T 

Törölt tag
Guest
Csak mint contractor, a Patriot umbrella licensz tovabbra is a Raytheone ill Amerikae.
De itt ugye nem Patriot-ról beszélünk, hanem TLVS-ről, ami a PAC-3 MSE rakétát használja.
A Raytheonnak ehhez nincs köze.
Csak mint contractor, a Patriot umbrella licensz tovabbra is a Raytheone ill Amerikae.
2019-es cikk.En nem emlekszem ilyesmire. Link?
..
2019-es cikk.
A források szerint Cornstein a gázüzleteken felül azzal is büszkélkedett, hogy a magyar kormány csillagászati árú fegyverüzletekre is készül. A nagykövet azt állította, hogy egy egymilliárd dolláros (közel 290 milliárd forint) nagyságrendű üzletet terveznek hamarosan bejelenteni, amelyet a repülőgépeket gyártó Lockheed Martin nevű céggel kötne Magyarország. Cornstein szerint azonban egy másik céggel is tárgyalások folynak egy szintén egymilliárd dollár körüli védelmi beszerzésről. A nagykövet nem nevezte meg a másik céget, de két, a magyar-amerikai védelmi beszerzésekről információval rendelkező forrásunk szerint a rakétagyártó Raytheonra utalt.
De itt ugye nem Patriot-ról beszélünk, hanem TLVS-ről, ami a PAC-3 MSE rakétát használja.
A Raytheonnak ehhez nincs köze.
Van interjú, ahol konkrétan ezt a 2 céget említette Cornstein Papa.Hat ez nem Cornstein, mar ne is haragudj. Publikusan ilyesmit Cornstein soha nem mondott. Raadasul masfel eves spekulacio, titokzatos "forrasokra" hivatko0zva - akik ugye maguk is minimum harmadkezbol informalodtak, azaz ha volt is barmi alapja, az azota ment a levesbe.

Egyik topicban milliardos loszergyarat vennenk itt meg ez...
Ha meg a covidos idokben is van mit kolteni en inkabb a tuzersegbe tolnam. Szerintem az nagyob prioritas lenne kint az ABM kepesseg?
Van interjú, ahol konkrétan ezt a 2 céget említette Cornstein Papa.
"Látogatást tettem Maróth úrral (Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos - szerk.) a Raytheon és a Lockheed Martin cégeknél, és azt hiszem nagyon meggyőző volt számára mindkettő, úgyhogy reménykedünk benne, hogy mindkét cégtől vásárol majd Magyarország fegyvereket. "
 Ez gyakorlatilag annyi, hogy talalkoztak."Umbrella license", ahogy irtam. A Pentagon az anyaceg, o a rendszertulajdonos, a rendszertervezo a Raytheon, ennek a rendszernek resze a raketa, amit evtizedek ota fejlesztgetnek. A LM altal gyartott MIM104F is eredetileg a Reagan-fele SDI reszekent keszult, ottani ballistic interceptornak, aztan az SDI bedolese utan lett a Patriot ala terelve, ha jol remlik...
Az ABM igazabol a szomszed HIMARSai miatt lehet prioritas, de valoban nem a legsurgetobb, az biztos.
Akkor mar megint ott tartunk hogy Asterral akarunk lovoldozni ATACMS-re?
Nem kene inkabb nekunk is azt venni- vagy mas hasonlo "kaliberu" eszkozt?
A cikkben azt írják hogy Németország csak a következő parlamenti választások után dönt a légvédelem jövőjéről. De azért már lére lehetne hozni egy Twister topikot és topikindító első hozzászólásban összefoglalni hogy arról a rendszerről eddig mit lehet tudni, azon kívül hogy egy PESCO projekt...
Nem hinném!Azt hiszem, ossze is rakok egy TWISTER topic kezdoanyagot a heten és megnyitom.
Most, hogy a németek is csatlakoztak es kozben elengedtek a TLVS-t ill az amerikai PAC-missile technológiat, igy mar valoban tobb ertelme van azt kovetni. Ha valami, hat nalunk is az lesz az ABM, ha abbol egyszer lesz valami (ketlem, hogy 2030-ra mar gyartanak a kesz rendszert, ahogy tervezik, beleertve a ~14 mach koruli ICBM kiutesere kepes 5-6 mach koruli elfogot...)

Nem hinném!
Szerintem nálunk nem a Mach5-tel közlekedő ICBM-re kell felkészülnünk, hanem csak a taktikai fegyverekre. Igazság szerint ha a TLVS-t tényleg lehúzzák a budin, akkor a ELM-2084-ek megvételének ismeretében eléggé adja magát, hogy a jóval olcsóbb Iron Dome/David's Sling-re fogunk rámenni. De akár az MBDA megoldásai is szóba kerülhetnek....

- Patriot aranyarban es semmi gyartassal ill tech transferrel, nem hypersonic interceptor (ketlem, hogy valaha az lesz)

Az M7 célsebességű Iszkander ellen tervezték a legkorszerűbb változatát. Akkor szerinted egy M5 vagy lassabb célt nem fog lelőni? Mert ez a hiperszonikus hájp kicsit mulatságos. Mert ekkora sebességet talán 20 km magasan tartanak, de a célpontok meg tengerszinten vannak és le kell jönni. A légellenállás és a termodinamika meg tudja a dolgát. Lásd az Sz-200/300 orr részét és a HTÖ idevágó részét.FYI nem rolunk beszeltem, hanem a projectrol altalaban - szerintem messze rozsas az a 2030 gyartas egy mach 14-15 elfogasara jo next-gen Asterrel.......
...hacsak, ugye, a nemetek (Diehl) nem dontenek ugy, hogy beszallnak a hypersonic interceptor fejlesztesebe, ami jo sansszal a Block 2 Asteren fog alapulni (azon mar dolgoznak egy ideje.)
Az MBDA-nak jelenleg az Asteren kivul nincs semmilyen mas ABM megoldasa es a TWISTER a hypersonic orosz raketak elleni elharitasrol szol.
Az, hogy nekunk mi kell es mi nem, az szerintem nem szempont nekik.
Viszont ha akarunk ABM kepesseget, akkor sok valsztasunk nincs egyelore:
- Patriot aranyarban es semmi gyartassal ill tech transferrel, nem hypersonic interceptor (ketlem, hogy valaha az lesz)
- valamelyik izraeli rendszer, joval olcsobban, de semmivel nem csereszabatosan, azaz kellenek a nemetek melle (lasd a radarbeszerzest); ezt mar elvileg gyarthatnank is, de a mennyiseg miatt total rafizetes lenne
- SAMP/T, ami szinten nem jelentene gyartast, de valamilyen tech transfer valoszinuleg lehetseges
- TWISTER vegeredmenye, ha egyszer keszen lesz; gyanithatoan a nemetekre tamaszkodva megoldas lenne nekunk is, mert erosen gyanitom, hogy a takarekos nemetek ki fognak okumlalni egy sajat, olcsobb raketat is (Diehl alapokon), ami nem kerul 5-10 millioba lovesenkent, de esetleg hypersonicra nem jo, viszont kivalatja a Patriotot (az egyik ok, amiert nem adta meg a Bundestag a rettenet sok penzt a TLVS-re, mert tovabbra is amerikaiak zsebet tomne) - a ez az, ami majd nekunk jo lesz, meg akar ossze is szerelhetnenk stb....
Bovebben?![]()

Erre az állításra várnék forrást: "Patriot... nem hypersonic interceptor (ketlem, hogy valaha az lesz)"
![]()
Az M7 célsebességű Iszkander ellen tervezték a legkorszerűbb változatát. Akkor szerinted egy M5 vagy lassabb célt nem fog lelőni? Mert ez a hiperszonikus hájp kicsit mulatságos. Mert ekkora sebességet talán 20 km magasan tartanak, de a célpontok meg tengerszinten vannak és le kell jönni. A légellenállás és a termodinamika meg tudja a dolgát. Lásd az Sz-200/300 orr részét és a HTÖ idevágó részét.

Én spec magát a mondatot sem értem...Erre az állításra várnék forrást: "Patriot... nem hypersonic interceptor (ketlem, hogy valaha az lesz)"
![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..