1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Nukleáris fegyverek elmélete

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - molnibalage által indítva @ 2015. január 26..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez fizikai képtelenség, ennyire koordinálni nem lehet támadást főleg azért sem, mert akkor egymás nyírnák ki a bejövő töltetek. Meg ezért is volt erőtriász. Az SSBN-eket nem törli el ilyen csapás.

  Nem véletlen van az, hogy az az atom ütőerő igazi lába, még ha nincsenek is annyira szem előtt. Annak fényében meg főleg, hogy a szovjetek gyakorlatilag képtelenek voltak levadászni azokat.
   
  dudi likes this.
 2. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Szemipalatyinszk, 1956

  [​IMG]
   
  fishbed, fip7, ghostrider and 2 others like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valyona baloldali négyzet/rombusz volt a célpont?
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez mi fotózta? Ballon?
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 6. Karak95

  Karak95 Active Member

  Az atomfegyverek alkalmazását a harceljárás határozta meg .
  -Támadásba légi robbantást illett alkalmazni (nagy mechanikai hatás lökőhullám , kis sugárhatás , kevés sugárszennyezés), hogy elsősorban mechanikai pusztítás legyen , hiszen a csapás után át kellet az adott területen vonulni , és nem akartuk , hogy a saját csapatok komoly sugárszennyezést szenvedjenek .
  -Védelemben alacsony légi , vagy földi robbantást illett alkalmazni ( nagy mechanikai hatás , nagy sugárszennyezés ) a támadó ellenséget minél jobban legyengíteni (már a megmaradt részét) a sugárszennyezéssel.
  A sugárszennyezés az előerőt gyengíti ( a kihullott sugárzó por , vagy a gépjárművek által felvert por , az élőerőt 3-6 nap alatt harcképtelenné tette)
  Az atomrobbanásnál 4 féle sugárveszély keletkezi , alfa , béta , gamma , neutron. Az alfa és béta a légző szervekbe jutva súlyos sugárbetegséget okoz , a gamma nem lényeges csak átvilágit , a neutron az néhány másodpercig hat csak a robbanáskor és a robbanás környezetében , de a kavargó közönséges port , törmeléket , úgy felaktiválja hogy egy onnan kikerült por , törmelék ( extra a pld) ceruza is veszélyes a számodra mert alfa ,és béta sugárzóvá vált .
  Ezek a robbantások nagyságát a harcászati , hadműveleti , hadászati szint határozta meg , ennek függvényében nőtt a töltet nagysága kb 10 Kt - 25 -50 Mt-ig . Hirosima 20 Kt volt .
   
  Kurfürst likes this.
 7. bolneroll

  bolneroll Active Member

  Érdekes videó a nagy magasságú robbantási tesztekről, és azok elhúzódó EMP hátásáról ( köszönhetően a föld mágneses mezőjének ). Gondolom mindkét oldalon komoly szimulációkat folytathatnak, hogy a kívánt hatás eléréséhez hol és mennyi töltet kell felrobbantani. A jelenleg ideálisan működő kommunikáció hamar komoly falakba ütközhet egy ilyen helyzetben.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Fogalmazzunk úgy, hogy szeretnék erre forrást kérni, mert elég sok vicces dolgot írtál le. A "gamma nem lényeges" résznél már erősen pislogtam.
   
  fip7 and notaricon like this.
 9. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Mivel a bal szemöldököm a tarkómig szaladt, ezt ide teszem közkinccsé (ha már amúgy is az {LMGTFY} ).
  Sugárbiológia jegyzet

  Jobb alul a tartalomjegyzékre kattintva érhető el a többi fejezet.
   
  gacsat and molnibalage like this.
 10. Karak95

  Karak95 Active Member

  N
  Nos lehet ,hogy a forrást saját tested bizonyítja ,nem tudom hányszor voltál orvosi röntgen vizsgálaton ( vagy mások ) és ettől hányan lettek sugárbetegek ? ( az gondolom közismert , hogy a röntgen gép által kibocsátott röntgensugár és a gamma sugár között nem sok különbség van , ugyan arra használják átvilágításra többnyire , bár nem kizárólagosan esetleg nagyon nagy koncentrálással daganat kezelésre )
  Az alfa és béta sugarak a szervezetbe jutva hatalmas pusztítást végeznek minden sejtet képesek roncsolni az ionizálásukkal , pld.
  Litvinyenko teájába keverték a sugármérget , ez polónium volt , mely mint izotóp erősen béta sugárzó.(lsd. szócikket )
  (Polónium – Wikipédia)
  Nem tudom elég
  mélységű volt a magyarázat , mert ez egy önálló tudományág meglehetősen nagy szakirodalommal , még a katonai felhasználása is .

  Amit leírtam az a katonai célzatú pusztításra való ,célszerű alkalmazása volt " tök röviden"

  Az atomrobbanás sugárzás szempontjából , egy villanás azzal a 4 sugárzással amit leírtam.
  (Kérdezz utána , vagy keressél ezt fogod találni )
   
 11. Karak95

  Karak95 Active Member

  A link amit bemásoltál igaz , de az atomrobbanáskor keletkező sugárzások mennyiségi összetételéről és ANNAK a robbanáskori arányáról , élőszervezetre gyakorlott hatásáról ,nem árul el sokat .
  A polgári felhasználás teljesen más , ott a cél egyes sugártulajdonságok célra orientált felhasználása.
  A poén ,csak akkor jó ha ül , ha tudatlanságot árul el , leleplező.
   
 12. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Kicsit kevered a dolgokat. A röntgengép valóban besugároz, de ez nagyon rövid ideig tart, a sugárzásnak a test nem permanensen van kitéve, mint a nukleáris csapással érintett környezetben. Az U235 bomlási sor mutatja, hogy mely sugárzó bomlástermékek mennyi időn kersztül vannak jelen.
  235U (7,04·108 év), 231Th (25,52 óra), 231Pa (32 760 év), 227Ac (21,772 év), 227Th (18,68 nap), 223Fr (22,00 perc), 223Ra (11,43 nap), 219Rn (3,96 s), 215Po (1,781 ms), 211Pb (36,1 perc) és 215At (0,1 ms), 211Bi (2,14 perc), 207Tl (4,77 perc) és 211Po (516 ms), 207Pb (stabil)

  A veszély mértékét az határozza meg, hogy mekkora besugárzásnak mennyi ideig vagy kitéve.
  Az alfa és a béta sugárzó anyagok, akkor veszélyesek, ha szervezeten belülre kerülnek, mivel hamar nyelődnek el az anyagban, így kívülről a hámsejtekben elnyelődnek. Ezzel szemben a gamma sugárzó anyagok külsőleg is veszélyesek. Nukleáris baleset, vagy atomtámadás során a gamma sugárzás nem villanásnyi, hanem a kiszóródó anyagok következtében a bomlási sorban látható időkön belül állandó.
   
  fip7 likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Bár alkalmasak voltak az eszközök a szennyezett területen való harcra ezt azért senki sem erőltette volna.Ahová atomot dobtak ott nem nagyon harcoltak volna, áthaladni át kellett volna a területen de senki nem erőltette volna ott a harcot.
   
  gacsat likes this.
 14. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Bár alkalmasak voltak az eszközök a szennyezett területen való harcra ezt azért senki sem erőltette volna.Ahová atomot dobtak ott nem nagyon harcoltak volna, áthaladni át kellett volna a területen de senki nem erőltette volna ott a harcot.

  Lehet hulye kerdes, de van vmi eloiras ma nuki csapas esetere?
   
 15. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Marmint honvedsegnel.
  Kikepzesen stb.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Persze de érthető okokból nem olyan központi kérdés mint a HH alatt.
   
 17. Karak95

  Karak95 Active Member

  Nos ,valóban van keverés , de részedről , a 80 években a hadosztálytörzsek külön feladata volt a kihullási felhő megállapítása , és annak a kikerülése.
  Régen a röntgenorvos tbc szanatóriumok percekig talulmányozták a tbc beteg tüdejét.(ennyire volt fejlett az akkori technika)
  A szennyezett terület kikerülése nem véletlen volt , a neutron sugárzás bármilyen , még egyszer bármilyen anyagot képes felaktiválni , izotopá tenni , mely anyag felaktivált állapotától alfa, béta, és gamma , kisugárzással szabadul meg aktivált állapotátol , ezek a felaktivált anyagok , anyagfajtától függően különböző idő alatt szabadulnak meg ettől az állapotuktól.
  A gamma sugárról annyit , hogy a legkisebb az aktiváló képességű , míg a 400 mm páncéllemezen is átmegy 99,99 % ,ellenben az alfa ,béta sugárzást egy egyszerű vv.ruha is megállitja.
  Ha ÉRDEKEL a téma javaslom a Műegyetem kutató rektorába való befáradást ,(Erzsébet hid után jobbra egy kupola a többi földben ) ott bármelyik munkatárs 5 perc alatt képbe helyez , Én is oda jártam gyakorlatra , 500óra magfizika-magkémia és OK.
  A kozmikus sugarak is gamma sugarak , a polgári pilóták komoly mennyiséget kapnak nyugdíjig , de nem lesznek sugárbetegek ,mert a szervezet még erős , évente az elszenvedett sugárdózis 25 % képes regenerálni !!!
  Kérlek ne terjesszél fél, és odavetett infókat , a katonai szitut meg az ipari és orvosi helyzettel meg végképp ne keverd össze.
   
 18. Karak95

  Karak95 Active Member

  Van ,komplett forgatókönyv ezt annak idején tanították is .
   
 19. megazez

  megazez Well-Known Member

  Régen is mindenki azt mondta, hogy nézd meg jól mer többet olyat 100% hogy nem látsz.
   
  gacsat likes this.
 20. Karak95

  Karak95 Active Member

  Ez igy ahogy leírtad nem igaz , azoknak az izotpoknak bomlási aktiválását nagy mennyiségben a robbanáskor felszabaduló neutron sugárzás képes elérni (amelyik a láncreakciót is létre hozta , más nem , vagy jelentéktelen a szerepe)
   

Ezen oldal megosztása