NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya további 4 NASAMS-üteg átadására vállalt kötelezettséget 2023 július 19-én.

Az Ukrajna számára átadott illetve megrendelt, de még le nem szállított NASAMS-ütegek (rendszerek) száma összesen: 13

• Tetszik
Reactions: Catles
  • Tetszik
Reactions: Aladeen
Van róla valami tanulmány hogy mennyit értek ezek a valóságban Ukrajnában? Vagy csak paradezni valók ezek is?
Neked minden fegyver amit vettünk parádézni való? :D
Előbb a PZH, most a NASAMS...

Ukrajnában vetették be először élesben a NASAMS-et és az ukránok állítása szerint több mint 100 drónt és robotrepülőt lőttek le vele 2022 november és 2023 áprilisa között.
Maga az AMRAAM rakéta, amit használ a NASAMS tucatnyi légi győzelmet ért el repülőkről indítíva még hozzá nem légiparádékon! :p

Neked minden fegyver amit vettünk parádézni való? :D
Előbb a PZH, most a NASAMS...

Ukrajnában vetették be először élesben a NASAMS-et és az ukránok állítása szerint több mint 100 drónt és robotrepülőt lőttek le vele 2022 november és 2023 áprilisa között.
Maga az AMRAAM rakéta, amit használ a NASAMS tucatnyi légi győzelmet ért el repülőkről indítíva még hozzá nem légiparádékon! :p
De hát ha folyton csak paradezgatunk mindegyikkel? Parádé+ Bobo minden hétre jut 2-3.

Amúgy értem én hogy az ukránok 100 akármit lőttek le vele,de hány akármit lőttek le vele a valóságban?
Remélem a NATO és a Honvedsegunk nem a Kiiv Independentbol szovogeti a terveket.

Van róla valami tanulmány hogy mennyit értek ezek a valóságban Ukrajnában? Vagy csak paradezni valók ezek is?
Volt korábban egy kisfilm, interjú egy ukrán üteg személyzetével. Ott voltak felfestve trófeák sziluettjei is a kabinra.
A rendszer rákfenéje a véges számú rakéta és azok ára lehet. Nem mindegy mire lőnek el dollármilliókat, illetve ha "filléres" drónokat kapnak be mert árérték arányban drága lett volna leszedni, ha egyáltalán látták a képernyőn. Az FDC és a Sentinel mellé nem ártana a Skyshields.

Mert mit csináljuk velük? Lövöldözzünk véletlenszerűen a felettünk áthúzó repülőgépekre? :)
Hadgyakorlatok vannak és lesznek - örüljünk hogy sosem kell élesben bevetni!
Azoknak a gyakorlatoknak kőkeményen az ukrán valóságon kellene alapulnia az ottani kezelők tapasztalatai alapján. Már ha túlélték eddig.

Volt korábban egy kisfilm, interjú egy ukrán üteg személyzetével. Ott voltak felfestve trófeák sziluettjei is a kabinra.
A rendszer rákfenéje a véges számú rakéta és azok ára lehet. Nem mindegy mire lőnek el dollármilliókat, illetve ha "filléres" drónokat kapnak be mert árérték arányban drága lett volna leszedni, ha egyáltalán látták a képernyőn. Az FDC és a Sentinel mellé nem ártana a Skyshields.
Festeni én is szoktam, igazából csak abban reménykedem hogy nem két lufi lelövése jelenik a sikeres hadgyakorlatot. Bár egyes lufikat tudjuk hogy nem könnyű leszedni a valóságban.

• Tetszik
Reactions: ghostrider
Így töltik a NASAMS-et...

NASAMS-load.jpg

Norvégia 1 mrd dollárt invesztál saját légvédelmébe: NASAMS III rendszereket és új rakétákat vásárol...

Ott van a cikkben az eredeti hír linkje:

Lithuania acquires more NASAMS air defence from Kongsberg...

Kongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) has signed a contract with the government of Lithuania for the delivery of more NASAMS air defence systems. The EUR 200 million (about NOK 2.3 billion) contract will provide Lithuania with the latest technology and increased air defence capabilities.

GBUBNPSWwAA_a5Q

Raytheon completes first flight test for new AMRAAM-ER variant - Successful test showcases increased capabilities of upgraded AMRAAM-ER...

This latest AMRAAM-ER variant is a first-of-its-kind configuration incorporating the guidance section of the AIM-120 C-8. It also incorporates a more robust 10-inch rocket motor from Nammo and a 10-inch Control Actuator System, from Kongsberg Defence & Aerospace, branded the Norwegian Propulsion Stack, for which the Norwegian MoD has been a collaborative partner.

amraam-er-photo-1png.jpg

• Tetszik
Reactions: bel