Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szerintem még arra sem...Valszeg rosszul emlékszem, egyszer a Szu-57 földi tesztpéldányának tesztjei közben merült fel a fórumon a szárny túlterhelésének kérdése, hogy a korábbiakhoz képest kisebbre méretezték. Mintha ott merült volna fel ez a háromszoros szorzó, de igen rosszul fogalmaztam, nem az egész gépre, hanem csak a szárnyra értendő.
Akkor elnézést, ezt benéztem, valamiért a háromszoros szorzó maradt meg a fejembenSzerintem még arra sem...
A civil gépeknél láthatod, hogy a 150%-os terheléshez milyen deformáció tartozik. Ilyen túlméretezéssel a gépek élettartama a végtelenhez tartana, a repülési teljesítményük meg a béka segge alá.
A legjobb példa amúgy az F-117-es, ami lezuhant.Akkor elnézést, ezt benéztem, valamiért a háromszoros szorzó maradt meg a fejemben
Ezek a szovjet csapatlégvédelemhez képest vicckategória szintjén voltak mennyiség és képességben.azért volt ott Gepard, Roland, Crotale
A TOW2A és B volt félelmetes, de a korábbi TOW változatokat elég jól lezelték a csúcs hk-k.Másrészről azért a nyugati ATGM-eket azért annyira nem röhögték körbe az orosz MBT-k
A Gepárd 2X35 mm-s volt.Ezek Gepard önjáró légvédelmi gépágyúkkal voltak felszerelve, egy ezredben összesen 36 darabbal – ez ZSzU-23-4 kategória, csak nem 4x23 mm, hanem 2x30 mm-es löveggel és kicsivel nagyobb megsemmisítési zónával
A TOW2A és B volt félelmetes, de a korábbi TOW változatokat elég jól lezelték a csúcs hk-k.
Igen, a gépelési hiba javítási nélkül idéztem be. Ettől függetlenül a repcsik elleni védelme a legerősebb német alakulatnak is töredéke volt egy szovjetnek.A Gepárd 2X35 mm-s volt.
TOW2-ről írtam.Úgy emlékszem, hogy az A/B az alap TOW volt.
Tudom csak kontextusba helyeztem a dolgot.TOW2-ről írtam.
Ez tény.Ettől függetlenül a repcsik elleni védelme a legerősebb német alakulatnak is töredéke volt egy szovjetnek.
A keleti blokk azért jóval alacsonyabb képzettségű volt mint a nyugati.Harckocsik terén pl nem volt egyértelmű előnyben a VSZ mert bár az AMX-30 és a Leopard 1 nem a legjobban védett harckocsik de összességében jobb harckocsik mindennél ami nem T-64.Én azt is megkockáztatom,hogy a védettséget leszámítva még a korai T-80-nál is jobb volt egy Leopard 1A3 pláne az A4.Tudom csak kontextusba helyeztem a dolgot.
A TOW2 1983-as, a Kontakt-1 1982-es. Persze később terjedt el mind a kettő.
Ez tény.
Szerintem ha nem lettek volna atomfegyverek akkor a NATO-nak nem sok esélye lett volna a szovjetek ellen. Úgy a 80's évek végétől volt esélyük hagyományos fegyverekkel védekezni egy szovjet invázióval szemben. Addig ez csak hiú ábránd volt.
AztT tudjátok hogy a TOW 2 felülről tàmadja a tankokat?A Gepárd 2X35 mm-s volt.
Úgy emlékszem, hogy az A/B az alap TOW volt. A hetvenes évek második felében kezdett elterjedni és esélytelen volt a T-64A-val szemben. Későbbi tankokkal szemben szintén. Én 400 mm körüli átütésről tudok ami egy komolyabb RPG-7 szintje.
A 70's évek legvégén megjelent ITOW volt veszélyes, az már 600+ mm-s átütést tudott.
Mire nagy számban elkezdett elterjedni addigra már jött a Kontakt-1. Pár évig volt csak korszerű.
A TOW2 már 800 mm-s átütést tudott 1983-ban, de ugye a Kontakt-1-el nem bírt. Technikailag így mindegy volt a létezése.
A TOW2A lesz ismét veszélyes (1988) az már tandem fejes.
Az Európai Milan ugyan ezt az utat járta be. Az első változat még nem elég ütős, az újabbra már jött az ERA aztán 1993-tól lett belőle tandem fejes.
Persze T-62 szintig ezek mindent átlőttek az is tény.
Az RPG kategóriájú fegyvereken a T-64 utáni tankok, szemből érkező találat esetén csak röhögtek.
Pl. Az M72 még a nyolcvanas években is csak 300 mm körüli átütést tudott, a CG meg 450 mm-t, a LePzf 350 mm-t.
TOW 2BAztT tudjátok hogy a TOW 2 felülről tàmadja a tankokat?
TOW MGM-71 1968as,az tudot kb 400-450milit.73ban bevált.82ben még elbirt a szir T72vel,de már nehezzen.A/B már 5-600mili környékén jártak.Úgy emlékszem, hogy az A/B az alap TOW volt. A hetvenes évek második felében kezdett elterjedni és esélytelen volt a T-64A-val szemben. Későbbi tankokkal szemben szintén. Én 400 mm körüli átütésről tudok ami egy komolyabb RPG-7 szintje.
A 70's évek legvégén megjelent ITOW volt veszélyes, az már 600+ mm-s átütést tudott.
Mire nagy számban elkezdett elterjedni addigra már jött a Kontakt-1. Pár évig volt csak korszerű.
A TOW2 már 800 mm-s átütést tudott 1983-ban, de ugye a Kontakt-1-el nem bírt. Technikailag így mindegy volt a létezése.
A TOW2A lesz ismét veszélyes (1988) az már tandem fejes.
Az Európai Milan ugyan ezt az utat járta be. Az első változat még nem elég ütős, az újabbra már jött az ERA aztán 1993-tól lett belőle tandem fejes.
Persze T-62 szintig ezek mindent átlőttek az is tény.
A többi dologgal egyet értve ezzel ezzel azért vitatkoznék, bár mondjuk itt ez off topik.Harckocsik terén pl nem volt egyértelmű előnyben a VSZ mert bár az AMX-30 és a Leopard 1 nem a legjobban védett harckocsik de összességében jobb harckocsik mindennél ami nem T-64.Én azt is megkockáztatom,hogy a védettséget leszámítva még a korai T-80-nál is jobb volt egy Leopard 1A3 pláne az A4.
A lövegeket nem egymásellen hanem a másik harckocsi ellen kell vizsgálni(amúgy jobb atütése volt a 80-as évek elejéig/közepéig a 105-ös lövegnek mint a 125-ösnek).A 105-ös löveggel és modern lőszerrel szemből a korai T-80 leküzdhető volt.Arról ne is beszéljünk,hogy a VSZ tagországoknak a szovjeteket kivéve csak az elavult lőszerek jutottak.A többi dologgal egyet értve ezzel ezzel azért vitatkoznék, bár mondjuk itt ez off topik.
A Leopárd 1-hez képest védettségben és tűzerőben jobbak voltak a T-64A utáni gépek.
Tűzvezetésben jobb a Leopárd 1. Mobilitásban néhány esetben.
T-55 és T-62 ellen persze jó volt a Leopárd 1.
(Mondjuk elképesztő mennyiségbeli fölény volt keleten. Meg a BMP-1-is simán képes volt leküzdeni a legtöbb nyugati tankot 1 km-en belül. Maljutkával meg végkép. A másik amivel sosem számolnak az a szovjet tüzérség ami nem kispályás volt.)
Negan
A TOW meg a Milan a T-55/62 ellen bőven jó volt.
Csak hát a túloldalt is volt Fagot meg Konkurs ugyan olyan tudással.
Nem akarok itt offolni de ez amit most írtál konkrétan nem igaz!A lövegeket nem egymásellen hanem a másik harckocsi ellen kell vizsgálni(amúgy jobb atütése volt a 80-as évek elejéig/közepéig a 105-ös lövegnek mint a 125-ösnek).A 105-ös löveggel és modern lőszerrel szemből a korai T-80 leküzdhető volt.Arról ne is beszéljünk,hogy a VSZ tagországoknak a szovjeteket kivéve csak az elavult lőszerek jutottak.
A NATO-ban mindenki hozzáférhetett a legmodernebbhez.A VSZ-ben ez közel sem volt így.Nem akarok itt offolni de ez amit most írtál konkrétan nem igaz!
Közeli (kb. 1 km) találatok esetén:
105:
L52: 300 mm KE 1973
M111: 390 mm KE 1978
M833: 490 mm KE 1983
125:
BM-15: 350 mm KE 1972
BM-22: 440 mm KE 1976
BM-32: 540 mm KE 1985
A Chifftain tudod kb. 400 mm KE fölmutatni páncélzatként. A többi nyugati tank kb. fele ennyit.
A T-64A kb. 320 mm KE fölött tudott alapból a teknőn. A tornyon ha jól emlékszem többet.
T-64B/T-80B kb. 400 mm KE. (1982) Teknő front.
T-80U kb. 450 mm KE + ERA. Teknő front.
E mellet tévhit, hogy a NATO-ban mindenki a legújabb pct. lőszerrel rohangált.
Juj...A NATO-ban mindenki hozzáférhtet mindenből a legmodernebbhez.A VSZ-ben ez közel sem volt így.
Na meselj mioyen Leopard 1 exportváltozatról tudsz ami butított?Vagy milyen lőszert nem adtak el a németek plna hollandoknak?
Hogyan lenne jobb harckocsi az, aminek gyakorlatilag nincs páncélvédettsége és az első szar 20+ éves T-55 is kilövő erőlködés nélkül szemből is? Nem értem.A keleti blokk azért jóval alacsonyabb képzettségű volt mint a nyugati.Harckocsik terén pl nem volt egyértelmű előnyben a VSZ mert bár az AMX-30 és a Leopard 1 nem a legjobban védett harckocsik de összességében jobb harckocsik mindennél ami nem T-64.Én azt is megkockáztatom,hogy a védettséget leszámítva még a korai T-80-nál is jobb volt egy Leopard 1A3 pláne az A4.
Átmentünk a témával a harckocsis topikba. De teljesen igazad van.Hogyan lenne jobb harckocsi az, aminek gyakorlatilag nincs páncélvédettsége és az első szar 20+ éves T-55 is kilövő erőlködés nélkül szemből is? Nem értem.
Az AMX-30, mint harckocsi gyakorlatilag értékelhetetlen a szememben. A II. vh-s harckocsik egy része is veszélyes volt rá szemből is. 1991-ben...
LOL
Akkor már inkább a Chieftain vagy az M60A3, de ez a két izé, kösz, nem.
Mindennel kilőttél mindent.A T-62 os ugyanúgy kilőhető volt mint a Leopard 1 hiaba volt (ha jól emlékszem)240mm torony homlokpáncélja.Azt egy szaros RPG-7V is átviszi...Hogyan lenne jobb harckocsi az, aminek gyakorlatilag nincs páncélvédettsége és az első szar 20+ éves T-55 is kilövő erőlködés nélkül szemből is? Nem értem.
Az AMX-30, mint harckocsi gyakorlatilag értékelhetetlen a szememben. A II. vh-s harckocsik egy része is veszélyes volt rá szemből is. 1991-ben...
LOL
Akkor már inkább a Chieftain vagy az M60A3, de ez a két izé, kösz, nem.