FYI nem rolunk beszeltem, hanem a projectrol altalaban - szerintem messze rozsas az a 2030 gyartas egy mach 14-15 elfogasara jo next-gen Asterrel.......
...hacsak, ugye, a nemetek (Diehl) nem dontenek ugy, hogy beszallnak a hypersonic interceptor fejlesztesebe, ami jo sansszal a Block 2 Asteren fog alapulni (azon mar dolgoznak egy ideje.)
Az MBDA-nak jelenleg az Asteren kivul nincs semmilyen mas ABM megoldasa es a TWISTER a hypersonic orosz raketak elleni elharitasrol szol.
Az, hogy nekunk mi kell es mi nem, az szerintem nem szempont nekik.
Viszont ha akarunk ABM kepesseget, akkor sok valsztasunk nincs egyelore:
- Patriot aranyarban es semmi gyartassal ill tech transferrel, nem hypersonic interceptor (ketlem, hogy valaha az lesz)
- valamelyik izraeli rendszer, joval olcsobban, de semmivel nem csereszabatosan, azaz kellenek a nemetek melle (lasd a radarbeszerzest); ezt mar elvileg gyarthatnank is, de a mennyiseg miatt total rafizetes lenne
- SAMP/T, ami szinten nem jelentene gyartast, de valamilyen tech transfer valoszinuleg lehetseges
- TWISTER vegeredmenye, ha egyszer keszen lesz; gyanithatoan a nemetekre tamaszkodva megoldas lenne nekunk is, mert erosen gyanitom, hogy a takarekos nemetek ki fognak okumlalni egy sajat, olcsobb raketat is (Diehl alapokon), ami nem kerul 5-10 millioba lovesenkent, de esetleg hypersonicra nem jo, viszont kivalatja a Patriotot (az egyik ok, amiert nem adta meg a Bundestag a rettenet sok penzt a TLVS-re, mert tovabbra is amerikaiak zsebet tomne) - a ez az, ami majd nekunk jo lesz, meg akar ossze is szerelhetnenk stb....