Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 755
11 681
113
És ezt meg is veszik? El lehet adni? Van rá fogyasztói igény?
Kérdezz meg egy felvásárlót. Az amaránt egészséges kenyérgabona, szerintem van rá fogyasztói igény. A hajdina dettó, plusz gyógyszeralapanyag is lehet.

Szójából bármennyit el lehet adni, mivel a magyar szója garantáltan GMO-mentes, így szinte az összeset viszik ki tőlünk nyugatabbra.
A szója termésterülete 50-60.000 ha kb. Erre még fehérjenövény támogatást is lehet igényelni (tavaly ~93.000 Ft/ha).
Szóval mennyire van fizetőképes kereslet a legeltetett állatra? Konkrétan, nem ilyen ködös rébuszokban.
Az egy dolog, hogy mennyit termelsz ki adott területen legeltetve (pláne, hogy ugye vannak akik rínak, hogy ne legyen támogatás), másik kérdés, hogy miként oldod meg a legeltetést.
Közvetlenül értékesítve van rá kereslet. Követek több olyan családi gazdaságot, ahol legeltett állatok (bivaly, szarvasmarha) húsát, tejét dolgozzák fel/adják el, és mindig versenyezni kell a heti elérhető mennyiségért.
(Az ész nélküli, “a támogatás 80%-át adjuk a >500 hektáros gazdáknak” támogatási rendszernek szerintem nincs értelme.)
Próbáltam eladni a legeltett juhokat. Feketén esetleg lenne, aki megvenné, de 800 Ft alatti felvásárlási árral talán szóba álltak volna. Sőt, ha az ország másik felére még el is szállítanám... Aki hivatalosan megvette volna, az kerek-perec megmondta, hogy neki olyan bárány kell, ami napfényt és füvet nem látott, azaz tápolt, faggyús, arra van piac.
Hát nézd én 3 termelő gazdaságot ismerek (200-1000 anyajuh), mindhárom legeltetett birkákat értékesít.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 051
33 060
113
Kérdezz meg egy felvásárlót. Az amaránt egészséges kenyérgabona, szerintem van rá fogyasztói igény. A hajdina dettó, plusz gyógyszeralapanyag is lehet.

Szójából bármennyit el lehet adni, mivel a magyar szója garantáltan GMO-mentes, így szinte az összeset viszik ki tőlünk nyugatabbra.
A szója termésterülete 50-60.000 ha kb. Erre még fehérjenövény támogatást is lehet igényelni (tavaly ~93.000 Ft/ha).
Sajnos, vagy szerencsére; nem vagyok érintett. Amit termelek, azt feletetem. Igazából a kérdéseim is kicsit provokatívak voltak, mert marha egyszerű a legtöbb embernek az, hogy felmondja a pár betanult panelt, de alternatívákat nem tud a többség mondani.
Én lucernát, kukoricát, búzát és szudáni füvet termesztek. Cirkon, vagy bármi alternatíván folyamatosan gondolkodom, de nincs több helyem. És nem, nem szeretnék megválni a kukoricától sem, ennek több oka is van; például egy sokrétűen használható növény, ha nem csak a szemtermesztést nézzük és erre viszonylag egyszerűen lehet bérmunkát is találni, ugyanis még sok eszköz hiányzik. Aki tudna pl. cirkot aratni az kicsi területet nem vállal, aki meg vállal, az meg a fejét vakarja (és másban sem érnek oda, én meg szívhatom a fogam a veszteségek miatt).
Közvetlenül értékesítve van rá kereslet.
Igen, tudom; de ha jól tudom, akkor házi vágást nem lehet értékesíteni, illetve ahhoz talán olyan körülmény kellene (Ausztriában néztem ilyen gazdaságot). Én meg legálisan szeretnék lehetőleg a legtöbb dolgot, amit lehet csinálni.
Meg sajnos ahhoz idő is kellene, hogy feldolgozza az ember. De vélhetően ez fog maradni.

mindig versenyezni kell a heti elérhető mennyiségért.
Azt látom, hogy piaca főleg a BP környéki, vagy turisztikailag érintett környékeknek van. Itt helyben meg nem azt nézik, hogy milyen minőség, hanem legyen olcsóbb, mint a teszkó alsópolcos. Tisztelet a kivételnek, mert persze olyan is van.

Hát nézd én 3 termelő gazdaságot ismerek (200-1000 anyajuh), mindhárom legeltetett birkákat értékesít.
Nem is tudom már, hogy hány emberrel beszéltem, meg ezen felül ismerösökön keresztül.
Az ország legnagyobb felvásárló cégének képviselője mondta, hogy nekik tápos kell. De egyébként tök segítőkész volt.
Akkor volt olyan, hogy ha elviszem 150 km-re akkor papírok nélkül átveszi.
Illetve másnak is az volt a fő gondja, hogy én hivatalosan akartam eladni, fülszámmal. Pl. volt hentes aki feketén, selejt birkát bármennyit vett volna ... olyan 700ft-ért. Hát na, "nagy segítség a magyar családoknak."
Ez az első tanuló évem az eladásban. Majd tavasszal agyontápozom, aztán megy a Hunlandnak külföldre. A magyar meg egye az öreg anyabirkát, ha azt igényli. :)
De, hogy nem csak én vagyok ennyira balfasz: ismerős mondta, hogy a hajdúságba kellett elvinnie, de ott is a fülszámmal kellett okoskodni; másik ismerős meg a megyében vitte (szintén fülszámmal okoskodás ment) és még a felvásárló egy részét haza is vitette, hogy majd legközelebb vigye.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 755
11 681
113
Sajnos, vagy szerencsére; nem vagyok érintett. Amit termelek, azt feletetem. Igazából a kérdéseim is kicsit provokatívak voltak, mert marha egyszerű a legtöbb embernek az, hogy felmondja a pár betanult panelt, de alternatívákat nem tud a többség mondani.
Én lucernát, kukoricát, búzát és szudáni füvet termesztek. Cirkon, vagy bármi alternatíván folyamatosan gondolkodom, de nincs több helyem. És nem, nem szeretnék megválni a kukoricától sem, ennek több oka is van; például egy sokrétűen használható növény, ha nem csak a szemtermesztést nézzük és erre viszonylag egyszerűen lehet bérmunkát is találni, ugyanis még sok eszköz hiányzik. Aki tudna pl. cirkot aratni az kicsi területet nem vállal, aki meg vállal, az meg a fejét vakarja (és másban sem érnek oda, én meg szívhatom a fogam a veszteségek miatt).
Mondok még egy példát: máriatövis. Mediterrán növény, jól bírja a szárazságot. Gyógyszeripari alapanyagként mindig van rá kereslet.

Gondolom nálad a kukorica kóró "szálastakarmányként" is funkcionál a birkáknál.
Igen, tudom; de ha jól tudom, akkor házi vágást nem lehet értékesíteni, illetve ahhoz talán olyan körülmény kellene (Ausztriában néztem ilyen gazdaságot). Én meg legálisan szeretnék lehetőleg a legtöbb dolgot, amit lehet csinálni.
Meg sajnos ahhoz idő is kellene, hogy feldolgozza az ember. De vélhetően ez fog maradni.
Ehhez egy hivatalos vágópontot kell létrehozni a lakhelyeden. Erről bővebb infót vagy a NÉBIH-től vagy a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörben eljáró járási hivataltól tudsz kérni.
Azt látom, hogy piaca főleg a BP környéki, vagy turisztikailag érintett környékeknek van. Itt helyben meg nem azt nézik, hogy milyen minőség, hanem legyen olcsóbb, mint a teszkó alsópolcos. Tisztelet a kivételnek, mert persze olyan is van.
Ebben sajnos van valami.
Nem is tudom már, hogy hány emberrel beszéltem, meg ezen felül ismerösökön keresztül.
Az ország legnagyobb felvásárló cégének képviselője mondta, hogy nekik tápos kell. De egyébként tök segítőkész volt.
Akkor volt olyan, hogy ha elviszem 150 km-re akkor papírok nélkül átveszi.
Illetve másnak is az volt a fő gondja, hogy én hivatalosan akartam eladni, fülszámmal. Pl. volt hentes aki feketén, selejt birkát bármennyit vett volna ... olyan 700ft-ért. Hát na, "nagy segítség a magyar családoknak."
Ez az első tanuló évem az eladásban. Majd tavasszal agyontápozom, aztán megy a Hunlandnak külföldre. A magyar meg egye az öreg anyabirkát, ha azt igényli. :)
De, hogy nem csak én vagyok ennyira balfasz: ismerős mondta, hogy a hajdúságba kellett elvinnie, de ott is a fülszámmal kellett okoskodni; másik ismerős meg a megyében vitte (szintén fülszámmal okoskodás ment) és még a felvásárló egy részét haza is vitette, hogy majd legközelebb vigye.
Akkor a "termőföldtől az asztalig" szlogen jegyében több célzott ellenőrzést kéne végeznie a NÉBIH hatósági ellenőreinek. Utána a felvásárló nem szarozna annyit az ENAR azonosítókkal.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 051
33 060
113
Gondolom nálad a kukorica kóró "szálastakarmányként" is funkcionál a birkáknál.
Sajnos nem, mert nem sikerült bebáláztatni. Ez meg már egy külön érdekes, hogy már úgy kell lassan könyörögni, hogy az ember mezőgazdasági szolgáltatásra költhesse a pénzét. Hiába, ekkora a szegénység.

Amúgy ha nem csak a szemestermény értékét nézzük, akkor a kukorica talán a legsokoldalúbb. A szemét megeszi a disznó (és ember), levelét lerágja a kérődző, a csutka és az ízik (és régen még a töve is) fűtőanyag volt. A tupla szárat, meg miután kitörték zölden etették. És még ott a hamu és a trágya is, ami a jószágtól adódik.
Azóta veszteséges termeszteni, mióta csak egy hasznát vesszük.

Ehhez egy hivatalos vágópontot kell létrehozni a lakhelyeden.
Igen, csak hát még hány fajta dolgot csináljon az ember? És mindenre legyen forrása. Ha meg van forrása, akkor meg már minek?
Nekem nincs bajom, hogy más is keres a dolgon, csak ne kelljen cigánykodni és ne érezze már magát átverve az ember.

Akkor a "termőföldtől az asztalig" szlogen jegyében több célzott ellenőrzést kéne végeznie a NÉBIH hatósági ellenőreinek. Utána a felvásárló nem szarozna annyit az ENAR azonosítókkal.
Hát ettől túl sokat nem várok. (Tudva, hogy ki volt korábban a területért felelős államtitkár.)

Igazából sokszor az az ember érzése, hogy az van szopatva, aki törekszik hivatalosan tevékenykedni. Egyszerűen az szem előtt van, benne van a rendszerben, hamarabb szem elé kerül; aki keres, az meg talál. (De legalább eszi az ideg, hogy mit fognak...) (Engem az első évben két hivatal ellenőrzött, aki nincs benne az ENARban, azt hányszor?) Aki meg feketén csinálja, az meg éli világát; egy életben ha egyszer megtalálják az már jó eredmény. Befizeti azt az összeget, amit pár hónap alatt a járulékok és adók be nem fizetésén megspóról, vagy azon, hogy nem teljesíti az előírásokat.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 755
11 681
113
Sajnos nem, mert nem sikerült bebáláztatni. Ez meg már egy külön érdekes, hogy már úgy kell lassan könyörögni, hogy az ember mezőgazdasági szolgáltatásra költhesse a pénzét. Hiába, ekkora a szegénység.

Amúgy ha nem csak a szemestermény értékét nézzük, akkor a kukorica talán a legsokoldalúbb. A szemét megeszi a disznó (és ember), levelét lerágja a kérődző, a csutka és az ízik (és régen még a töve is) fűtőanyag volt. A tupla szárat, meg miután kitörték zölden etették. És még ott a hamu és a trágya is, ami a jószágtól adódik.
Azóta veszteséges termeszteni, mióta csak egy hasznát vesszük.
A biofinomító megközelítés (pl. Hungarana - Szabadegyháza, Kall Ingridients - Tiszapüspöki) igencsak nyereségessé teszi, ha nem toxinos.
Kukorica -> bioetanol (üzemanyag + gyógyszerészeti), natív keményítő, keményítőtej (papíripari felhasználás), izocukor, dextróz, glükóz, kukoricacsíra (olajgyártás), kukoricaglutén, majd mindezek melléktermékeként CGF vagy DDGS takarmány. A bálát az üzem biomassza erőműve eltüzeli, így kiváltva a gázt és az áramot, cserébe még a hamut is eladják talajjavítóként.
Igen, csak hát még hány fajta dolgot csináljon az ember? És mindenre legyen forrása. Ha meg van forrása, akkor meg már minek?
Nekem nincs bajom, hogy más is keres a dolgon, csak ne kelljen cigánykodni és ne érezze már magát átverve az ember.
Kistermelőként nem olyan extra a dolog, viszonylag kis büdzséből megoldható.
Igazából sokszor az az ember érzése, hogy az van szopatva, aki törekszik hivatalosan tevékenykedni. Egyszerűen az szem előtt van, benne van a rendszerben, hamarabb szem elé kerül; aki keres, az meg talál. (De legalább eszi az ideg, hogy mit fognak...) (Engem az első évben két hivatal ellenőrzött, aki nincs benne az ENARban, azt hányszor?) Aki meg feketén csinálja, az meg éli világát; egy életben ha egyszer megtalálják az már jó eredmény. Befizeti azt az összeget, amit pár hónap alatt a járulékok és adók be nem fizetésén megspóról, vagy azon, hogy nem teljesíti az előírásokat.
Ezt aláírom. Most kezdek egy takarmányos vállalkozást, jojózott az agyam, mire az összes jogszabályt átnyálaztam...

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 051
33 060
113
Kistermelőként nem olyan extra a dolog, viszonylag kis büdzséből megoldható.
Ja, csak eddig is milliókba van a sok "kis büdzsé". Sok kis büdzséből úgy 5-10 milliót úgy el lehet költeni, hogy abból még egy nm földet sem vett az ember. Mikorra térül meg?
Meg még plusz tudás, utána járás úgy, hogy nem ez a megélhetés. Legnagyobb haszon a teljes felszámoláson lenne. :S
Voltam Ausztriában ilyen gazdaságban; de ott a turizmus és a lokálpatriotizmus miatt könnyebb értékesíteni és vélhetően olyan hitel volt rá, amit könnyen kitermelt -elmondása alapján.
Most kezdek egy takarmányos vállalkozást
Akkor neki kezdtél? Örülök, sok sikert! :)

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 157
14 366
113
Ha nem kellene mindenkinek egyenként összeszedni ezt a tudást, akkor sokkal könnyebb lenne! Ez lenne a dolga a szakmai kamaráknak, ha azokat a korábban "beépytett2 politikai szereplők miatt --részben indokoltan-- nem kellett volna szétverni!
Az más kérdés, hogy kicsinyes politikai érdekek miatt ezek nem lettek rendesen, feladatuk ellására képesen újjáépítve, mert bizonyos szempontból minden ilyen szervezet politikai centrum, a maga kicsi és részleges módján is és mint ilyen egy új politikusi generáció "keltetője" is lehet!
A másik --általam évtizede is észlelt-- jelenség, az ilyen kamarákba beépülő külföldi piaci szereplők, akik "szponzorálás", képzés, egyéb "lobby" módokon saját érdekeikre használják ezeket az eredti szándék szerint hazai, termelői, gazdálkodó célcsoportos szakmai szervezeteket.

A megoldás --talán-- egy saját kezdeményezésben megszervezett gazdálkodói, szakmai együttműködő, tapasztalat-cserélő/-megosztó szerveződés lenne, szigorúan kizárva az ilyenek gyakorlatilag azonnal rámozduló mindegyik politika oldalt!
Meglátásom szerint is egyébként hosszú távon az ilyen politikailag "veszélyes" --részben hatalmi-- gazdasági csoportot a regnáló politikai vezetés el szokta lehetetleníteni! Erre Én egyetlen jó megoldást látok --rengeteg más szempontból is-- optimálisnak: EU-s piaci értékesítést! Az ottani szereplőknek ez az így elérhető piaci rész "morzsa", nem fognak szankcionálni --ami egy bizonyos milliárd €-szint felett kb. automatikusan szokott jönni egyébként" :oops: -- a piaci-hatalmi evolúciós törvények alapján !

Ha egy rugalmasan változó/változtató, a szabályokhoz igazított, törvényes kereteken belül "csibész" ;) üzemmódot sikerül kialakítani, akkor milliárdos céget lehet építeni --majd utána jó áron értékesíteni-- fél-egy évtized alatt!

;) + :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:

.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 051
33 060
113
A megoldás --talán-- egy saját kezdeményezésben megszervezett gazdálkodói, szakmai együttműködő, tapasztalat-cserélő/-megosztó szerveződés lenne,
Amikor egy bálázást nem lehet 3-4 embernek közösen megszervezni, akkor elég szkeptikus vagyok abban, hogy egy össszetettebb folyamatot lehet bármilyen szerveződésben megoldani.
Az van, hogy amit fentebb írtál, az a kapcsolati tőke. Sok mindent elmondanak, sok minden információ van, de -nem tudom, hogy máshol ez, hogy van- a megoldások annyira egyénre és az egyéni lehetőségekre szabott megoldások, hogy nem lehet egy az egyben a legtöbbet átvenni.
Ha egy rugalmasan változó/változtató, a szabályokhoz igazított, törvényes kereteken belül "csibész" ;) üzemmódot sikerül kialakítani, akkor milliárdos céget lehet építeni --majd utána jó áron értékesíteni-- fél-egy évtized alatt!
Bármilyen nagy számnak is hangzik, és fogalom a "milliárdos" de milliárdos cég az a lószarrugdosó kategória -bárhol, pláne a mezőgazdaságban, vagy feldolgozó iparban.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 755
11 681
113
Ja, csak eddig is milliókba van a sok "kis büdzsé". Sok kis büdzséből úgy 5-10 milliót úgy el lehet költeni, hogy abból még egy nm földet sem vett az ember. Mikorra térül meg?
Meg még plusz tudás, utána járás úgy, hogy nem ez a megélhetés. Legnagyobb haszon a teljes felszámoláson lenne. :S
Voltam Ausztriában ilyen gazdaságban; de ott a turizmus és a lokálpatriotizmus miatt könnyebb értékesíteni és vélhetően olyan hitel volt rá, amit könnyen kitermelt -elmondása alapján.
Ausztria teljesen más világ. Ott az “Urlaub am Bauernhof” brand alatt kismillió gazdaságba látogathatsz el és szállhatsz meg. Ha félpanzióra is befizetsz, akkor zömében a saját gazdaságukban előállított portékákat fogyasztod. Sokan ún. Jausenstation-t is üzemeltetnek, ami magyarul kb. valami bisztrónak feleltethető meg, ide a betévedő turistákat, kirándulókat várják egy-két finom házi falattal.
Sok ilyen szálláson lehet vásárolni is a termékekből (lekvártól a sajton át a diólikőrig), van ahol komplett vágóhídon is jártam egy ilyen alpesi gazdaságban.
Akkor neki kezdtél? Örülök, sok sikert! :)
Igen! :)
Köszönöm, bízom a legjobbakban.