1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

MEADS / TLVS

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Hpasp által indítva @ 2019. január 29..

 1. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 2. wankel

  wankel Well-Known Member

 3. Anti

  Anti Well-Known Member

  Legalább tudjuk nálunk mi nem lesz :D
   
  fip7 likes this.
 4. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 5. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  MEADS Battle Manager


  MEADS Launcher


  MEADS Multifunction Fire Control Radar


  MEADS Surveillance Radar


  MEADS CMR (PAC3)
   
  tonyo, wolfram, fishbed and 4 others like this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ez a cucc full európai?
   
 8. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nem, amcsi-német-olasz
   
  gacsat likes this.
 10. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  MEADS tűzvezető kabin

  [​IMG]
   
  Python, Masztiff, anonim999 and 5 others like this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Egyébként az ilyen és a korábbi Nasams-os képekből a monitorokon ábrázolt térképekből nem látszik valami a szakavatott szemeknek?...feld. távok, ind. ablakok, paraméterek, HMZ, stb.?
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  No itt már kellően kényelmesnek tűnnek a székek is. :D

  (Amúgy nekem ez a legszimpibb rendszer a számunkra szóba jöhetőek közül.)
   
  Masztiff, Hegylakó and zsolti like this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nekem egy hajszálnyival az ASTER szimpatikusabb ha a technokrata énem kérdezik(hiába a SZAR kétfokozatú rakéta by Hasps :p), s már Fade is megmondta hogy ez is meg a patriot is egy csúcs high end rendszer(igaza volt ebben), de ez egy verseny, s amikor még úgy volt, hogy ennek a nagy 30-as rakétája 20-30 milla, a Patriot meg "CSAK" 4-8 m/db, hogy adják olcsóbban és jó ez is!
  Aztán kiderült hogy az ASTER 30 nagyobb rakéta is inkább csak 2-3 millió, s az új patriotok meg ennek a többszörösébe kerülnek(hmmm. jó drága az egyfokozatúság :D?), azóta nem nyilatkozik senki semmit...

  Hozzáteszem zárásként, mivel szerintem is most már kéne vennünk valami drágát az USA-tól, csak hogy rend legyen a lelkekben odaát, meg jó szövetségesek legyünk, így alles zusammen a favoritom ha az ASTER 15/30 kombó a SAMP/T vel kiesik, nekem is a MEADS. Ha eltekintünk tőle hogy a PAC-3 as részéhez a rakéta szemtelenül drága, egy kiváló és marha jól skálázott, szuper képességű rendszer, amitől több nekünk egyszerűen nem kellhet!

  Ja, és a székek is ergonomikusak :p.
   
  fip7 and Hegylakó like this.
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Nem is tudom, nekem az Aster 30 így első ránézésre elég borzasztó azzal a rákókányoltnak tűnő második fokozattal. Aztán lehet, hogy valójában szupi kis cucc, brutál képességekkel, de ezt nem mostanában fogjuk megtudni. Sőt, az lenne a legjobb, ha élesben soha nem is kéne megismernünk egyik rendszer valós képességeit sem. Ez persze vonatkozik a MEADS-re is (ugye az amik sem akarják kiadni még a németeknek sem a PAC-3 MSE rakéta pontos képességeit), de a PAC-3 nekem sokkal esztétikusabb (ez persze pont semmit nem jelent).
  Az ár meg a "fene tudja-kategória". Ezek ugye nem fix áras termékek, hanem a vásárló ország számára jelentős részben politikailag vannak árazva. És persze a pontos és részletes képességekbeli különbségeket, amik szintén indokolhatnak akár jelentős árkülönbséget is, sem tudhatjuk.
  Igazából akár Aster, akár MEADS, én bármelyikkel elégedett lennék. De a MEADS akkor is jobban tetszik. :D
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nekem ami eddig rendelkezésre állt adat/információ az árról és a képességekről, úgy tűnik hogy az ASTER család kb. egy jól skálázott rendszer egy kisebb és nagyobb rakétával, ami biztos hogy olcsóbbá teszi a használatát mint ha csak patriotot használ valaki, a mellé kell egy kisebb rakéta, ahogy a MEADS-ban ott is van az IRIS-T SL erre a célra.

  Nekem is mindegy, mindkettő kiváló rendszer, nekünk bőven elég hosszú távra.
  Azért azt viszont kihangsúlyoznám, hogy az ASTER 15/30 igen jól skálázott, és bár az IRIS-T SL vs ASTER 15 árakról nem tudom hogy aránylanak egymáshoz, az eddig látott infók szerint az Aster30 vs Pac3 árakról el lehet azt mondani hogy a valóban képlékeny árazás mellett is az utóbbi rakéta jóval drágább, s hiába gyanúsan többet is tud, költséghatékonysági szempontból nekünk a SAMP/T lenne a jobb eszköz.

  Az meg már csak nekem fontos, hogy a SAMP/T európai, tehát valahol a "hazai" piacot védenénk vele, HA még hiszünk/hisz egyáltalán valaki az EU-ban, akkor ez is számít(ana).
   
  fip7 likes this.
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez meg decemberi: https://www.defensenews.com/land/20...er-access-to-secret-missile-performance-data/

  Ez meg mostani: https://www.defensenews.com/global/...-is-about-to-face-politics/?utm_source=clavis

  Egyreszt jon a penz kerdese a nemeteknel, masreszt politikailag az amerikai reszvetel sokkal kevesbe nepszeru, harmadreszt az olaszok szivesen ujra beszallnanak:

  One of the key cost drivers lies in preparing the system to one day defend against hypersonic missiles, which means threats flying faster than five times the speed of sound. The feature is in response to German requirements and keeping an eye on Russian developmental weaponry.

  Analysts are only now beginning to assess the full extent of hypersonic defense requirements. But it seems likely that a new generation of interceptors more powerful than the envisioned TLVS house ammo, the Lockheed-made MSE missiles, eventually will be needed.

  In addition, German officials have pushed to have the entire system under their national control, including the so-called exciter for the fire-control radar. That piece of hardware, a 4 feet by 2.5 feet- sized box, is dubbed the brains of the weapon because it performs all flight-path computations needed to obliterate incoming missiles. The exciter was going to remain a Lockheed Martin-controlled ingredient until German defense officials pushed for a local version, a task that will fall to Hensoldt in the forthcoming offer.

  Contributing to the German industry footprint – designed to trumpet a domestic bent and spread the parliamentary love across more districts – is the integration of the so-called IRIS-T SL interceptor made by Diehl Defence. That effort, in turn, comes with the integration of the SAMOC guidance system, made by European defense powerhouse Airbus.
  Is the Patriot air-and-missile defense system buy in Poland in danger of tanking after the delivery of the first two batteries? A former Polish defense minister is demanding answers.

  Program advocates still have hope to interest other governments in Europe in the envisioned technology. For example, there is the question of rekindling an old MEADS alliance with Italy.

  Italian military commanders are keenly interested in the idea of re-entering the program, although that interest has yet to be shared by politicians, an Italian defense source told Defense News.
   
  pöcshuszár likes this.
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  MBDA Deutschland and Lockheed Martin Submit Proposal to Develop TLVS for Germany

  Schrobenhausen and Dallas, June 24, 2019

  The TLVS bidders consortium, an MBDA Deutschland and Lockheed Martin joint venture, has submitted its proposal to the German Federal Office of Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support (BAAINBw) to develop, test and deliver TLVS, Germany’s future Integrated Air and Missile Defense (IAMD) system.

  The tender proposes an efficient four-phased approach that includes development, integration, testing and delivery of a fielded multi-mission system. The fielded unit will deliver new capabilities and significant performance enhancements well beyond the MEADS program and all known systems.

  A brief glance at the headlines show significant advances in adversarial threats in just the last five years, and we are operating in an environment today where those threats will likely only continue to proliferate,” said Dietmar Thelen, managing director of the TLVS joint venture. “Germany needs a future-proof solution that can grow with the emerging threat.

  Designed to replace Germany’s aging, sectored Patriot systems designed in the late 1960s, the 2019 TLVS proposal provides protection from a broader threat spectrum with two mission-specific effectors, significantly enhanced radar capabilities for long range engagements and a new communications system to support enhanced interoperability, data fusion and cyber resilience. TLVS will be the first-ever integrated air and missile defense system able to simultaneously detect, track and intercept multiple threat sets, including medium and short range threats with full 360-degree coverage.

  We’ve completely reimagined TLVS based on customer requirements. Our approach reduces risk, supports lower life cycle costs and enables more effective coalition operations,” said Gregory Kee, managing director of the TLVS joint venture. “TLVS will allow Germany to provide regional protection as the Framework Nation for Air and Missile Defense for NATO, with a high degree of system sovereignty.

  The TLVS proposal represents the beginning of a new chapter in the longstanding partnership between MBDA Deutschland and Lockheed Martin.

  With its integrated plug and fight interface, TLVS is the most advanced, networked 360° IAMD system in the world. It is the only system with the ability to adapt to evolving threats using capabilities that are tailored to the mission. TLVS will transform Germany’s defense capabilities and set an important precedent in how neighboring nations address persistent global threats for years to come.
   
  Masztiff and wolfram like this.
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Fontos előrelépés történt MEADS ügyben, megjött az amcsi ajánlat, 50db PAC-3 MSE rakétát adnak a németeknek, 401 millió USD-ért, ami 8 millió dolláros darabár.


  [​IMG]
   
  wolfram and fishbed like this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Máris milyen olcsónak tűnik az az ASTER...
   
 20. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A darabonként 30 millió eurós árával? :D
   

Ezen oldal megosztása