, a reális szám én úgy emlékszem 2 millió per darab környékén van a NAGYOBB, tehát a 30-as Asternek. Nem 30, nem 8, hanem 2.
   
  Cifu likes this.
 2. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Erre az állításodra bármi hiteles forrásod is van?
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nektek a 30 millió Euróra per darab?

  Azt tudom hogy egyszer már lejátszottam valakivel ezt egy éve, aztán mondta hogy benézte, és ennyiben maradtunk. Nem játszom el még 1x, nincs rá energiám.
   
 4. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  A francia szenátus minden esetre másképp tudja mint te.
  ;)
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Rendben. Akkor te nyertél. Sajnos nem tudok franciául. Van erre valami angol nyelvű forrásod hogy 30 millió EUR egy db Aster rakéta?
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Singapore announced that it had ordered the Aster 30 SAMP/T in 2013 to replace the Raytheon MIM-23 Improved HAWK missiles currently in service with the Air Force’s 163 Squadron. The country has not disclosed the number of systems it ordered. However, Sweden’s Stockholm International Peace Research Institute said in its annually updated arms trade register that Singapore acquired two systems and 200 Aster 30 missiles, with a reported contract value of €651 million
  forrás
   
  Cifu likes this.
 7. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Hát a Svéd SPIRI sajnos a szememben messze nem annyira hiteles mint a Francia Szenátus.
  :D

  1. La famille de systemes sol-air futurs - FSAF - sous-action 10*82
  Il s'agit d'un programme en coopération franco-italienne confié au GIE Eurosam formé par Thales, MBDA France et MBDA Italie. La maîtrise d'ouvrage a été déléguée a l'OCCAR.
  Ce programme repose sur les missiles ASTER et leur systeme d'armes. Les missiles ASTER existent en deux versions - Aster 15 et Aster 30 qui sont tous deux des missiles bi-étage a vecteur terminal et accélérateur adapté a la mission.
  Le missile ASTER 30 a une capacité de défense anti-missile balistique, a condition toutefois de bénéficier de la conduite de tir de radars performants qu'ils soient mis a disposition par l'OTAN ou, le cas échéant, développés de façon nationale.
  Les missiles ASTER 15 et ASTER 3043(*) peuvent etre déployés dans trois systemes d'armes :
  Le programme FSAF a pour objectif d'assurer l'auto protection du porte-avions « Charles de Gaulle », grâce a des missiles Aster 15, d'équiper les frégates de défense aérienne (FDA) également d'Aster 15 et de fournir les munitions du SAMP-T, le systeme de défense aérienne terrestre de l'armée de l'air.
  La cible du programme FSAF est de 10 systemes SAMP/T, de 375 missiles ASTER 30 et de 200 missiles ASTER 15.
  Huit systemes SAMP/T, soixante et un missiles ASTER 15 et 160 missiles ASTER 30 auront été livrés fin 2012.
  La derniere estimation fournie a vos rapporteurs concernant le cout global du programme était de 4,1 Mds €2010.
  Les principaux engagements prévus en 2013 couvrent le traitement des obsolescences des munitions combiné a une amélioration des performances (Aster 30 Block1 NT) face aux missiles balistiques de théâtre.


  Szóval ennyibe került a Francia adófizetőknek, és ez még nem az export ár amin haszon is van...
  ... persze ha a Francia politika érdekét éppen az szolgálja, akkor akár ingyé is adhatják. ;)

  Tudjátok, tökéletesen politikai döntés egy fegyver ára, a megrendelt mennyiséggel sincs összefüggésben.
  Valamikor csináltam egy AMRAAM táblázatot:
  [​IMG]
  o_O
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azóta kiderült, hogy a HTÖ ezen része bizony pontatlannak tűnil. Linkelték az ajánlatokat ahol sokkal olcsóbbra jött ki.
   
  Cifu and zsolti like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Angol fordítóval sem látom, hogy ebből a 30 misis ár hogyan jön ki. Mert te most a program cost-ra számoltad ki. Ez pont olyan, akkor akkor a Raptor is lehet 135 milla és ~25mrd/187 vagy (25+52)/187 = 411 mrd is..

  Mert, ha volt iszonyatos fejlesztési költség és az elején pár száz rakéta, akkor a teljes programköltség lehet, hogy 30M/rakéta. Csak, ha ma ezt a rakétát már pár misiért adják el neked, akkor a unit cost vs program cost eltérés miatt van más ár.
  Senki nem ennyiért veszi. A kifejlesztőnek volt az elején ennyire drága.
   
  fip7 and zsolti like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Így van, rémlett mint ha veled játszottuk volna anno ezt el, de nem emlékeztem 100%-ra, most már megvan.

  Na az első amit találtam 3 sec alatt, úgy hogy végig sem olvastam az ez:
  https://www.defensenews.com/land/20...delivery-of-aster-30-missile-with-video-post/

  Közép tájon ott van:
  Stockholm International Peace Research Institute said in its annually updated arms trade register that Singapore acquired two systems and 200 Aster 30 missiles, with a reported contract value of €651 million (U.S. $805 million)

  Szóval két teljes rendszer mindenestül, nem csak a rakéták, és 200 ASTER 30, tehát a nagyobb - drágább rakéta 805 misi dollárban.

  Ez sehogy sem 30 millió Euró.

  Sajnálom ezt az 5 percet is amit beletettem...
   
  fedett_mókus likes this.
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  1, sem 20, sem 8, sem 30 misis árat nem írtam sehol sem.
  2, a Svéd SPIRI Civil Szervezet nem forrás a szememben.
  3, amit írtam, az annyi hogy a Francia adófizetőknek 10 TLVS komplexum, 200db Aster-15, és 375db Aster-30 rakétával, 4'100 millió (2010-es) Euróba került.
  4, 2010-ben az 5,5mrd USD, ami 2019-ben 6.3mrd USD (amcsi) inflációval korrigálva.
  :cool:
   
  molnibalage likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jól értem, hogy akkor ez 10 db osztály radarral, indítókkal és kb. 600 rakétával 6.3 mrd USD-ért? Mert ez teljesen korrekt árnak tűnik nekem.

  Cifu 30 millás árától indultunk el.
   
  svajcibeka and fip7 like this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Illetve azt megelőzően egy olyan hírből, hogy picit több mint 8 millió USD-re jön ki egy db PAC-3 rakéta. Arra írtam azt hogy ehhez képest egész olcsónak tűnik az ASTER.
  S ezt miután ma beírtam a keresőbe s az első 2018 as hír az volt, hogy 2 full komplexum 200 db ASTER-30 al 805 millió USD, gondolom jól mondtam. Ha úgy vesszük hogy a két teljes komplexum irányító, felderítő célkövető berendezései ingyen vannak(nyilván nem), még akkor is 4 millió lenne csak a 805 millió USD osztva a 200 rakétával darabárban.

  Az ASTER 30 jóval olcsóbb mint a PAC-3, nincs itt semmi más valós olvasat.
   
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Svédeknek a Patriot komplexumot 800m$/db ajánlottak, a fenti TLVS komplexum darabára a Francia adófizetőknek 630m$, az Indiaiaknak ajánlott Sz-400E 620m$/komplexum.
  Persze bármikor lehet találni vad árakat, főleg az olaj monarchiák irányában, szóval én bármelyik 2-8-20-30m$/rakéta ajánlatot el tudom hinni.
  Izrael például egy csomó mindent (Patriotot is) ingyen kapott, akkor annak az ára most 0 a fenti logika szerint???
  o_O
   
  molnibalage likes this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Tehát akkor most leírtad a lényeget, amit most hoztál példát ott szerinted is a Patriot komplexum 8X, az Aster 6X, az SZ-400E 4X.
  Majd leírtad hogy abszolút random árképzés is létezik a világon, van akiket lehúznak csúnyán(olajosok), meg olyan is akinek ingyen adnak ezt azt(USA - Izraelnek).

  Most akkor én már azt gondolom, nincs miről vitatkozni, abban meg tudok egyezni bárkivel, ami az én véleményem is volt már az indulásnál is:
  Az árképzés nagyon esetleges, "pofára megy", de jellemzően univerzális igazság hogy a Patriot az drágább rendszer mint az ASTER, és a legolcsóbb az oroszok Sz-400 vonala a három közül.
   
  fip7 likes this.
 16. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Szerintem teljesen téves azt gondolni hogy az amcsi feltétlen drágább mint a Francia vagy az Orosz.
  A Románoknak 3900m$ ajánlottak 7db Patriot komplexumot, az 560m$/komplexum, de ismétlem volt már ingyért is.
  Persze nagyon más képességekkel rendelkeznek ezek a komplexumok, így összehasonlításuk sokkal több mértékletességet igényel szerintem.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Volt már ingyért is, Izraelnek. Abban egyet értünk, nekem semmi más nem számít, csak az hogy mi milyen képességet és mennyiért tudunk beszerezni, s mennyire biztos partnertől. Nem titok, még ha drágábban is, én biztos hogy hasonló képességet Európai gyártótól bármikor megvennék inkább, mint amerikaitól.
   
  fip7 likes this.
 18. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Azt hiszem értem mit akarsz ezzel mondani és ez egy érdekes téma amin mostanában szoktam gondolkozni csak nagyon elterelné a topik témáját szóval lehet máshol kéne kivesézni. Szerintem nem biztos hogy egy Európai ország megbízhatóbb mint az USA. Amit pl a németeknél a zöldek most levágnak hisztit a német fegyver exporttal kapcsolatban az azért nem semmi. Nevetnék rajta ha nem a második legerősebb párt lenne jelen pillanatban németo.-ban... vajon egy zöld kancellár adna el nekünk fegyvert vagy pótalkatrészt ha nem úgy táncolunk ahogy ő fütyül? Persze nem szép dolog amit az USA csinál a török F16-osokkal de nem vagyok benne biztos hogy velünk egy EU ország nem ezt tenné ha kellően kretén a vezetője és mondjuk nem ad el pótalkatrészt a Leókhoz mert szerinte nem vagyunk jogállam... Úgy néz ki hogy eljöttek ezek az idők is, vagyis hogy simán zsarolási potenciált látnak a megvett fegyverek pótalkatrész ellátásában a nyugati országok. Nem feltétlen értem ez mivel civilizáltabb zsarolás forma mint mondjuk a gáz árával zsarolni de hát ez van... Azzal egyetértek hogy nem csak az ár a döntő de én nem azt helyezném előtérbe hogy a gyártó európai vagy sem hanem a technológia transzfert vagy hogy legalább a megvett rendszerbe skulót tudjunk gyártani... Én Astert azért vennék cserébe hogy mondjuk magunknak gyártunk Mistral vagy Mica rakétát. Nyilván nem lehetünk önellátók de vannak dolgok amiket nemzetbiztonsági okból tudnunk kéne magunknak gyártani és ebbe szerintem bele tartozna egy kis-közepes hatótávú légvédelmi rakéta is.
   
  fip7, kaktusz and Nemerson like this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Amit csak tudunk magunknak kéne gyártunk valóban, csak ez nem sok minden reálisan. Mi ide tartozunk Európához, a németekhez ezer szállal kötődünk. Nem csak földrajzilag vagyunk sokkal közelebb hozzájuk, mint az angolszászokhoz. A mi jövőnk összefonódik a kontinentális Európa jövőjével, ez nekem a napnál is világosabb.
   
 20. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

Ezen oldal megosztása