1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MEADS / TLVS

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Hpasp által indítva @ 2019. január 29..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Az orosz megfelelője az Sz-350 Vityaz.
   
  Python, fishbed, fip7 and 1 other person like this.
 2. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 3. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez a SAMP/T versus Patriot vita tavalyrol furcsanak tunik - 2018 ota kozismert, hogy egy Patriot battery kb 2x annyi, mint egy SAMP/T battery, nem csak cikkekbol, de ismertek konkret vetelearak is. A SAMP/T ill mas topicban leirtam mar tobbszor is, hogy szerintem a szingapuri rendszer tokeletes lenne szamunkra, ami $800M korul volt ket batteryvel (96 cso total) es 200 Aster-30 raketaval (csak ok Thales Grand Master-t kertek radarnak es integraltak a sajat rendszerukbe.)
  A romanok Patriotja $4B folott jar, elvileg 7 battery, de meg jon majd hozza az extra raketak, ami verlazitoan draga, valami $3-5M per PAC (attol fuggoen, melyik.)
  A svedek Patriotja a vegen $4.6B korul jon ki, ordenare dragan lehuztak oket a support contract meg raketak alatt: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=7190364

  Juhasz Eloddel elve: es most ismet mas. (Vege az offnak.)

  A MEADS/TLVS kapcsan probalom osszerakni a torteneseket idoben, erre tud valaki mondani valamit?

  Nekem az a benyomasom, hogy a Pentagon ugy dontott valamikor par eve, hogy jobb nekik ha inkabb addig szamlaznak a Raytheon neveben, amig csak tudnak a Patriotra, a tobbit meg oldjak meg inkabb a nemetek maguk, ahhoz nem fognak segiteni, hogy levaltsak az amerikai eszkozoket (so much for NATO camaraderie)...

  A LM maradt, mert neki jol jonne egy rendszer a Raytheonnal szemben, de azert o is megnyomta a ceruzat.

  Viszont a nemetek tudjak, hogy milliardokat es eveket sporolhatnak meg, ha az amerikaiak atadjak pl a ballisztikus adatokat stb, az evtizedes teszteredmenyeiket, igy aztan kozepes huzavona utan visszatert az amerikai fel, a deal szerint kvazi a Patriot kore epitik az elso generaciojat a rendszernek:
  https://www.reuters.com/article/us-...ard-german-missile-defense-deal-idUSKCN1N72HW:

  Igen am, de az amcsik tovabbra sem nagyon akarjak az IRIS-T integralast, mert akkor nincs a zsiros Patriot supply meg maintenance contract tobbe - igy viszont a Bundeswehrnek nem kell, ok azert vennek at, ez vilagos lett tavaly ev vegen:
  https://www.upi.com/Defense-News/20...DA-for-missile-defense-program/3611575920434/

  Ezt azota sem oldottak meg:
  "The TLVS system includes Lockheed's Patriot Advanced Capability missile as its primary missile, but lacks a means to integrate the IRIS-T missile system as a secondary interceptor missile, the report said.
  The bid by Lockheed and MBDA does not offer documentation to include the IRIS-T, which is German-made by Diehl Defense and is less expensive than the Patriot system."

  https://www.upi.com/Defense-News/20...DA-for-missile-defense-program/3611575920434/

  Szoval megy a huzavona. Az amerikaiak mesterei az idohuzasnak es sunyulasnak, a nemetek meg atlatnak a szitan es sokkal nyiltabb, direktebbek, mint az amerikaiak, de mivel beleszaladtak evtizedekkel ezelott az amerikaiak karjaba, nagyon nehez onnan szabadulni, vegig kell jatszaniuk a jatekot...

  A LM viszont ez egy fontos propjekt maradt, mert igy talan ki tudjak billenteni a Raytheont a mezesbodon mogul, de ez ugy kell eladniuk politikailag, hogy a Pentagon ill a kongresszus totalisan korrupt torvenyhozoi ne lassak az "amerikai" (=Raytheon) erdekek elarulasanak.

  Egy biztos, a LM bizony hirdeti az oldalan:
  https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/meads.html

  Patriotos product list:
  https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/mfc/pc/meads/mfc-meads.pdf

  Roviden: ha jol ertem, vegul a Pentagon/DoD kiszallt a szponzorok kozul, de vegul engedelyezte a Patriotot es igy a kritikus adatok hozzafereset a programnak, a LM meg nyakig van az egeszben, viszont nagyon huzza a labat, amikor az IRIS-T integralast surgetik...

  ...avagy valamit felreertelmezek itt?
   
  tonyo, zsolti and mindenen kívül like this.
 4. kamm

  kamm Well-Known Member

  Raytheon neveben = LM neveben
  (A LM meg vmifele AMRAAM alternativa medium-range rendszerre vagyik a Raytheon elleneben ie IRIS-T SLS ill SLM, de a Patriotot nagyon nem akarja lecserelni.)
   
 5. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Most mond, hogy nem jó fejek az amerikaiak :D
   
  fedett_mókus likes this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. kamm

  kamm Well-Known Member

 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mire gondolsz?
   
 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Nem tudom, a bajor ficko latogatasa jutott az eszembe...
   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  Erdekes, ez reszben igazolja a sejteseimet:
  https://news-yahoo-com.cdn.ampproje...haggling-lockheed-moves-german-165503760.html

  "But there are no guarantees, especially when it comes to the famously circuitous Taktisches Luftverteidigungssystem, or TLVS. The program grew out of the now-defunct Medium Extended Air Defense System, which the Pentagon helped fund. Germany wants the weapon to replace its fleet of Patriot batteries."

  " That approach is infused throughout the TLVS contractual categories of “risk” and “terms and conditions,” industry officials previously said, though details are under strict wraps.

  Executives previously argued the proposed risk distribution is unsuitable for a development-heavy program like TLVS, making Lockheed especially wary of pursuing the deal after all. At the same time, the American defense giant finally needs to sell the program to a government customer if it wants the advertised revolution in missile defense equipment to actually happen.

  The envisioned weapon will feature a 360-degree sensing and shooting capability, which means operators no longer need to anticipate from which direction aerial threats will likely approach, as was the case with the sectored Patriot system.

  “TLVS will transform Germany’s defense capabilities and set an important precedent in how neighboring nations address persistent global threats for years to come,” Lockheed and MBDA claimed in their joint statement."


  Tehát a LM hajlandó bevallalni a R&D rizikó nagyobb részét és hajlandó a Patriot utódját integrálni a rendszerbe... jó sok pénzt igerhettek a németek, hogy így megforditottak az LM hozzáallasat. :)

  Lehet, megvillantottak, hogy ha nem jutnak dűlőre, akkor a nemetek bezzallnak a SAMP/T-be es inkabb integraljak az IRIS-T SLt oda es elfelejtik az amerikaiakat egyszer s mindenkorra. :D
   

Ezen oldal megosztása