Kérdezz meg egy felvásárlót. Az amaránt egészséges kenyérgabona, szerintem van rá fogyasztói igény. A hajdina dettó, plusz gyógyszeralapanyag is lehet.És ezt meg is veszik? El lehet adni? Van rá fogyasztói igény?
Szójából bármennyit el lehet adni, mivel a magyar szója garantáltan GMO-mentes, így szinte az összeset viszik ki tőlünk nyugatabbra.
A szója termésterülete 50-60.000 ha kb. Erre még fehérjenövény támogatást is lehet igényelni (tavaly ~93.000 Ft/ha).
Közvetlenül értékesítve van rá kereslet. Követek több olyan családi gazdaságot, ahol legeltett állatok (bivaly, szarvasmarha) húsát, tejét dolgozzák fel/adják el, és mindig versenyezni kell a heti elérhető mennyiségért.Szóval mennyire van fizetőképes kereslet a legeltetett állatra? Konkrétan, nem ilyen ködös rébuszokban.
Az egy dolog, hogy mennyit termelsz ki adott területen legeltetve (pláne, hogy ugye vannak akik rínak, hogy ne legyen támogatás), másik kérdés, hogy miként oldod meg a legeltetést.
(Az ész nélküli, “a támogatás 80%-át adjuk a >500 hektáros gazdáknak” támogatási rendszernek szerintem nincs értelme.)
Hát nézd én 3 termelő gazdaságot ismerek (200-1000 anyajuh), mindhárom legeltetett birkákat értékesít.Próbáltam eladni a legeltett juhokat. Feketén esetleg lenne, aki megvenné, de 800 Ft alatti felvásárlási árral talán szóba álltak volna. Sőt, ha az ország másik felére még el is szállítanám... Aki hivatalosan megvette volna, az kerek-perec megmondta, hogy neki olyan bárány kell, ami napfényt és füvet nem látott, azaz tápolt, faggyús, arra van piac.