Három kajszim közül a korai érésűt most fogom kiszedni, aztán majd ültetek mást helyette. Aztán pár év múlva lehet a másik kettőt is lecserélem. Ez nem pálya, hogy éveken át nem eszek három fáról semmit, gondozni, metszeni meg ugyanúgy kell. Alma, legalábbis nálam, rendben van. Cseresznye is termett. Viszont az is elképesztő, hogy lényegében egész nyáron öntözni kellene lassan már a fákat is. Leesett pár napja 80 mm csapadék itt JNSZ megyében, és már kis túlzással csontszáraz a talaj....
Nekem barack annyi maradt, hogy talán háromszor csináltunk belőle turmixot, jelentős részét elvitte a fagy virágzás közben, annak ami megkötött meg a fele lehullott még zölden. Az őszibarack is nagyon gyengének néz ki, egyenlőre még nem potyog. A szilva zölden összeaszalódik és lepotyog, az elmúlt 6 évben egyedül tavaly volt rajta normális termés. Meggy elkésett vagy 1 hónapot, most lehetne szedni, de olyan rohadt kukacos, hogy nekem nincs gusztusom vele semmit csinálni. Naspolyán alig volt virág, szerintem idén abból sem lesz semmi. Alma szép, minden évben az szokott lenni, körte egyenlőre szép, az elmúlt 2-3 évben is így indult, nagyon kellemes ízű, de ilyen undi görcsös nyomi termése lesz. Málnánk nem lett semennyi, összeszáradt beérés előtt, a fekete szeder szépen pirosodik, van is rajta rengeteg, piszke hosszú évek után először hozott értékelhető mennyiséget, áldozatául is esett annak, hogy közel van a hintaágyhoz, szépen a bokorról elfogyott az a pár kiló. Szőlőből a fehér csemegén talán 6-8 fürt kötött meg, a lugasnak felfuttatott kékoportóin meg annyi van mint a szemét, mondjuk azon minden évben ez van, ha hideg van, ha meleg, ha aszály, ha eső, az a marha csak nő mint a bolondgomba.
Paradicsom most kezd virágozni, 20-25 centi körül vannak, szerintem idén az sem fog beérni pedig a kertben az az egyetlen dolog, amit reggelente locsolok. Tökünk van még idén, most az eső után nagyon megindult mindenfele, 2-3 hete egyszer már virágzott, de nem látok rajtuk semmit, most úgy néz ki megint virágozni készül.
Ja, meg igaz nem gyümölcs, de a loncbokrainknak vert oda nagyon a szárazság/meleg. Csóringerek teljesen elszáradtak, eldobták a levélzetük nagyobb részét is.