1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  ABM képesség lesz, csal a Zrínyi 2026 után.
   
 2. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A MEADS még nem készült el.
   
 3. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Vagy Kfirt.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez nagyon jó csak ha minden bekapcsolás után pakol a radar és odébb áll akkor marha gyorsan kifogysz azokbólba radaroknól amik épp nincsenek úton és onnantól kezdve,hogy minden radar úton van olyan mintha nem is lenne a rendszer.
   
  arbalest and fip7 like this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tessék?Nem értem,hogy ezt mire írod.
   
 6. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A hálózatos célfelderítés pontosan arról szól, hogy mindegyik integrált eszköz céltájékoztatást küld a célelosztó központba. Jelenleg, még az új beszerzés előtt is tíznél több eszközről van szó. A beszerzett célkövető, elosztó központ padig gondoskodik arról, hogy a rakéták a megadott célra, a legkedvezőbb időintervallumban kerüljenek indításra. Erre szolgál a SAMOC, melyet már megrendeltünk.
   
 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Olvass vissza.
   
 8. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Mert a hatvanas években így tervezték az elvtársak, lévén, hogy a kabinokban nagyrészt sorkatonák ültek, össze is keverhették volna a kijelzőket, de lehet, hogy nem ez az igazság.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt felejted el,hogy kb minden légi háború úgy kezdődik,hogy a megpróbálnak minden ismert radart és vezetési pontot elpusztítani. Természetesen a mobil rendszerek mint pl a NASAMS ez ellen az első csapás ellen elég jól védettek de a nagy központi radarok és vezetési pontok már nem annyira.Jó dolog a hálozat alapúság de azt kell látni,hogy a hálózat "nagy"összetevői elég hamar ki fognak esni így a hálózatod eléggé meggyengül.
   
  fip7 likes this.
 10. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ez hol lett hivatalosan lekommunikálva?
  a MEADS-el csak nagyon óvatosan bánnak , a fontos teszteken már majdnem mindegyiken sikerrel lépett túl
   
  zsolti likes this.
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Be tudnád linkelni ide is, nem találom...
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Pontosan ezért vettek a csehek 8 db multimission radart az ELTA-tól. Ráadásul az radarok minimum 150km hatótávolságúak. Az izraeli radarok konkrétan 250NM hatótávolságúak, de 100km-re már tüzérségi felderítésre képesek. Ha belegondolok, hogy mi (csak az AMRAAM rakéták mennyiségéből kalkulálva) 3-4 NASAMS egység van kilátásban. Ha ehhez hasonló mennyiségű (6-8) multimission radart társítunk, mint a csehek, + rendelkezésre fognak állni a földi telepítésűek + a Mistrálok saját radarjai (azok is link 16 képesek), mindezt a SAMOC összefogja, akkor egy olyan layeres redundáns rendszert lehet összerakni, ami azért elég szépen lefedi az egész országot. És akkor még egy későbbi - most felmerült - ABM rendszerről nem beszéltünk, mint ahogy a tervezett passzív radar rendszerről sem (szerepelt Benkő papa júniusi előadásán).
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez volt az.
   
  Terminator likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az ABM rendszerek felderítő radarjai fixek azokkal ne számolj mint ahogy a telepített(Mecsek,Békéscsaba stb)radarokkal sem.
   
  fedett_mókus likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Vagy fogod magad és megpróbálod megvédeni a fix telepítésű radarjaidat és vezetési pontokat ezze együtt fentartani a hálózatod maxiumát* viszont ahhoz rengeteg rakéta kell.

  *Azaz az első pillanattól kezdve minden erőddel arra koncentrálsz,hogy leszedj minden fenyegetést épp csak ebbe nem fér bele az,hogy elkezded mozgatni a mobil eszközeidet hisz tüzelniük kell mindenre,hogy megvédjék magukat és a hálózatot.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  A közös európai rendszer után érdeklődünk.
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hogyhogy fixek az ABM radarok? Azok is kerekes alvázon vannak. Persze azok áttelepítése nem 2 perc de a felderítéshez hozzájárulnak mivel azok is beledolgoznak a teljes "képbe" a SAMOC-on keresztül. Ők a rendszerben valahol az 5.-6. Radar.
  Hogy ennyi felderítő radart és kijátsz ahhoz a térség országai közül egyik sem rendelkezik se elegendő légierővel, se CM-mel, sem elegendő BM-mel.
  Persze nem lehet mindent megvédeni, de azt gondolom egy középhatalom hadseregére is szükség lenne, hogy egy ilyen rendszert lenullázzon.
  Mindezt úgy számoltam, hogy a saját légierőt még nem is néztem, ill. annak egy esetleges bővítésével. Ha minden elemére lesz pénz, és minden megvalósul, akkor az a mi "ligánkhoz" elégnek kell lennie!
  Arra mindenesetre kíváncsi leszek, hogy egy esetleges bővülés (ABM, passzív rendszer) milyen állományi bővülést és ezzel együtt járó szervezeti változást fog okozni. Pl. A Mistralok esetleg lekerülnek a dandárok területére (nem hinném:rolleyes:), vagy új alakulat jön létre nem Veszprémi központtal.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen az a nem fél perc az egész konkrétan órás intervallum.Ez a mai világban a fix kategótia.
   
  pöcshuszár likes this.
 19. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Pusztán a rakéták szoftvereinek forráskódjait nem adták át az usákok.
   
 20. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ezért kellenek a mobil rendszerek is.
   

Ezen oldal megosztása