MIM-104 Patriot (USA)

Ehhez képest pár napja onnan indított Fade, hogy kiváló rendszer az ASTER is, csak mivel az rohadt drága(akkor még itt többen 20-30 millió dollárt írtak/db a nagyobb Aster 30-ra) ez egy verseny a Patriottal szemben.

Na most már ott tartunk, hogy akkor ezek szerint miután letisztázódott néhány félreértés, hogy a Patriot Pac-3 verziói a drágábbak...

Fade, ennek tükrében most mit vennél pusztán szakmailag, SAMP/T -t Asterrel, vagy Patriotot :P?

Egy üteg, az kb. a semminél kicsivel több. Egy tűzalegységet (komplexumot) önmagában nem szoktak venni. Minimum 3 üteges ezredet kell felállítani, a hozzá tartozó rendszer szintű elemekkel együtt, PAC-2 s PAC-3 rakétákkal.
Szerintem inkább a SAMP/T rendszer kellene nekünk, azzal jobban járnánk.

Legutóbb mikor próbáltam összehasonlítani az árakat Aster meg Patriot között egész egyszerűen olyan szórást találtam a Patriot árak között hogy feladtam egy idő után. Látszólag a műszaki tartalom nem indokolna olyan eltéréseket a beszerzési árat illetően ami tapasztalható a különböző országok beszerzései esetén. Ez privát vélemény de mintha az egész pofára menne. Persze az is lehet csak nekem nem sikerült felfedezni az összefüggéseket.. de így a fórumot olvasgatva azt látom hogy másnál is ahány beszerzés annyi különböző ár jön ki.Ez alapján a jó ár árdekében én látványosan meghivnám ide a Franci MBDA-t. Esetleg franci hadseregnek szólni hogy jó lenne ha esetleg tesztelésre küldenének pár SAMP/T-et..

Legutóbb mikor próbáltam összehasonlítani az árakat Aster meg Patriot között egész egyszerűen olyan szórást találtam a Patriot árak között hogy feladtam egy idő után. Látszólag a műszaki tartalom nem indokolna olyan eltéréseket a beszerzési árat illetően ami tapasztalható a különböző országok beszerzései esetén. Ez privát vélemény de mintha az egész pofára menne. Persze az is lehet csak nekem nem sikerült felfedezni az összefüggéseket.. de így a fórumot olvasgatva azt látom hogy másnál is ahány beszerzés annyi különböző ár jön ki.Ez alapján a jó ár árdekében én látványosan meghivnám ide a Franci MBDA-t. Esetleg franci hadseregnek szólni hogy jó lenne ha esetleg tesztelésre küldenének pár SAMP/T-et..

Tökéletesen politikai döntés az amcsi fegyver ár, a megrendelt mennyiséggel sincs összefüggésben.

Valamikor csináltam egy AMRAAM táblázatot:
2018-11-30-19-56-16-Microsoft-Excel-Munkaf-zet1.jpg

Másrészt vigyázni kell, mert a PAC3-nak már három különböző változata létezik, jelentősen más képességekkel.
(PAC-3, PAC-3 MSE, PAC-3 CRI)

Egy üteg, az kb. a semminél kicsivel több. Egy tűzalegységet (komplexumot) önmagában nem szoktak venni. Minimum 3 üteges ezredet kell felállítani, a hozzá tartozó rendszer szintű elemekkel együtt, PAC-2 s PAC-3 rakétákkal.
Egyet értünk.
Ettől függetlenül szerintem jelenleg arra van a legkisebb esély, sajnos.

Valaki mostanában $20-30m légvédelmi rakétákat emlegetett...
Akkor azt mondtam hogy ez marhaság, ilyen nem létezik. Tévedtem.
Rá kellett jönnöm hogy mégis..

Az USA a Törököknek kínálgatja a Patriotot.
A következő az ajánlatuk $3.5 milliárdért:
80 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced rakéta
60 PAC-3 Missile Segment Enhancement rakéta
4 AN/MPQ-65 Radar Sets,
4 Engagement Control Stations,
10 Antenna Mast Groups,
20 M903 Launching Stations,
5 Electrical Power Plant III systems.
Tényleg bőven $20m fölött van egy roketta ára...o_O
Ennyiért inkább vegyék meg a repülőt.

Nem szervezeti egységre, hanem funkcióra vásárlunk. Egy üteg a maximum ami nekünk kell, egy ezrednyi mennyiség extrém durván túltervezett kapacitás lenne még az orosz fenyegetés ellen is! Nasamsból például két osztály a szükséges mennyiség a tervezett haderőre. Egy a legfontosabb objektumok védelmére, egy pedig a dandároknak. Nincs mit védeni többet. Egy üteg Patriottal kiegészíted ezt és slussz. Nincs már Néphadsereg, a tarcsisokkal együtt tizede lesz a hadilétszám mint egykor!

Viszont manpads réskitöltésre nagyon kellene a gyalogságnak és igen kis számban valami brutál shorad a Patriot üteget védeni ARM-től és más csapástól! Egyszerűen túl drága, hogy ne védjük a rossz szándéktól.

• Tetszik
Reactions: gacsat
Tökéletesen politikai döntés az amcsi fegyver ár, a megrendelt mennyiséggel sincs összefüggésben.

Valamikor csináltam egy AMRAAM táblázatot:
2018-11-30-19-56-16-Microsoft-Excel-Munkaf-zet1.jpg

Másrészt vigyázni kell, mert a PAC3-nak már három különböző változata létezik, jelentősen más képességekkel.
(PAC-3, PAC-3 MSE, PAC-3 CRI)

A CRI-ről tudnál írni kérlek pár sort? Mitől Cost Reduction Initiative: És mitől több mint az MSE?
Előre is köszi!

Nem szervezeti egységre, hanem funkcióra vásárlunk. Egy üteg a maximum ami nekünk kell, egy ezrednyi mennyiség extrém durván túltervezett kapacitás lenne még az orosz fenyegetés ellen is! Nasamsból például két osztály a szükséges mennyiség a tervezett haderőre. Egy a legfontosabb objektumok védelmére, egy pedig a dandároknak. Nincs mit védeni többet. Egy üteg Patriottal kiegészíted ezt és slussz. Nincs már Néphadsereg, a tarcsisokkal együtt tizede lesz a hadilétszám mint egykor!

Viszont manpads réskitöltésre nagyon kellene a gyalogságnak és igen kis számban valami brutál shorad a Patriot üteget védeni ARM-től és más csapástól! Egyszerűen túl drága, hogy ne védjük a rossz szándéktól.

Már megbocsáss, de szerintem lövésed sincs a légvédelmi harcászathoz, ha ilyeneket írogatsz. Sajnos ezeknél a rendszereknél irdatlan sok pénzre van szükség. Ha nincs rá pénzed, akkor ne is költsél rá, mert a kevés csak pénzkidobás.
A feladat végrehajtásához számolsz az adott technikai eszközből mennyiséget (ebből szervezeti egységet), amivel meg tudod oldani a kitűzött célt. Van a minimum és a maximum között egy optimális mennyiség, azt kell megtalálni.
A különböző funkciójú (közeli, kis, közepes, nagy) légvédelmi rakéta-tüzér komplexumok nem helyettesítik, hanem kiegészítik egymást.

Már megbocsáss, de szerintem lövésed sincs a légvédelmi harcászathoz, ha ilyeneket írogatsz. Sajnos ezeknél a rendszereknél irdatlan sok pénzre van szükség. Ha nincs rá pénzed, akkor ne is költsél rá, mert a kevés csak pénzkidobás.
A feladat végrehajtásához számolsz az adott technikai eszközből mennyiséget (ebből szervezeti egységet), amivel meg tudod oldani a kitűzött célt. Van a minimum és a maximum között egy optimális mennyiség, azt kell megtalálni.
A különböző funkciójú (közeli, kis, közepes, nagy) légvédelmi rakéta-tüzér komplexumok nem helyettesítik, hanem kiegészítik egymást.
A kitűzhető cél a reális fenyegetettség szintje FÉLTUCAT cél szimultán leküzdése lehet max a nagy hatótávú rendszernek, és az már az orosz csapás. Olyan 40-60 rakéta (többségük raktáron) és egy üteg tizenkét, max tizenhat indítóval az amire nekünk szükségünk lehet, nem csak önvédelemre, hanem a NATO lokális rendszere részeként!

Tessék már leszállni a földre! Nincs több ezer orosz csapásmérő gép és a pár száznak is csak kis töredéke jutna ránk, amikkel a légierők vadászgépei is foglalkoznának azért! A helyi fenyegetés pedig Patriotot se feltétlen indokolna, míg a cirkálórakétákkal elsősorban a közepes rendszer foglalkozik.

A CRI-ről tudnál írni kérlek pár sort? Mitől Cost Reduction Initiative: És mitől több mint az MSE?
Előre is köszi!

A hidegháború alatt volt ugye a Raytheon féle Patriot Standard missile (MIM-104 és MIM-104A), amit 1990-től a PAC2 váltott.
Mindkét típus a maga korában 1m$/db áron volt elérhető.

A Lockheed féle PAC3 2000-től elérhető, akkoriban 3~4.5m$/db áron ment.

A Raytheon, hogy benne maradjon a bizniszben, kidolgozta a GEM+ upgrade-t a PAC2 rakétáira 2005-től úgy 450e$/db értékben, ezzel jópár alkalmazó kitolhatta a 90-es években gyártott rakétáinak az élettartalmát, és olcsón megkímélték magukat a PAC3 nagy mennyiségben történő beszerzésétől.

A PAC3 erősebb változata a Lockheed-tól a PAC3 MSE, 2016-ban volt az IOC.

Viszont lassan már nem lehet tovább elodázni a PAC2 rakéták (némelyik már 30 éves) lecserélését, így elindult egy szintén Lockheed program a PAC3 CRI ami "elvileg" az PAC3 MSE-nél olcsóbb (és korlátozottabb képességű) változatot jelent majd a jövőben.

Jelenleg a régi használt GEM+ rakétákon kívül csak a PAC3 és a PAC3 MSE érhető el újonnan, de rövidesen a PAC3 gyártása megszűnik, és onnantól, újonnan csak a PAC3 MSE és a PAC3 CRI (a közeljövőben) lesz a választék.

A kitűzhető cél a reális fenyegetettség szintje FÉLTUCAT cél szimultán leküzdése lehet max a nagy hatótávú rendszernek, és az már az orosz csapás. Olyan 40-60 rakéta (többségük raktáron) és egy üteg tizenkét, max tizenhat indítóval az amire nekünk szükségünk lehet, nem csak önvédelemre, hanem a NATO lokális rendszere részeként!

Tessék már leszállni a földre! Nincs több ezer orosz csapásmérő gép és a pár száznak is csak kis töredéke jutna ránk, amikkel a légierők vadászgépei is foglalkoznának azért! A helyi fenyegetés pedig Patriotot se feltétlen indokolna, míg a cirkálórakétákkal elsősorban a közepes rendszer foglalkozik.

Én a földön járok. A reális fenyegetés az elkövetkezendő minimum 15-20 évre nem ez. De ha mégis ez volna, akkor nem kellene egy üteg sem, mert az nem a minimum, hanem a fölösleges pénz kidobás! Mondom, hogy lövésed sincs a légvédelmi harcászathoz!

Én a földön járok. A reális fenyegetés az elkövetkezendő minimum 15-20 évre nem ez. De ha mégis ez volna, akkor nem kellene egy üteg sem, mert az nem a minimum, hanem a fölösleges pénz kidobás! Mondom, hogy lövésed sincs a légvédelmi harcászathoz!
Szerinted miért írom feljebb, hogy orosz fenyegetés nélkül a Patriot is fölösleges, meg miért a közepes rendszer a szakmai magyar tervek maximuma?

Persze te nagyon okos vagy! :D

A US ARMY 2013-ban 755m$-ért rendelt 168db PAC3 rakétát a Lockheed-től, az 4,5m$ rakétánként.
Sajnos az hogy az Army mennyiért kapja számunkra teljesen irreleváns.
Ellenben ez az ajánlat a legnagyobb és legfontosabb NATO partnernek ment aki egymagában jelenti a NATO déli szárnyát és ezzel az ajánlattal akarják meggyőzni hogy álljon el az S400 vételtől (egyben az Orosz közeledéstő)
Ők a fontosak...képzeld el hogy áraznak annak aki nem fontos.

• Tetszik
Reactions: zsolti
Sajnos az hogy az Army mennyiért kapja számunkra teljesen irreleváns.
Ellenben ez az ajánlat a legnagyobb és legfontosabb NATO partnernek ment aki egymagában jelenti a NATO déli szárnyát és ezzel az ajánlattal akarják meggyőzni hogy álljon el az S400 vételtől (egyben az Orosz közeledéstő)
Ők a fontosak...képzeld el hogy áraznak annak aki nem fontos.

Keleten mindig jobban megnyomják a ceruzát, ez már a fenti AMRAAM táblázatomból is látható.

Inkább ezt nézd, itt csak PAC3 MSE rakéta volt az ajánlat, semmi más nincs a csomagban.
64db PAC3 MSE, 501m$, ~8m$/db

Keleten mindig jobban megnyomják a ceruzát, ez már a fenti AMRAAM táblázatomból is látható.

Inkább ezt nézd, itt csak PAC3 MSE rakéta volt az ajánlat, semmi más nincs a csomagban.
Nekem a link nem nyílik meg, de cím alapján ha jól látom akkor a d.koreai ajánlatra mutat.

Nos, ahogy az öreg zen mester mondta: majd meglátjuk.....
Nemsokára kKderül kihez vagyunk közelebb az USA fejekben: D.Koreához vagy Törökországhoz.
Nekem van egy tippem...:rolleyes:

• Tetszik
Reactions: zsolti

Brutális ár.... írhatnál egy kicsit a Mo. Légvédelem topicba a Diehl és az Aster rendszeréről is egy kicsit,ha jól tudom a Diehl-ét jól ismered. Csak,hogy mi szárazföldi “patkányok” :) is okosodjunk.

Ha már felmerült a Patriot rakéták mérete...

Raytheon féle Standard, SOJC, PAC-1, PAC-2, GEM, GEM+ rakétákból 4db fér fel egy indítóra (LS - Launcher Station).
b030310i.jpg

A Lockheed féle PAC-3-ból 16db fér fel egy LS-re, 4db PAC3 konténere hasonló mint 1db Raytheon féle.
PAC-3-Configuration-3_Netherlands_Army-3_edit.jpg

Lockheed féle PAC3 MSE -ből 12db fér fel egy LS-re, vagy 6db MSE + 8db PAC3 (2x4db)
C-GkfDBUQAAT0ah.jpg

5aba9f63a54f321d008b485e-960-640.jpg