"MQ-9 Reaper UCAV: $110 million per 4-unit system"
Mitől számít elitnek ez a képesség? Mert relatíve kevesen alkalmazzák?
Mindenesetre figyelemreméltó körülmény, hogy a délszláv háború idején számos alkalommal lőttek le pilóta nélküli repülőgépet (Tomahawkot nem is említve). Habár fegyvertelenek voltak, de az árukhoz képest egyelőre elég sebezhetőek.
luperator: Igen, azért számít elitnek, mert világszerte csak kevés olyan haderő van, ami rendelkezik precíziós csapásmérésre képes UAV-vel. Pl. az USA sem ad el ilyen technológiát bárkinek.
Úgy véltem, hogy inkább a rendszeresítési hajlandóság miatt nem terjedt el széleskörűen eddig. Magyarán ragaszkodnak a hagyományos, ember által vezetett gépekhez (s erre még talán hatással lehetett a gazdasági visszaesés is).
Azt néztem, hogy a Predator viszont csak 4 millió dollár darabja, és az is képes levegő föld csapásmérésre, és bár nem lenne képes minden szempontból helyettesíteni egy harci helikoptert, de az ár/érték aránya nem rossz.
"A többi katona lenézi őket, napi 12 órát dolgoznak egy ablaktalan, belülről nem nyitható konténerben és monitorokon kell újranézniük, hogyan gyilkoltak meg embereket."
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nő az igény a Predatorra és a Reaperre
Múltkor már a németeknél is felmerült a Reaper. Kiváncsi vagyok, hogy ki jön még. Törökök? Dél-Korea? Netán India?
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nő az igény a Predatorra és a Reaperre
Valamelyik aranysasban írták, hogy a lengyelek is Reaperekkel váltanák ki a Szu-22-ket.
Én ezt nem értem , miért Amerikától akarnak venni technikát főleg a németek ? Miért nem gyártanak reapert vagy hasonlót , de inkább jobbat néznék ki a Német iparból.
Valószínűleg azért, mert mire kifejlesztenék elavulna. A Reaper pár év alatt rendszerbe állhat szerintem. Hosszú távon viszont valami EU fejlesztés lesz mert nem véletlenül készül(t) el a nEUROn, Barracuda, Taranis.
Ezeket a gépeket műholdas kapcsolaton keresztűl irányítják. Mikor egy állam vásárol egy ilyet, kinek a műholdján keresztűl irányítják?
@Mackensen
A Reaper meg a Predit a földről irányítja általában két ember és ugye a drónokba van GPS, na most azt nem tudom, hogy a földről ki adott parancsok műholdon jutnak-e el vagy mondjuk, pl. középhullámú rádión (bár azt utóbbit nem hiszem) ha viszont műhold akkor a németeknek vannak komm. műholdjaik no meg ott vannak a NATO műholdjai amit Magyarország is használ katonai kommunikációra.
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Drónokat vásárolna a német kormány
A Eurohawk-os balhé után már irányba is keresgélhetnének
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Drónokat vásárolna a német kormány
azér kiváncsi lennék, az akadékoskodó illetékesnek mi esett le esetleg valami tengerentúli cégtől zsebbe....
Már az Eurohawk törlése után is publikus/aktuális volt a hír, miszerint a jelenlegi drónjaik hamarosan cserére szorulnak. Két olyan országgal is tárgyalnak, amelyek tudnak ebben segíteni, ha már európai típus nincs. Pedig ezt az utat itt is végig kell majd járni.