MEADS / TLVS

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 020
113
Azt hiszem értem mit akarsz ezzel mondani és ez egy érdekes téma amin mostanában szoktam gondolkozni csak nagyon elterelné a topik témáját szóval lehet máshol kéne kivesézni. Szerintem nem biztos hogy egy Európai ország megbízhatóbb mint az USA. Amit pl a németeknél a zöldek most levágnak hisztit a német fegyver exporttal kapcsolatban az azért nem semmi. Nevetnék rajta ha nem a második legerősebb párt lenne jelen pillanatban németo.-ban... vajon egy zöld kancellár adna el nekünk fegyvert vagy pótalkatrészt ha nem úgy táncolunk ahogy ő fütyül? Persze nem szép dolog amit az USA csinál a török F16-osokkal de nem vagyok benne biztos hogy velünk egy EU ország nem ezt tenné ha kellően kretén a vezetője és mondjuk nem ad el pótalkatrészt a Leókhoz mert szerinte nem vagyunk jogállam... Úgy néz ki hogy eljöttek ezek az idők is, vagyis hogy simán zsarolási potenciált látnak a megvett fegyverek pótalkatrész ellátásában a nyugati országok. Nem feltétlen értem ez mivel civilizáltabb zsarolás forma mint mondjuk a gáz árával zsarolni de hát ez van... Azzal egyetértek hogy nem csak az ár a döntő de én nem azt helyezném előtérbe hogy a gyártó európai vagy sem hanem a technológia transzfert vagy hogy legalább a megvett rendszerbe skulót tudjunk gyártani... Én Astert azért vennék cserébe hogy mondjuk magunknak gyártunk Mistral vagy Mica rakétát. Nyilván nem lehetünk önellátók de vannak dolgok amiket nemzetbiztonsági okból tudnunk kéne magunknak gyártani és ebbe szerintem bele tartozna egy kis-közepes hatótávú légvédelmi rakéta is.
Amit csak tudunk magunknak kéne gyártunk valóban, csak ez nem sok minden reálisan. Mi ide tartozunk Európához, a németekhez ezer szállal kötődünk. Nem csak földrajzilag vagyunk sokkal közelebb hozzájuk, mint az angolszászokhoz. A mi jövőnk összefonódik a kontinentális Európa jövőjével, ez nekem a napnál is világosabb.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
050bb0439fcd46d69169ede68b91d79d.jpg

4473fa36d5a04dd1a2026c6de80ebaa0.jpg

4473fa36d5a04dd1a2026c6de80ebaa0.jpg

Az orosz megfelelője az Sz-350 Vityaz.
 
K

kamm

Guest
Ez a SAMP/T versus Patriot vita tavalyrol furcsanak tunik - 2018 ota kozismert, hogy egy Patriot battery kb 2x annyi, mint egy SAMP/T battery, nem csak cikkekbol, de ismertek konkret vetelearak is. A SAMP/T ill mas topicban leirtam mar tobbszor is, hogy szerintem a szingapuri rendszer tokeletes lenne szamunkra, ami $800M korul volt ket batteryvel (96 cso total) es 200 Aster-30 raketaval (csak ok Thales Grand Master-t kertek radarnak es integraltak a sajat rendszerukbe.)
A romanok Patriotja $4B folott jar, elvileg 7 battery, de meg jon majd hozza az extra raketak, ami verlazitoan draga, valami $3-5M per PAC (attol fuggoen, melyik.)
A svedek Patriotja a vegen $4.6B korul jon ki, ordenare dragan lehuztak oket a support contract meg raketak alatt: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=7190364

Juhasz Eloddel elve: es most ismet mas. (Vege az offnak.)

A MEADS/TLVS kapcsan probalom osszerakni a torteneseket idoben, erre tud valaki mondani valamit?

Nekem az a benyomasom, hogy a Pentagon ugy dontott valamikor par eve, hogy jobb nekik ha inkabb addig szamlaznak a Raytheon neveben, amig csak tudnak a Patriotra, a tobbit meg oldjak meg inkabb a nemetek maguk, ahhoz nem fognak segiteni, hogy levaltsak az amerikai eszkozoket (so much for NATO camaraderie)...

A LM maradt, mert neki jol jonne egy rendszer a Raytheonnal szemben, de azert o is megnyomta a ceruzat.

Viszont a nemetek tudjak, hogy milliardokat es eveket sporolhatnak meg, ha az amerikaiak atadjak pl a ballisztikus adatokat stb, az evtizedes teszteredmenyeiket, igy aztan kozepes huzavona utan visszatert az amerikai fel, a deal szerint kvazi a Patriot kore epitik az elso generaciojat a rendszernek:
https://www.reuters.com/article/us-...ard-german-missile-defense-deal-idUSKCN1N72HW:

Igen am, de az amcsik tovabbra sem nagyon akarjak az IRIS-T integralast, mert akkor nincs a zsiros Patriot supply meg maintenance contract tobbe - igy viszont a Bundeswehrnek nem kell, ok azert vennek at, ez vilagos lett tavaly ev vegen:
https://www.upi.com/Defense-News/20...DA-for-missile-defense-program/3611575920434/

Ezt azota sem oldottak meg:
"The TLVS system includes Lockheed's Patriot Advanced Capability missile as its primary missile, but lacks a means to integrate the IRIS-T missile system as a secondary interceptor missile, the report said.
The bid by Lockheed and MBDA does not offer documentation to include the IRIS-T, which is German-made by Diehl Defense and is less expensive than the Patriot system."

https://www.upi.com/Defense-News/20...DA-for-missile-defense-program/3611575920434/

Szoval megy a huzavona. Az amerikaiak mesterei az idohuzasnak es sunyulasnak, a nemetek meg atlatnak a szitan es sokkal nyiltabb, direktebbek, mint az amerikaiak, de mivel beleszaladtak evtizedekkel ezelott az amerikaiak karjaba, nagyon nehez onnan szabadulni, vegig kell jatszaniuk a jatekot...

A LM viszont ez egy fontos propjekt maradt, mert igy talan ki tudjak billenteni a Raytheont a mezesbodon mogul, de ez ugy kell eladniuk politikailag, hogy a Pentagon ill a kongresszus totalisan korrupt torvenyhozoi ne lassak az "amerikai" (=Raytheon) erdekek elarulasanak.

Egy biztos, a LM bizony hirdeti az oldalan:
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/meads.html

Patriotos product list:
https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/mfc/pc/meads/mfc-meads.pdf

Roviden: ha jol ertem, vegul a Pentagon/DoD kiszallt a szponzorok kozul, de vegul engedelyezte a Patriotot es igy a kritikus adatok hozzafereset a programnak, a LM meg nyakig van az egeszben, viszont nagyon huzza a labat, amikor az IRIS-T integralast surgetik...

...avagy valamit felreertelmezek itt?
 
K

kamm

Guest
Ez a SAMP/T versus Patriot vita tavalyrol furcsanak tunik - 2018 ota kozismert, hogy egy Patriot battery kb 2x annyi, mint egy SAMP/T battery, nem csak cikkekbol, de ismertek konkret vetelearak is. A SAMP/T ill mas topicban leirtam mar tobbszor is, hogy szerintem a szingapuri rendszer tokeletes lenne szamunkra, ami $800M korul volt ket batteryvel (96 cso total) es 200 Aster-30 raketaval (csak ok Thales Grand Master-t kertek radarnak es integraltak a sajat rendszerukbe.)
A romanok Patriotja $4B folott jar, elvileg 7 battery, de meg jon majd hozza az extra raketak, ami verlazitoan draga, valami $3-5M per PAC (attol fuggoen, melyik.)
A svedek Patriotja a vegen $4.6B korul jon ki, ordenare dragan lehuztak oket a support contract meg raketak alatt: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=7190364

Juhasz Eloddel elve: es most ismet mas. (Vege az offnak.)

A MEADS/TLVS kapcsan probalom osszerakni a torteneseket idoben, erre tud valaki mondani valamit?

Nekem az a benyomasom, hogy a Pentagon ugy dontott valamikor par eve, hogy jobb nekik ha inkabb addig szamlaznak a Raytheon neveben, amig csak tudnak a Patriotra, a tobbit meg oldjak meg inkabb a nemetek maguk, ahhoz nem fognak segiteni, hogy levaltsak az amerikai eszkozoket (so much for NATO camaraderie)...

A LM maradt, mert neki jol jonne egy rendszer a Raytheonnal szemben, de azert o is megnyomta a ceruzat.

Viszont a nemetek tudjak, hogy milliardokat es eveket sporolhatnak meg, ha az amerikaiak atadjak pl a ballisztikus adatokat stb, az evtizedes teszteredmenyeiket, igy aztan kozepes huzavona utan visszatert az amerikai fel, a deal szerint kvazi a Patriot kore epitik az elso generaciojat a rendszernek:
https://www.reuters.com/article/us-...ard-german-missile-defense-deal-idUSKCN1N72HW:

Igen am, de az amcsik tovabbra sem nagyon akarjak az IRIS-T integralast, mert akkor nincs a zsiros Patriot supply meg maintenance contract tobbe - igy viszont a Bundeswehrnek nem kell, ok azert vennek at, ez vilagos lett tavaly ev vegen:
https://www.upi.com/Defense-News/20...DA-for-missile-defense-program/3611575920434/

Ezt azota sem oldottak meg:
"The TLVS system includes Lockheed's Patriot Advanced Capability missile as its primary missile, but lacks a means to integrate the IRIS-T missile system as a secondary interceptor missile, the report said.
The bid by Lockheed and MBDA does not offer documentation to include the IRIS-T, which is German-made by Diehl Defense and is less expensive than the Patriot system."

https://www.upi.com/Defense-News/20...DA-for-missile-defense-program/3611575920434/

Szoval megy a huzavona. Az amerikaiak mesterei az idohuzasnak es sunyulasnak, a nemetek meg atlatnak a szitan es sokkal nyiltabb, direktebbek, mint az amerikaiak, de mivel beleszaladtak evtizedekkel ezelott az amerikaiak karjaba, nagyon nehez onnan szabadulni, vegig kell jatszaniuk a jatekot...

A LM viszont ez egy fontos propjekt maradt, mert igy talan ki tudjak billenteni a Raytheont a mezesbodon mogul, de ez ugy kell eladniuk politikailag, hogy a Pentagon ill a kongresszus totalisan korrupt torvenyhozoi ne lassak az "amerikai" (=Raytheon) erdekek elarulasanak.

Egy biztos, a LM bizony hirdeti az oldalan:
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/meads.html

Patriotos product list:
https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/mfc/pc/meads/mfc-meads.pdf

Roviden: ha jol ertem, vegul a Pentagon/DoD kiszallt a szponzorok kozul, de vegul engedelyezte a Patriotot es igy a kritikus adatok hozzafereset a programnak, a LM meg nyakig van az egeszben, viszont nagyon huzza a labat, amikor az IRIS-T integralast surgetik...

...avagy valamit felreertelmezek itt?

Raytheon neveben = LM neveben
(A LM meg vmifele AMRAAM alternativa medium-range rendszerre vagyik a Raytheon elleneben ie IRIS-T SLS ill SLM, de a Patriotot nagyon nem akarja lecserelni.)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 314
13 352
113
K

kamm

Guest
Erdekes, ez reszben igazolja a sejteseimet:
https://news-yahoo-com.cdn.ampproje...haggling-lockheed-moves-german-165503760.html

"But there are no guarantees, especially when it comes to the famously circuitous Taktisches Luftverteidigungssystem, or TLVS. The program grew out of the now-defunct Medium Extended Air Defense System, which the Pentagon helped fund. Germany wants the weapon to replace its fleet of Patriot batteries."

" That approach is infused throughout the TLVS contractual categories of “risk” and “terms and conditions,” industry officials previously said, though details are under strict wraps.

Executives previously argued the proposed risk distribution is unsuitable for a development-heavy program like TLVS, making Lockheed especially wary of pursuing the deal after all. At the same time, the American defense giant finally needs to sell the program to a government customer if it wants the advertised revolution in missile defense equipment to actually happen.

The envisioned weapon will feature a 360-degree sensing and shooting capability, which means operators no longer need to anticipate from which direction aerial threats will likely approach, as was the case with the sectored Patriot system.

“TLVS will transform Germany’s defense capabilities and set an important precedent in how neighboring nations address persistent global threats for years to come,” Lockheed and MBDA claimed in their joint statement."


Tehát a LM hajlandó bevallalni a R&D rizikó nagyobb részét és hajlandó a Patriot utódját integrálni a rendszerbe... jó sok pénzt igerhettek a németek, hogy így megforditottak az LM hozzáallasat. :)

Lehet, megvillantottak, hogy ha nem jutnak dűlőre, akkor a nemetek bezzallnak a SAMP/T-be es inkabb integraljak az IRIS-T SLt oda es elfelejtik az amerikaiakat egyszer s mindenkorra. :D
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and alfa74

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 413
113

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
A TLVS az a BW program neve.
TAKTISCHES LUFTVERTEIDIGUNGSSYSTEM

Persze, de a MEADS is (részben) BW-német program volt. Csak aztán menet közben rájöttek, hogy az már kevés lesz, így lett a TLVS, a MEADS alapon, de kibővítve pár új képességgel.

Ha az amerikai kormányzat tovább b@szakszik velük a Patriot rakéták vezérlésével kapcsolatban, akkor simán kihagyták volna a Lockheedet a rendszerből, és lett volna belőle egy tisztán MBDA-Diehl rendszer, vagy már akkor bevették volna a Rafael-t.

Valószínűleg ha nem jutnak dűlőre (az a német "bábkormány", ugye...), akkor offolják a PAC-3 MSE-t. De a pontosság kedvéért, bár már volt itt linkelve, legyen meg ismét, hogy mivel is volt bajuk a németeknek, mit nem akartak adni nekik az amerikaiak.

https://www.defensenews.com/land/20...er-access-to-secret-missile-performance-data/

Nehogy elkezdjen megint terjedni a hülyeség, mint a (legújabban a román) Patriot, az AMRAAM, stb. esetén is, hogy az amcsiktól minden indítás előtt elkért hardverkulcs/ráolvasás/anyámkínja nélkül nem is lehetne használni a rakétát.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
K

kamm

Guest
Persze, de a MEADS is (részben) BW-német program volt. Csak aztán menet közben rájöttek, hogy az már kevés lesz, így lett a TLVS, a MEADS alapon, de kibővítve pár új képességgel.



Valószínűleg ha nem jutnak dűlőre (az a német "bábkormány", ugye...), akkor offolják a PAC-3 MSE-t. De a pontosság kedvéért, bár már volt itt linkelve, legyen meg ismét, hogy mivel is volt bajuk a németeknek, mit nem akartak adni nekik az amerikaiak.

https://www.defensenews.com/land/20...er-access-to-secret-missile-performance-data/

Nehogy elkezdjen megint terjedni a hülyeség, mint a (legújabban a román) Patriot, az AMRAAM, stb. esetén is, hogy az amcsiktól minden indítás előtt elkért hardverkulcs/ráolvasás/anyámkínja nélkül nem is lehetne használni a rakétát.

Ezt irtam meg ket honapja, lasd kicsit feljebb, a ballisztikus performance adatokrol. :)
 
K

kamm

Guest
MBDA-interju, a managing director valaszol a TLVS-rol, a Bundestagban kozelgo budzsevita kapcsan: https://www.donaukurier.de/lokales/...ojekt-geht-in-die-heisse-Phase;art603,4703620

- a TLVS kulcsfontossagu a nemet vedelmi strukturaban, plane, hogy az amerikaiakra kevesbe lehet szamitani a jovoben.
- nagyon komplex, reszben ezert is halad ilyen lassan, valami 80 (!) partner van benne
- eddig csak az MBDA Germany 100 millio euro felett koltott mar
- az FCAS es a TLVS a ket legfontosabb projekt Nemetorszagnak, raadasul a ketto osszefugg (vedekezes ill aktiv containment)
- biztos benne, hogy bevezetik a TLVSt

Kozben nyilatkozott a Tagesspielnek is, ez mai cikk: https://www.tagesspiegel.de/wirtsch...r-fordern-eine-entscheidung-ein/26306258.html

Itt mar leirjak, hogy a Raytheon termeszetesen inkabb a next-gen Patriot mellett ervel...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
MBDA-interju, a managing director valaszol a TLVS-rol, a Bundestagban kozelgo budzsevita kapcsan: https://www.donaukurier.de/lokales/...ojekt-geht-in-die-heisse-Phase;art603,4703620

- a TLVS kulcsfontossagu a nemet vedelmi strukturaban, plane, hogy az amerikaiakra kevesbe lehet szamitani a jovoben.
- nagyon komplex, reszben ezert is halad ilyen lassan, valami 80 (!) partner van benne
- eddig csak az MBDA Germany 100 millio euro felett koltott mar
- az FCAS es a TLVS a ket legfontosabb projekt Nemetorszagnak, raadasul a ketto osszefugg (vedekezes ill aktiv containment)
- biztos benne, hogy bevezetik a TLVSt

Kozben nyilatkozott a Tagesspielnek is, ez mai cikk: https://www.tagesspiegel.de/wirtsch...r-fordern-eine-entscheidung-ein/26306258.html

Itt mar leirjak, hogy a Raytheon termeszetesen inkabb a next-gen Patriot mellett ervel...
Úgy néz sikerült a progit kinyírni, de legalábbis lélegeztetőgépre tenni. Nem szavazott meg pénzt a német parlament a projekt előrelépéséhez, csak lélegeztetőgépre tette az elfekvőbe minimális pénzzel.Az MBDA előreláthatólag beváltja a leépítési fenyegetését, mert így tarthatatlan a projekt.
Németország inkább a Twister programhoz csatlakozik, a hazai cégeket újra cserbenhagyták!!

Kár, hogy nincs cinikusan tapsoló emoji.

Németország légvédelmi pajzs nélkül. Nincs pénz
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113
Legyen meg itt is...



Igen, de ez erdekes, raadasul megint hajaz arra, amikor AKK meg a bajor vezer nyaron Benkonel jart es fellelkesulve tavoztak:

"Also the "lowest floor" of the Bundeswehr's land air defense (VSHORAD layer) is in a very bad condition, because it is basically based only on a small number (from a dozen to several dozen) Stinger / Ozelot sets and two MANTIS C-RAM sets. New capabilities in this area are to be brought by the NNBS program, but for the time being it is in the analysis phase, while anti-drone sets using automatic grenade launchers and programmable ammunition on Boxer transporters have been purchased for the NATO immediate response force set for 2023.

The German Ministry of Defense has announced that it will conduct comprehensive analytical work in the field of air defense and will present a "matrix" of decisions in the first months of next year . The fact that the analysis will cover "all layers" of air defense may (but does not have to) mean that Germany will first opt for (cheaper) very short-range systems (VSHORAD), for example by placing 35mm cannons and an IRIS-T rocket launcher -SLS on the Boxer, as Rheinmetall offered."
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 020
113
Úgy néz sikerült a progit kinyírni, de legalábbis lélegeztetőgépre tenni. Nem szavazott meg pénzt a német parlament a projekt előrelépéséhez, csak lélegeztetőgépre tette az elfekvőbe minimális pénzzel.Az MBDA előreláthatólag beváltja a leépítési fenyegetését, mert így tarthatatlan a projekt.
Németország inkább a Twister programhoz csatlakozik, a hazai cégeket újra cserbenhagyták!!

Kár, hogy nincs cinikusan tapsoló emoji.

Németország légvédelmi pajzs nélkül. Nincs pénz
Bohócok!