MQ-1 / RQ-1 Predator, Gray Eagle (General Atomics, USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
http://nation-creation.wikia.com/wiki/Modern_Day_Military_Pricing_List

"MQ-9 Reaper UCAV: $110 million per 4-unit system"

Mitől számít elitnek ez a képesség? Mert relatíve kevesen alkalmazzák?

Mindenesetre figyelemreméltó körülmény, hogy a délszláv háború idején számos alkalommal lőttek le pilóta nélküli repülőgépet (Tomahawkot nem is említve). Habár fegyvertelenek voltak, de az árukhoz képest egyelőre elég sebezhetőek.

 
 

AIM-120

Member
Szerkesztőségi tag
2011. március 5.
62
0
6
luperator: Igen, azért számít elitnek, mert világszerte csak kevés olyan haderő van, ami rendelkezik precíziós csapásmérésre képes UAV-vel. Pl. az USA sem ad el ilyen technológiát bárkinek.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Úgy véltem, hogy inkább a rendszeresítési hajlandóság miatt nem terjedt el széleskörűen eddig. Magyarán ragaszkodnak a hagyományos, ember által vezetett gépekhez (s erre még talán hatással lehetett a gazdasági visszaesés is).
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 877
9 934
113
Azt néztem, hogy a Predator viszont csak 4 millió dollár darabja, és az is képes levegő föld csapásmérésre, és bár nem lenne képes minden szempontból helyettesíteni egy harci helikoptert, de az ár/érték aránya  nem rossz.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 171
75 628
113
http://index.hu/kulfold/2013/02/14/dr/

 

"A többi katona lenézi őket, napi 12 órát dolgoznak egy ablaktalan, belülről nem nyitható konténerben és monitorokon kell újranézniük, hogyan gyilkoltak meg embereket."
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
251
63
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/pilota-nelkuli-legi-jarmuvek-uav-ucav/general-atomics-rq-1-predator/" rel="nofollow">desertfox</a>

Valószínűleg azért, mert mire kifejlesztenék elavulna. A Reaper pár év alatt rendszerbe állhat szerintem. Hosszú távon viszont valami EU fejlesztés lesz mert nem véletlenül készül(t) el a nEUROn, Barracuda, Taranis.
 

darklord

New Member
2012. október 1.
2
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Nő az igény a Predatorra és a Reaperre
@Mackensen
A Reaper meg a Predit a földről irányítja általában két ember és ugye a drónokba van GPS, na most azt nem tudom, hogy a földről ki adott parancsok műholdon jutnak-e el vagy mondjuk, pl. középhullámú rádión (bár azt utóbbit nem hiszem) ha viszont műhold akkor a németeknek vannak komm. műholdjaik no meg ott vannak a NATO műholdjai amit Magyarország is használ katonai kommunikációra.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Drónokat vásárolna a német kormány
Már az Eurohawk törlése után is publikus/aktuális volt a hír, miszerint a jelenlegi drónjaik hamarosan cserére szorulnak. Két olyan országgal is tárgyalnak, amelyek tudnak ebben segíteni, ha már európai típus nincs. Pedig ezt az utat itt is végig kell majd járni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 800
30 663
113
70,000 dollar / db ???!!! Kicsit nagyobb, kicsit komolyabb meg nagyobb hatótávú csendes drónkák még vannak a piacon ezalatt az ár alatt.