1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Minden ami Francia hadsereg

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Lator által indítva @ 2017. október 15..

 1. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Egy kis Jaguar és Griffon.

   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

   
  endre and tonyo like this.
 3. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Vègigneztem. Szerintem ez egy közepes katasztrófa, annyira tipikusan francia. Szegény ember hâborúja.
  520 km 5 nap alatt utânpótlassal. 59 teherautó, 15 pâncèlozott jârmü , terrorista, teljesen sik területen keresztül. Egy elöre tolt bázis ellâtásáról van szó, ahol 200 emberük van. Indulâskor kijelentik, hogy nincs lègi fedezet. B++. Állandóan lerobban valami. Az egyik 17 tonnâs APC-nek az egyik kerékfelfüggesztèse kiszakad.Mâsik teherautó alváza kettétörik... Miert nem lëgi szâllitâssal oldjâk meg? Kb 4-500 t utânpótlâsról van szó.
   
  endre and megazez like this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor mi van ha nincs légi fedezet?Miért baj,ha földön akarják vinni?Műszaki hiba?Hát igen ilyen sokszor van.
   
 5. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Végignèzted? Mert csak akkor ërdemes róla vitatkozni.
  Szerintem, ha 520 km- ről akarsz ellenséges terûleten keresztül egy bázist ellátni a sivatag közepén, akkor egy teherautókonvoj és 5 nap út egy szûkségmegoldâs ès inkàbb 1943 szint, mint 2020. Kézenfekvő a lègi út. Csak ahhoz kellenének az eszközök. A felszerelés rosszul karbantartott és részben alkalmatlan a sivatagi hasznàlatra. Szegèny ember hàborúja, ahogy irtam. Tipikusan francia, csak végig kell követni a franciák sikeres hadviselèsét Vietnamtól Algèriàig. Lukas nadrágban nagy àlmok meg Gloire. Bàr a németek sem jobbak, ahogy a Maliban bevetett helikoptereikröl lehetett olvasni pár hónappal ezelőtt. Afrika Korps is régen volt.....
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát nem tudom szeretném, ha mi tized annyira szegények lennénk mint a franciák jelenleg ....
   
  fishbed, endre, tonyo and 1 other person like this.
 7. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Az Opèration Barkhane tipikus pldája egy olyan katonai kalandnak, ahol a célok teljesen homájosak. Ès ki kezdte el ? Az a kis napoleonutánzat Sárközy.
  2013 ( ez már 7 èv...) óta vannak francia csapatok a Sahel règió 5 országàban. Eredmèny 0, a bevetés vège nem látható. A bevetett eszközök mennyisége, figyelembe vève az operâció terûletét, teljesen elegtelen. kb 4000 fő, 6 Rafale, 20 helikopter (!), 10 szàllitógèp, 3 drón, 200 páncélozott jârmű. De többet nem engedhet meg magának Franciaország. Költségvetési hiány, sárga mellényesek.
  Tökéletes recept egy Afghanisztán 2.0 -hoz, aminek a vége a ( valószinüleg) csendes kivonulás lesz valamikor a jövöben, amikor a közvélemény nem figyel oda, vagy valamilyen ürügy adódik. Közben olyan pènzt adnak ki ott, ami valójában nincs meg nekik.
  Most meg éppen segitségèrt rinyálnak ( corona bonds).
   
 8. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Nekûnk nem kell hitelèrt rinyàlnunk Brüsszelben.
   
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az, hogy kell-e majd még kiderül (bár szerintem mással kapartatjjuk ki a gesztenyét)
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az eszedbe sem,jut,hogy direkt vitték teherautóval,hogy ezt a képességet is megnézzék?
  Értemén,hogy mindenhivá repülnibakarsz csakbaz olyan szintű hülyeség mint B-1B-vel CAS-t adni.
   
  fishbed, endre and tonyo like this.
 11. Lator

  Lator Well-Known Member

  Hidd el ha ésszerűbb lenne légi szállítással akkor azzal menne. Mikor egy bázis/kihelyezett alakulat ellátásáról beszélünk abba nem csak a kaja meg a víz tartozik,bár 200 ember havi víz és kaja adagja is már tonnákban mérhető mikor megiszol akár 10 üveggel naponta. Aztán a lőszer, az üzemanyag, alkatrészek, gumik a járművekhez, a megrongálódott alkatrészek, jáeművek és felszerelés cseréje. Na ezeket mindd tedd fel egy repülőre és juttasd el egy helyőrségbe ahol nincs repülőtér. 520km 5 nap alatt egy ekkora menetoszlopnak a sivatagban az meg jónak mondható. Ez a terep/klima még a tevéket sem szereti nem hogy a járműveket, természetes dolog hogy rendszeresen műszaki problémák vannak. Plusz hozzáteheted az IED veszélyt is, az sem gyorsítja a menetet.
  Légi fedezet meg van 24/24h órán keresztül. Ha kell mennek a mirageok ahogy a készenléti Tigre is.
  Abban egyetértünk hogy ez is olyan Afganisztán szerű szar ami sosem fog befejeződni. Addig nem amíg mindenki csóró és az egyetlen jövedelmük ha terroristának állnak.
   
  fishbed, svajcibeka, endre and 3 others like this.
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Kb már 100-150 éve ott vannak. Azóta kisebb nagyobb kapacitással hábúrozgatnak ott is. Dehogy fognak az elkövetkező években kivonulni onnan. Még azt is megmerem kockáztatni hogy az elkövetkező években a járvány lecsengése után ismét jobban "visszatérnek" valami gyarmati idő feelinghez. Nem nem Afganisztán ebben tévedsz. Annyira beleívodtak oda hogy már ki operálni se lehet őket. Jelenleg a francia ipar nagyon nagy részt és 5-10% ban az európai ipar nagyon sok alapanyagot szerez még mindig be Afrikából és abból az övezetből is. A kínaiaknak is abba az érdekszférába csak a franciákon keresztül vezethet az út. Máskülönben idővel mennek a lecsóba. De ez még odébb van. (részben a kína ezért is fog rákapcsolni európára a járvány után) Hülyén hangzik. De pénzen se tudsz mindent megvenni. Vagyis igen. Viszont kurva drága lesz akkor a végére a számla.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem is értem miről beszélsz.Ki mondta akár csak egy szóval,hogy nyerni akarnak a franciák?Ők háborúzni akarnak nem nyerni...
   
  tonyo and aquarell like this.
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Azért számold ki, hogy 500+ kilométerre milyen helikopterekkel fogsz akár több 100 tonnányi felszerelést hatékonyan elszállítani.
  Apró részlet, hogy a visszaút is 500+ km és oda is kell üzemanyag.
   
 15. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Nem beszèltem helikopterröl, hanem tehergépröl.. Hol pl az a csodâs A400M? Csak azt meg megenné a finom por.
  Lényegében mindenki megerősiti a véleményemet. Elhúzódó, költséges (kb 1mrd eur/ év),eredménytelen katonai operâció, konkrét célok nélkül, nem megfelelő erőkkel. Egyfajta költsèges gyakorlat mezitlábasak ellen. Egy olyan ország által, amely szeret nagyokat mondani, màsokat leckéztetn és most könyörög pènzèrt az EU-nál. Érdemes a fàradtságot venni ès vègignèzni a videót. A kiràly meztelen....
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  De nincs repülőgépeknek leszállópálya...
   
  dudi likes this.
 17. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Nézd végig a videót. Nincs légi fedezet, mert nem futja rá. 20 helikopter egy trtülethez, ami az Atlanti Oceántòl a Vörös tengerig èr. 6 db Rafale. 20 ócska Transall, ha jól olvastam. Alkalmatlan, rosszul karbantartott a felszerelés. Kb 500 tonnát visznek, inkább kevesebbet, hogy 200 embert ellâssanak. Havonta 1-2x. Kûlönben elèg ráwikizni a dologra.
  Ez csak azt mutatja, hogy atom ide vagy oda, az aszimetrikus háború egy teljesen más dolog. És erre akartam rámutatni.
   
 18. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Mièrt nincs? Asztalsik terület. Ott vannak 7 éve.
   
 19. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  A koloniális szerep az egy jó èrv. De katonai szempontból ez az egész egy nyomor, olyan 1954- es feellinggel.
   

Ezen oldal megosztása