Megérkeztek a német Tigerek Afganisztánba

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Dudi, napi szinten van ilyen célmegjelölés, bár tény, hogy csak asszimetrikus környezetben. Ennyit az 'alig-alig' kiszhasználhatóságról...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
molniu

Az,hogy Apache-ról indított Hellfire rakétát nem az Apache vezeti célra hanem egy másik gép vagy ember?Most erről van szó és csak erről.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Jajj, az az atombombás hasonlat, kicsit övön aluli volt:)

A TOR-ból és a Tunguskából fájdalmasan kevés készült el a hidegháború végéig. Sőt mostanáig sem nőtt jelentősen a számuk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Szovjet Unió SPAAG-ja a Szilka volt.

Visszatérve a kicsiny méretre. Nem olvastam nagyon utána, de nem hinném, hogy akkora gondott jelentett volna mondjuk minden lövészddandárt felszerelni egy ilyen megjelölő szakasszal. Mondjuk 3X4 darabbal.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
dudi igen napi szinten van ilyen hogy más jelöli meg a célt. Ne viccelj már tényleg...

Épp az asszimetrikus hadviselés miatt jön jól most ez a képesség, hiszen most nem az van hogy jön egy szakasznyi harckocsi amit az Apache könnyen megtalál maga is hanem mondjuk egy snipert vagy egy megerősített házat/tüzelőfészket kell kilőni. Gondolod hogy megy az Apache és leskelődik percekig és/vagy az operátor a képernyőn számolja hogy a barrammaluh és a harrabullah utca sarkától a 9. házat kell kilőni?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Mackensen

Ezeket dedikált előretolt légi irányítóknak adják meg olyan "kommandósoknak"akik kaptak ilyen kiképzést(nem egy hét egy ilyen kiképzés) nem pedig az egyszerű lövészeknek.

Ami az atombombát illeti :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
duckdogers

Jó rész repülőknek jelölnek meg célt nem helikoptereknek,jó rész Hellfire-t is alig visznek magukkal mert fölösleges(nem véletlen erőltették az irányított Hydra rakétákat).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
A célmegjelölés és a rakéta célravezetés nem ugyan az.Célt megjelölni elég egy füst is vagy elmondja,hogy melyik házról beszél.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Azt írtam, hogy egy lövészdandárhoz hozzál lehet csatolni egy ilyen szakaszt. Nem hinném, hogy ez az amiknak olyan megoldhatattlan feladat lett volna hidegháború idején.

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Laser_designator-_SOF_in_Afghanistan.jpg

komolyabb hadseregekben nem probléma egy ilyen eszköz beszerzése, vagy pár ember kiképzése a használatukra. Újra elmondom dudi nem MH. Gyanítom azon is meglepődnél ha meglátnád hány NATO tanfolyamon marad üres hely mert Ők biztosítják nekünk a részvételt csak az MH nem delegál senkit.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
vagy ez :

http://www.es.northropgrumman.com/solutions/gltdiii/assets/gltdiii.pdf

20km max távolságról jelölhetik meg a célt. De megint szavakon lovagolsz pedig az eszköz neve szó szerint megjelölő. Laser designator vagy jelen esetben Ground Laser Target Designator ami szó szerinti fordításban Lézer megjelölő / Földi Lézeres Célmegjelölő.

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Mackensen

Nem szakaszokban hanem 2 vagy 3 fős csoportokban dolgoznak és nem adnak akárki kezébe ilyen kütyüt(eleinte pilóták voltak mert ők értettek pilótául),csak tiszt lehet előretolt légi irányító(nem csak nálunk).Így amiről te beszélsz az utópia.Ez nem csak annyiból áll,hogy itt a kütyüi ott az on gomb nyomd meg fordítsd a cél felé és kész.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Ja felszerelés.Egy BTR-ben voltam a két JTAC-el és 2 ekkora zsákjuk volt:


Ezekre folyton szükségük van...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Várj egy kicsit, te előretolt légi irányítókról beszélsz én meg egyszerű célmegjelölőkről.

Az előretolt légtérirányítók egy külön kategória és ők aáltalában a légierő állományát képezik.

Nade, az Apacsok a szárazföldi erők alárendelltségében vannak, nem a légierőjében. Az pedíg egy másik kategória.

https://www.youtube.com/watch?v=GBAXIUQ5qqA

A szakazt azér írtam, mert egy rajban mondjuk lehet 3 ilyen két-három főr csoport stb. stb.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Oké legyen ez a "primitív"módja a dolognak.Ezzel a módszerrel csak úgy kérhetsz támogatást ha a pilóta is látja a célt,ez eleve kizárja azt,hogy becsapódás előtt eltűnjön a helikopterrel.

http://airbase.blog.hu/2010/09/07/eloretolt_repulesiranyitok

Kiemelnék valamit ami erre a módszerre vonatkozik és kizárja azt,hogy ne a pilóta irányíts a fegyvert a célra:

" Az egész eljárásnak nagyon fontos eleme, amikor az irányító engedélyt ad az éles fegyverzet alkalmazására („cleared hot”). Csak ezután mehet a tűzkiváltás, támadás, és ebben az esetben a felelősség az irányítóé."

"Adódhat olyan helyzet, amikor adott egy célpont, rendelkezésre áll a repülőeszköz, a szituáció megköveteli a gép azonnali alkalmazását, de nincs irányító, aki jogosult kiadni azt a bizonyos „cleared hot”-ot. Adott helyzetben bármelyik katona elvégezheti a rávezetést (Emergency Close Air Support). Erre is megvan az eljárás, de ebben az esetben nem hangozhat el az élesre vonatkozó engedély. Ilyen szituációban a földi katonától el kell, hogy hangozzon az, hogy nem jogosult kiadni az éles engedélyt („I am not qualified JTAC”). Ettől kezdve a pilóta tudja, hogy a fegyverzet alkalmazása az ő felelőssége. Az előretolt repülésirányító képzést éppen az a jogosítás bonyolítja meg, amelynek alapján az irányító, nemzetközi környezetben is kiadhat éles engedélyt. Minden országnak, amely nemzetközi műveleteket hajt végre, biztosnak kell lennie abban, hogy ugyanazt az eljárást követik, és, hogy az a személy, aki kiadja az éles engedélyt, tudja a dolgát. A különböző nemzetközi katonai szerződésekben résztvevő országok vállalják, hogy a katonák kiképzettek legyenek. Ha az irányító például az USA-ban már megszerezte a minősítést, a nemzeti elöljárónak jóvá kell hagyni és alá kell írni azt. A képzés és a kvalifikáció azért fontos, mert lehet, hogy bármelyik katona el tudja végezni az irányítást egy rövidebb felkészítés után, de lehet, hogy nem és ez a „lehet” nem megengedhető azokban a helyzetekben, amikor egy előretolt repülésirányító alkalmazása szükségessé válik. Biztonság és felelősség kérdése tehát a dolog."
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 558
113
Hogy ilyen rohadt nagyok ezek a megjelölők? Elvégre egy távcső + lézer + valami elektrónika kombóról beszélünk, plusz egy álvány tetszés szerint.

"Ez nem csak annyiból áll,hogy itt a kütyüi ott az on gomb nyomd meg fordítsd a cél felé és kész." - pedig pont ez lenne a lényege szerintem
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
<a title="joker profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/joker/">joker</a>

Mi a bűbánattal beszélsz a pilótával?Kell rádió is hozzá,nem biztos,hogy van közvetlen kapcsolat így műholdas kell szóval ez sem kis cucc és nem csak annyi,hogy ott a lézerpötty oda lőj baszod.

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
dudi újra és újra.. nem MAGYARISZTÁN... ott hidd el hogy van a megfelelő helyen megfelelő ember.

joker : sztem a GTLD kütyü elég normális méret... az meg hogy itt magyarországon mi van az nem jelent semmit. Mivel jelenleg a MH ott tart hogy rendes bakancsuk meg ruhájuk nincs az embereknek... addig sajnos nem nagyon várhatunk sokat.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 251
13 615
113
Dudi, ez mind szép és jó, de ismétlem, az Apachok a szárazföldi erő részeti képezik, nem a légierőjét.

Ezen kívül

"Adódhat olyan helyzet, amikor adott egy célpont, rendelkezésre áll a repülőeszköz, a szituáció megköveteli a gép azonnali alkalmazását, de nincs irányító, aki jogosult kiadni azt a bizonyos „cleared hot”-ot. Adott helyzetben bármelyik katona elvégezheti a rávezetést (Emergency Close Air Support)"

Tehát nem a tehnika használata az ami korlátozza a használatát, hanem a "szakértelem". Per pillanat a képzett repülésiráyító legnagyobb feladata elkerülni a járulékos veszteségeket.

Feltételezem hidegháború idejében más előírások lettek volna érvényben mint "békemissziókban".