molnibalage
"Ezt a téves következtetést miből vontad le...?
2. Soha nem állítottam, hogy a rakéták sebessége lenne az igazi korlát, bár a 30 méter alatt 700 m/s-el közlekedő rakéták esetén a találati arány elég alacsony lehetett. (50% alá tippelem az USA/SZU rendszerek esetén az adott korszakban)
3. F-14-ről szándékosan nem írtam, sőt ki is emeltem, hogy SAM rendszerekről beszélek! Szóval megint olyanra "válaszoltál" ami nem volt kérdés. A korabeli SAM rendszerek képességeit figyelembe véve konkrétan létkérdés volt a BARCAP.
4. Pont ez a kulcsa a mondandómnak. Egy USA vs. SZU összecsapás esetén nem 1-2 db rakéta indult volna egy hordozó csoportra hanem 20-30 db....
Egy K-222 "Papa" 10 db P-70-et tudott indítani. (70's évek)
Egy 949A Oscar 2 kiszór kiszór egymaga 24 db Gránitot. (80's évek).
Az SZU partjainak közelében pedig a Tu-95/22M-ekről indított KH-/20/22/15 veszély állt fent már a 60's évek végétől. Ezeket se magányos gépek eregették volna....
És akkor a "közvetlen" vízfelszíni összecsapásokkal nem is számolok, mert ezekre marginális esély volt csak. De azért a Sovremennyy-Slava-Kirov trió elég ütős volt ezen a téren is. Bár ezzel inkább ne is számoljunk, az első kettő is bőven elég.
És ez fordítva is igaz. Komolyabb SZU flotta összevonásokat is szét lehetett volna csapni tömeges Harpoon indítással.
"Ezt a téves következtetést miből vontad le...?
- Nem csak szuperszonikus ASM-ek voltak. A P-15-öt minden erőlködés nélkül képesek voltak lelőni.
- A gyorsabb és nagyobb ASM-ek célsebessége bőven bevül volt még egy Volhovén is. A 3-T rendszer közül nekem nem úgy tűnik, hogy ne tudtak volna lelőni, egyik ASM sem volt M3-nál gyorsabb. (Orosz könyvből vana sebesség adat.)
- Az F-14 és AIM-54 250 nm-mel BARCAP-elt, még a platform lelövésére is volt esélyük az ASM-re is.
- Senki nem mondja, hogy végtelen sok rakétát tudtak volna leszedni. Ezért született meg az AEGIS, hogy legyen elég célcsatorna. A mű elolvasása alapján nem tűnt fel, hogy a kőkorszaki SAM-ek is nem manőverző célok ellen a '60-as évektől tudák az 1000 m/s célsebesség táját, ha az oldaltávolság paraméter kicsi? Az ASM támadásnál meg micsoda mázli, erről van szó."
2. Soha nem állítottam, hogy a rakéták sebessége lenne az igazi korlát, bár a 30 méter alatt 700 m/s-el közlekedő rakéták esetén a találati arány elég alacsony lehetett. (50% alá tippelem az USA/SZU rendszerek esetén az adott korszakban)
3. F-14-ről szándékosan nem írtam, sőt ki is emeltem, hogy SAM rendszerekről beszélek! Szóval megint olyanra "válaszoltál" ami nem volt kérdés. A korabeli SAM rendszerek képességeit figyelembe véve konkrétan létkérdés volt a BARCAP.
4. Pont ez a kulcsa a mondandómnak. Egy USA vs. SZU összecsapás esetén nem 1-2 db rakéta indult volna egy hordozó csoportra hanem 20-30 db....
Egy K-222 "Papa" 10 db P-70-et tudott indítani. (70's évek)
Egy 949A Oscar 2 kiszór kiszór egymaga 24 db Gránitot. (80's évek).
Az SZU partjainak közelében pedig a Tu-95/22M-ekről indított KH-/20/22/15 veszély állt fent már a 60's évek végétől. Ezeket se magányos gépek eregették volna....
És akkor a "közvetlen" vízfelszíni összecsapásokkal nem is számolok, mert ezekre marginális esély volt csak. De azért a Sovremennyy-Slava-Kirov trió elég ütős volt ezen a téren is. Bár ezzel inkább ne is számoljunk, az első kettő is bőven elég.
És ez fordítva is igaz. Komolyabb SZU flotta összevonásokat is szét lehetett volna csapni tömeges Harpoon indítással.