Megérkeztek a német Tigerek Afganisztánba

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Mackensen

Pont arról magyarázok,hogy létező képesség amiről írtok de szinte csak papíron mert nincs hozzá paraszt.

duckdogers

Ne nekem próbáld elmagyarázni mi van itthon a Honvédségnél!Amúgy ami a mi JTAC cuccunkat illeti mind az egyik legmodernebb felszerelés mindenfajta mércével mérve.

Ami pedig az előírásokat illeti ott van a cikkben,hogy ezek bizony nemzetköziek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 558
113
Egy minőségi civil műholdas telefon akkora, mint egy mobil, sőt van olyan ami mobil és müholdas kapcsolatra is képes. Szerintem telefonostól, GPS-estől meg egyéb elektrónikástól maga az elektrónika rész nem lehet nagyobb, mint egy bármilyen mobiltelefon, mert a technológia ezt megengedi. Aztán, hogy mik a protokollok és hogy kijé a felelősség a tüzelés esetén az más, de maga a célmegjelölés, és konkrétan a célmegjelölés képzésének bonyolultsága nem szabad(na) több legyen szerintem, mint, hogy bevetés előtt 5 perccel: "Figyu Iván, itt ez a szar, olyan, mint egy távcső csak van rajta +1 gomb, piros, hogy jól lássad és hogy ne felejtsd el, s ha valami nem tetszik less bele, s ha megnyomod a gombot mi tovább intézzük"
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
joker

 

Egy minőségi katonai műholdas rádió meg nem akkora és kb 10.000x többet tud annál mint amit te el tudsz képzelni.Bár ez ugyan úgy igaz egy mezei katonai rádióra is.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
"Ami pedig az előírásokat illeti ott van a cikkben,hogy ezek bizony nemzetköziek."

Hehh, de mikortól???

http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_terminal_attack_controller

"The term became effective in the US on 3 September 2003 with the publishing of Joint Publication (JP) 3-09.3 Tactics, Techniques, and Procedures (TTP) for Close Air Support.[3]"
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 558
113
Ok, lehet ha 10000x annyit tud, mint amennyit én el tudok képzelni, de akkor a képességei 1%-át sem használják ki. Szóval van lehetőség ebből kiindulva a méretcsökkentésre a sok felesleges szarság be nem építésével.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
https://www.google.hu/search?q=jtac&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:eek:fficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=hu&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=I8TcUNyRMsjQtAbfzIFo&biw=1440&bih=738&sei=L8TcUOKWNs3KsgaXj4HoAg

Az összesnek a zsákjában van és nem azért mert olyan kurva kicsi,igen az a nagy szar az antennája(csak az nagyobb mint egy civil műholdas telefon).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Nem felesleges szarság csak nem minden feladathoz van szükség minden képességre.Semmi felesleges funkció nincs ezekben a rádiókban.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Mackensen

A nemzetközi itt azt jelenti,hogy az amit vette át mindenki ergo náluk az egységesítés előtt is ezek voltak.Így tök mind1,hogy mióta ilyen szigorúak a szabályok.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
A wiki két alkategóriát különít el ugyanazon nagyobb kategória alatt:

"FACs may form part of a <a title="Fire Support Team" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_Support_Team">Fire Support Team</a> or <a title="Tactical Air Control Party" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_Air_Control_Party">Tactical Air Control Party</a>"

Ebből az elöbbi a Fire Support Team  az a tüzérségi megfigyelőként is műküdik és továbbá a a támadógépeket is célra vezetheti

http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_Support_Team

A második az akikről te beszélsz

http://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_Air_Control_Party.

Ezek azok a fickók akik a légierötől kerülnek a csapatokhoz. Csakhogy ezek már 1 tonnás bombákat is célra vezethentek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Tüzérségi tűztámogatást és nagyon korlátozott formában CAS-t(erről már volt szó) minden katona kérhet és kapni is fog.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 155
60 811
113
Nem Szilka, hanem Silka.

Végezetül pedig, akinek fogalma sem volt, mire képes egy 2A42-es (ugye ez van a Mi-28-ason és a Ka-52-esen is) egy sima busz ellenében a kétféle lőszertípussal, az nézze meg ezt a kis orosz perverziót:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L7S4jgjewH8

Az utolsó pár perc a durva. De a GoPro ezt is kibírja...

 

 
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Nem Szilka, hanem Silka.

Jó, jóó, tudom:)

A nagy keresgélésben találtam egy vaskosabb kiadványt.

http://www.cgsc.edu/carl/download/csipubs/mcgrath_fire.pdf
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Dudi azért ne röhögtesd ki magad... épp a múltkor beszéltük meg hogy nincs normális bakancs a honvédségben.  Nagyon jól tudhatnád azt is milyen szinten röhögnek ki minket a más NATO nemzetek az elcseszett szabályaink miatt.  És kösz épp eleget töltöttem el az MH kötelékében ahhoz hogy tudjam miről beszélek. Egyébként meg mostanság is szoktam találkozni a volt kollégáimmal heti rendszerességgel és rohadtul semmi nem változott az elmúlt másfél két évben. Az hogy itt hogy állnak a dolgokhoz rohadtul nem mérvadó... nem is megyek amerikáig , mikor 2 századnyi holland tengerészgyalogos (járművekkel, fegyverzettel cakk-pakk) itt volt 2 hétig, egy főhadnagy volt a góré a lövészetvezető meg egy törzsőrmester. És innen már Csádba mentek ENSZ misszióba... Tudod kicsit más mentalitás van arrafelé, ott úgy vannak ezekkel a dolgokkal hogy megkaptad a kiképzést és ha levizsgázol/bizonyítasz akkor megbíznak benned és nem ültetnek a nyakadra egy hülyét aki majd megmondja. Nálunk ez úgy megy hogy egy szakasznak is tiszt a parancsnoka. röhej
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Nallunk a celpont megjelelok, megvilagitok a legritkabb esetben tisztek. Altalaban tiszthelyettesek de nem is igazabol a rendfokozat szamit hanem az hogy ki a raj pk. Altalaban ez egy TTH de van hogy egy tisztes. Ertelem szeruen egy kezdonek nem nyomnak ilyen feleloseget a nyakaba de lattam mar tizedest ilyen feladatban nem is egyett.

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
<a title="Kuruc71 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/kuruc71/">Kuruc71</a>

 

JTAC-re írtam,hogy tiszt.

<a title="duckdodgers profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/duckdodgers/">duckdodgers</a>

Nem szeretem más hadseregekkel összehasonlítani a Honvédséget(nincs tapasztalatom sem ilyen)meg meg is van a véleményem a cégről.De ezt itt hagyjuk is abban.
 
M

molnibalage

Guest
40768 said:
Nálunk ez úgy megy hogy egy szakasznak is tiszt a parancsnoka. röhej

A szervezeti felépítés terén nem vagyok képben, de megjegyezném, hogy a II. Vh alatt is tiszt volt a szakaszparancsnok, legalábbis az ejéseknél az volt. Nézd meg pl. a Elit Alakulat könyvben, hogy az Easy 1,2,3 szakaszának ki volt  parancsnoka és a századparancsnok meg egy főhadnagy vagy esetleg százados volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
speciaist

Ha csak a pilótafülkékről beszélünk akkor az Apache páncélzata kb úgy néz ki,hogy a gép hasa teljesen páncélozott(Itt igen komoly a páncélvédelem állítólag a 23mm gépágyúlőszerre méretezték+ a pilóták alatt van az üzemanyag ami öntömítő tartályokba került és a gépágyú lőszer is.Ez a két dolog azt adja,hogy alulról nem nagyon lősz be a pilótafülkébe 30mm-es-esnél kisebb kaliberrel)A pilótafülkék plexije szemből megint csak 23mm-es lőszer ellen lett méretezve viszont oldalról nincs páncélozva azaz itt gyakorlatilag nincs védelmi funkciója a plexinek.A két oldalt futó elektronikai blokkok titán dobozba kerültek így ezek tekinthetjük a pilótafülke páncélozásának.Hát kb ennyi az Apache pilótáinak passzív védelme lövedékel,robbanások ellen.A MI-28-nál más a helyzet mert ott a pilóták egy páncélozott kapszulában ülnek ahol minden üveg páncélozott kibírja a 12,7-es lőszer találatát a pilótafülke oldalfalai pedig a 20 vagy 23mm-es lőszer találatát valahogy így: http://www.youtube.com/watch?v=_Fj9hdmEeBY
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Ezen meglövik a helikopter oldalfalát is nem csak az üveget.

http://www.youtube.com/watch?v=DbT-rvZoh_g

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Röhejes,nem röhejes a szakaszparancsnok az mindenhol hadnagy vagy alhadnagy.