Mohácsi csata (1526.08.29.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Ha konnyebb ezzel a meggyozodessel elned, akkor tegyel igy.

En szemely szerint szeretem a mitoszok nelkuli vilagot. Pld. erdekes parhuzam, de Mohacsnal pld. szinte egy V4 vagy EU-s sereg (csehek, lengyelek, nemetek) allt fel a torokok ellen. Utana is, de elotte is vagy 150 evig harcoltunk a torokkel. Mohacs elott a kis balkani allamokat hasznaltuk utkozo zonanak, majd Mohacs utan mi lettunk a nyugat EU utkozo zonaja a torok ellen. Adtak penzt, fegyvert, katonat vagy 150 evig, no nem korlatlan mennyisegben, igy sikerult megtartani azt, ami megmaradt a szetszakadt orszagbol. Nekem ez egy olyan pelda, mint az ukranok esete... Ok harcolnak, vereznek a nyugat utkozo allamakent az oroszok ellen es igy engem is vedenek... Mindezt onszantukbol teszik, mint ahogy mi is onszantunkbol harcoltunk a torokok ellen..
segítség nélkül is vettünk el területet a töröktől majd az vissza ment a ping pong 1000 el. Mohács után is csak a duna mentét tudta a török birtokbavenni... amit visszatudtunk vólna venni ha van egységes vezetés... csak nem vólt... a kivonuló török sereg többször kapott vólt hogy kikapott és vóltak várak amik ellnálltak nekik....

Mohácsnál a baj az vólt hogy azország erejének töredéke vólt jelen mint ahogy írod a külföldi csapatok és zsoldosok kb annyian vóltak mint a magyar zászlósurak. a köz és kisnemesség meg nem kelt fel csak az érintett Tolna mint érintett megye is csak 1000-1500 nemesi felkelőt adott a bandériumon kívűl máshonnan meg abszolút nem igyekeztek a nemesi felkelők...

Mohács egy elcseszett csata vólt a király mert azthitte hogy szulejmén elleni merénylet sikeres leszz nem a jobbszárnyat ment segíteni mint eredetileg tervezve vólt hanem a balszárnyhoz rontott be akik viszont tartották a torlaszt így fölösleges vólt odamennie... közbe a jobbszárny szépen lassan elgyengűlt és az ellenség túlereje csak nőt a balszárny torlaszán atjutókkal fölénybe került a török. és itt vége is vólt a csatának kb...

majd a török buda elfooglalása után kiszorítható lett vólna csak egy két alsó várat kelett vólna elfoglalni és a öbbi elszigetelődik kiéhezik... csak nem vólt vezetés aki ezt géhezvigye..
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
ledugózni a rést nem vólt erejük ezt tudták is erre csak a zsoldos gyalogság lett vólna képes akiket nem mozdítottakk... a jobbszárny dolga az ellen csapatainak seregtestenként való szétverése lett vólna ... királyi tartalék segítségével (akik váltották vólna a jobbszárny kimerült elemeit) a tábor védelme megoldott lett vólna ha a kiküldött csapatok odaaérnek de azokat vezető faszkalap megsértődve hogy nemesi felkelőket kell vezetnie elcseszte a dolgot és lelépett a csatából...

a balszárny dolga annyiba állt hogy nem engedi be az ellen seregtesteit csak úgy hanem szűkitve lassan csorgatva... majd mielött kimerült vólna és átszakadt vólna a torlasz kellett vólna a zsoldosgyalogságnak dugózi teljesen lezárni az átjárót majd a jobb szárny ekkor már kipihenten visszatért vólna a királyi tartalékhoz csatlakozva a csatatérre bejutó csapatokat gyilkolni akikhez a balszárny is csatlakozott vólna.... és itt meg is lett vólna nyerve a csata mert amint végesztek a dugót alkotó zsoldosokhoz csatlakozva a teljes sereg a maradékot felörölte vólna elzzavarta vólna...

Tudni lehet a taktikát mert tolnánál sokat gyakorolták leírások vannak róla a városi múzeumba is... csak ugye a csata a király hülyesége miatt valószínűleg a merénylet a szultán ellen tévesen sikeresnek vélése miatt keresztbehúzták a dolgokat... hogy dicsőséget szerezzen... személysen.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 193
113
OFF

A mohácsi csatavesztésben leginkább a Dózsa György félemegelőző hadjárat elszabotáslása és megtorlása játszotta a fő szerepet.

Egy paraszt hadakkal megtámogatott királyi fősereg - főleg, ha bevárják a cseheket is - megverhette volna a törököt.

Ha jól tudom Mohács után a Pilismaróti, Péterváradi és más harcok során a parasztok több törököt öltek meg, mint mohácsnál a fősereg,
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 180
113
Ez van Muhival is, nem? Mmint, hogy mostanában jöttek rá, hogy nagyjából hol-merre lehetett?
Remélhetőleg. Állítólag volt tömeges femkeresozes, volt valami eredmény is, de még nem láttam semmi előzetes akárcsak újságcikket se, biztos érdekes lesz, ha lesz.
Ez a majsi lelet is elég érdekes, sok ember kezdhet meakulpazni, mert érkeztek őket rendesen.
Így viszont akkor a Sátorhelyi tömegsírok valoszonuleg a tábori nép kivégzésének helyi lehettek.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 978
113
Remélhetőleg. Állítólag volt tömeges femkeresozes, volt valami eredmény is, de még nem láttam semmi előzetes akárcsak újságcikket se, biztos érdekes lesz, ha lesz.
Ez a majsi lelet is elég érdekes, sok ember kezdhet meakulpazni, mert érkeztek őket rendesen.
Így viszont akkor a Sátorhelyi tömegsírok valoszonuleg a tábori nép kivégzésének helyi lehettek.
Volt kommunikáció a fémkeresős kutatás eredményeiről. Szerepelt itt a fórumon is.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 978
113
Nem találom :⁠-⁠(
Bertók Gábor régésztől volt itt videó. Illetve cikkek is vannak.

 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and Wilson

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 180
113
Bertók Gábor régésztől volt itt videó. Illetve cikkek is vannak.

Bocs, én a Muhi femkeresozesre gondoltam. Ott is volt és egy felmondatot mondták arról, hogy volt is lelet.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 487
113
Fokozott hanghatás Podcast : Oszmán források a mohácsi csatáról

Noha számos korabeli forrás áll rendelkezésre az 1526-os mohácsi csatával kapcsolatban, de a túlélők beszámolói, a hadijelentések, naplók és más fennmaradt dokumentumok ellenére, – a számos értelmezés miatt – még ma is rengeteg a kérdőjel. Ezekről az ellentmondásokról beszélgetünk dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténésszel, az NKE HHK docensével.