A lézerrel megint az a baj, hogy aránytalanul drága (és sebezhető) az eszköz amivel elhárítani akarsz. Sokat kell rendszerben tartani lehetőleg mobil platformon. Emellé kell egy mobil platformon elhelyezett radar is, mindehhez kiszolgálószemélyzet, háttér infrastruktúra stb.
Ezzel szemben filléres eszközök állnak amik indíthatóak tömegesen nagy platformokról, vagy viheti magával a gyalogság és indíthatja szinte "kézből" akár.
A megoldás szerintem a drónelhárító drón lesz. A védendő terület felett folyamatosan járőrőztetsz felderítő drónokat, amik ha drónokat észlelnek indítják az ellendrónokat. A repülés hőskorának dogfight légicsatái fognak megismétlődni automaták között kicsinített formában. Az győz akinek jobbak a programozói és a fejlesztői.
A földi telepítésű eszközök egyszerűen túl esetlenek ehhez.
Ja, és többcélú - nem csak drónok ellen bevethető... ki mondta ez tisztán AA és nem mobil cucc? (ahogy a Silkát is használják a tábori konyhát leszámítva jóformán mindenre)
Egy ilyen egy változó sugarú kört rajzol a csatamezőre, amin belül egy ilyen kis papírsárkány sem marad épen - felállítasz eleget és annyi - egyben leszedi a kilőtt gránátokat meg a fene tudja még miket egyaránt - nem a semmiért vannak belezúgva az amerikaiak a hálózatalapú hadviselésbe... mert minden szenzor adatai kellenek, hogy a cucc tudjon gyilkolni.
Ami lézereken én dolgoztam annó, állítható output teljesítényük volt (max 2kW), a BDO pedig mindegyiken full flexibilis volt (ezek fiber lézerek voltak). Vagyis a célpont jellege szerint állítható teljesítménnyel dolgozhatnak. Ez a 2kW-s cucc 50k Pound áron futott (persze civil szabvány class 4 laser), szóval árban sem annyira életveszély...