Muhi csata (1241.04.11.) / Tatárok elleni harcok (1241-1292)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 791
63 428
113
Ne hidd, ez egy szep elmelet, Rosta Szabolcs is vallja, de arra, hogy ez milyen jelentosegu volt, nincsen ra semmilyen kezzelfoghato bizonyitek a hipotezisrken tul. Azert be feledd, a mongolok iraj es kina nagyvarosait, eroditmenyestol elfoglaltak... Kovesd az MT A kutatocsoportjanak a You Tube-ra feltoltott videoit es latni fogod, nincsenek tenyek errol....
Szerintem ez sokkal több mint szép elmélet ez sokkal inkább a realitás számomra.

K

Kopi2000

Guest
Szerintem ez sokkal több mint szép elmélet ez sokkal inkább a realitás számomra.
Oke te tudod, hozz ra forrast! Hol vannak a legyilkolt mongolok ezrei? Regeszeti leletek kellenenek amik errol a tortenesrol nincsenek.... Ezzel ados a kutatas, pedig sok hektarnyi tatarjaraskor megsemmisult telepulest tartak mar fel... Kivegzett magyarokkal.... Tatar mongol harcosokhoz kotheto sirok, meg elvetve is csak feltetelesen kerultek elo. A tudomasom szerint azok is csak Muhi kornyeken... A hangsuly a leletszegenysegben van a tatarok oldalan...

K

Kopi2000

Guest
Szerintem ebben a kerdesben a kutya ott van elasva hogy a nagy autopalya epitesekig nem tudtunk a provizorikusan megeroditett temlomos helyekrol, amiket nehany nap vagy het alatt hoztak letre.... Azt hiszem, ezek nyomainak a megtalalasat ertekelik tul egyesek....

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 791
63 428
113
Szerintem ebben a kerdesben a kutya ott van elasva hogy a nagy autopalya epitesekig nem tudtunk a provizorikusan megeroditett temlomos helyekrol, amiket nehany nap vagy het alatt hoztak letre.... Azt hiszem, ezek nyomainak a megtalalasat ertekelik tul egyesek....
Szerintem az egy nagyon fontos felfedezés volt ami alapjaiban változtatta meg a tatárjárás megítélését...

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 791
63 428
113
Oke te tudod, hozz ra forrast! Hol vannak a legyilkolt mongolok ezrei? Regeszeti leletek kellenenek amik errol a tortenesrol nincsenek.... Ezzel ados a kutatas, pedig sok hektarnyi tatarjaraskor megsemmisult telepulest tartak mar fel... Kivegzett magyarokkal.... Tatar mongol harcosokhoz kotheto sirok, meg elvetve is csak feltetelesen kerultek elo. A tudomasom szerint azok is csak Muhi kornyeken... A hangsuly a leletszegenysegben van a tatarok oldalan...
Erről maguk a mongolok szolgálnak forrással azzal például, hogy külön temetőt hoztak létre a magyar hadjáratban elesettek számára.

K

Kopi2000

Guest
Szerintem az egy nagyon fontos felfedezés volt ami alapjaiban változtatta meg a tatárjárás megítélését...
Szerintem meg nem valtozott meg semmi sem, legfeljebb egy uj arnyalatot kapott a kep, mert nem tudunk a mai napig arrol, hogy mennyire sikeresek voltak ezek az ellenallasi probalkozasok.. Mennyi veszteseget okoztak, stb... Maradt uranuk egy kihalt, soha ujra nem felepulo faluhalozat, ami kun neveket kapott, tehat a tulelok nem tudtak atadni a helyi elnevezesek folyamatossagat az uj jovevenyeknek.....

K

Kopi2000

Guest
Erről maguk a mongolok szolgálnak forrással azzal például, hogy külön temetőt hoztak létre a magyar hadjáratban elesettek számára.
Soha ne feledd, a keleti tortenetiras hagyomanyos tulzasait. A sikered akkor megnagyobb, ha az ellenallas is "oriasi" volt, legalabbis a papiron fennnaradt emlekezetben... A keleti hadvezereknek sem lett volna sikerkent leirni azr, hogy a Sajo hidjanal vegzett elterelo hadmuvelet utan, mind eszakrol, mind delrol atkeltek sikeresen a folyon es megsemmisitettek a nagyar hadsereg jelentos reszet...

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 791
63 428
113
Szerintem meg nem valtozott meg semmi sem, legfeljebb egy uj arnyalatot kapott a kep, mert nem tudunk a mai napig arrol, hogy mennyire sikeresek voltak ezek az ellenallasi probalkozasok.. Mennyi veszteseget okoztak, stb... Maradt uranuk egy kihalt, soha ujra nem felepulo faluhalozat, ami kun neveket kapott, tehat a tulelok nem tudtak atadni a helyi elnevezesek folyamatossagat az uj jovevenyeknek.....
Nem az a jelentősége ezeknek a felfedezésének elsősorban szerintem, hogy mekkora veszteségeket okoztak hanem, az, hogy azt mutatják, hogy szervezett ellenállás zajlott a mongol hódítókkal szemben, és emellett folyamatosan morzsolták a mongol haderőt ami hozzájárult ahhoz, hogy végül a kivonulás mellett döntöttek egyéb más okokkal együtt.

• Tetszik

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 791
63 428
113
Soha ne feledd, a keleti tortenetiras hagyomanyos tulzasait. A sikered akkor megnagyobb, ha az ellenallas is "oriasi" volt, legalabbis a papiron fennnaradt emlekezetben... A keleti hadvezereknek sem lett volna sikerkent leirni azr, hogy a Sajo hidjanal vegzett elterelo hadmuvelet utan, mind eszakrol, mind delrol atkeltek sikeresen a folyon es megsemmisitettek a nagyar hadsereg jelentos reszet...
Azért a mongolok sok nagy csatát megvívtak a magyarnál nagyobb méretű országok ellen is,mégis csak a magyar hadjárat halottait temették különítették el külön temetőben.

• Tetszik
K

Kopi2000

Guest
Nem az a jelentősége ezeknek a felfedezésének elsősorban szerintem, hogy mekkora veszteségeket okoztak hanem, az, hogy azt mutatják, hogy szervezett ellenállás zajlott a mongol hódítókkal szemben, és emellett folyamatosan morzsolták a mongol haderőt ami hozzájárult ahhoz, hogy végül a kivonulás mellett döntöttek egyéb más okokkal együtt.
Mint irtam korabban is, tetszetos, csak legbolkapott, iggazolatlan.... De ugysem tudunk elore lepni addig, amig a sok magyar hulla mellett elo nem kerulnek a mongolok csontvazai. Gondolom Te se kepzeled, hogy az elesettjeiket magukkal vittek volna? Akar Belso-Azsiaba....

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 791
63 428
113
Mint irtam korabban is, tetszetos, csak legbolkapott, iggazolatlan.... De ugysem tudunk elore lepni addig, amig a sok magyar hulla mellett elo nem kerulnek a mongolok csontvazai. Gondolom Te se kepzeled, hogy az elesettjeiket magukkal vittek volna? Akar Belso-Azsiaba....
Nem mondtam, hogy magukkal vitték őket, ez nyilvánvaló képtelenség, de csak idő kérdése , hogy mikor lesznek leletek is...

• Tetszik
K

Kopi2000

Guest
Nem mondtam, hogy magukkal vitték őket, ez nyilvánvaló képtelenség, de csak idő kérdése , hogy mikor lesznek leletek is...
A hit es a tenyek kerdese mas kategoria. En a tenyeket reszesitem elonyben, mert kulonben hihetnek abban is, hogy az egyiptomi piramisokban magyar rovasirasokat talaltak... Ha jonnek a leletek, akkor koszonettel fogom venni, ha szelesited a latokoromet, tenyadatokkal... De addigis, mindenki higgye azt, amit akar... En specko a jelenlegi tenyek alapja nem hiszem, hogy a provizorimus vedelem szetepe jelentos lett volna, foleg akar Kijev korabbi
elfoglalasa fenyeben...

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
3 746
6 775
113
A hit es a tenyek kerdese mas kategoria. En a tenyeket reszesitem elonyben, mert kulonben hihetnek abban is, hogy az egyiptomi piramisokban magyar rovasirasokat talaltak... Ha jonnek a leletek, akkor koszonettel fogom venni, ha szelesited a latokoromet, tenyadatokkal... De addigis, mindenki higgye azt, amit akar... En specko a jelenlegi tenyek alapja nem hiszem, hogy a provizorimus vedelem szetepe jelentos lett volna, foleg akar Kijev korabbi
elfoglalasa fenyeben...
Nos, akik mondják történészek, a történelemtudomány művelői. A tudomány művelésének pedig megvannak a szabályai. A tények makacs dolgok, de több elméletet lehet felállítani. Az elméletet pedig lehet cáfolni is, illetve rámutatni a hiányosságaira (szigorúan a tudomány művelésének szabályai szerint). Várom a cáfolataidat....

• Tetszik

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
1 787
3 171
113
Biztos hogy eltemették a halottaikat?

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 400
20 539
113
elfoglalasa fenyeben...
A tény az,hogy a tatárjárás után nemsokkal a Magyar Királyság ujra regionális nagyhatalom.A következő mongol betörési kisérletet visszaverjük,sőt,létrehozzuk Moldvát,mint Kárpátokon túli előtartományt,és Havaselve (Kumánia-de utána már nem kun lakossággal) is újraalakul,ütköző/határvédelmi övezetekként.A Duna-Tisza közén a mongol fősereg nagy pusztitást visz véghez,de az ország egyébb területein már nem.Jobbanmondva Havaselvét/Kumániát pusztitják el,ami ekkor a Szentkorona tartománya.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
14 623
21 979
113