1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Orosz hadiflotta

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - boki által indítva @ 2018. január 4..

 1. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  4-5 évet írtam, nem 4-et. De elnézést, 7 év. Arra próbáltam utalni, hogy, a kiemelt projektek, aminek nagyjából biztosított az anyagi háttere, azokkal ha nem is amerikai, kínai tempóban, de haladnak. Ennyire van kapacitásúk. Az majd elválik, hogy a következő évtizedben hova teszik a hangsúlyt. Az oroszok nem tudnak egyszerre mindent építeni, se pénzük, se gyártói kapacitásúk, beszállítói láncok, se elég szakemberük nincs hozzá.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Lehet, hogy szüksége lett volna, de annyira nem eröltették. Sztálinék alapból előbb az európai proletárokat akarták felszabadítani az elnyomás alól. Aztán kitört a világháború, de se a németek, se a japánok ellen nem volk szükség rájuk. Hruscsov a rakétákat szerette és mindent azokkal akart megoldani. Lehet a többiek már belátták, hogy jó lenne, de már elértak a nyolcvanas évekbe, ott meg már nem bírta a gazdaságuk.
  A helyzet az, hogy most kéne eldöntsék, hogy kell-e nekik egy ilyesmi, vagy sem?
   
 3. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Az oroszoknak ma biztos nem, 20 év múlva lehet. Hogy a "lehet" miatt megtartják-e a Kuznyát és a gépeket, az majd elválik.

  Sztálin mondjuk flotta kérdésben nem jó példa, a 30-as évek második felében olyan programot indított be, hogy talán az USA lehetőségeit is meghaladta volna. 1940-ben 6, vagy 8 csatahajó és csatacirkáló volt építés alatt, nem éppen partvédelmi szerepkörben. A 40-es évek végén megint nekifogtak, csak a halála miatt nem készültek el velük.
   
  wankel likes this.
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  No offense, én csak arra utaltam, hogy az oroszoknak sem SSBN, sem SSN (SSGN) egységek építése nem megy ilyen gyorsan. A következő Jaszen-osztályú egység (a Novoszibirszk) építése is 2013-ban kezdődött, elvben 2019-ben fogják vízre bocsátani, jó esetben 2020-ra át is adhatják. Az Egyesült Államok tud most ilyen 2-2,5 év alatt egy Virginia-osztályú egységet átadni a gerincfektetéstől kezdve, de például a briteknél több, mint 10 év, amíg egy Astute osztály eljut a gerincfektetéstől az átadásig...
   
  arbalest likes this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  A tud sem az amerikaiaknál sem az oroszoknál nem a képesség hiányát jelenti hanem inkább pénz hiányt jelent.Meg persze azt,hogy nem is kell már évente átadni ilyen egységeket.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Attól még az volt a szovjet flotta csúcspontja, mert a legtöbb korszerű egység akkor volt a hozzá való műholdakkal. Nem arról szólt boki kijelentése, hogy mi minden más szutyok volt még mellette. A '70-es évek eleji és 1985-ös felszíni flotta, a HT-i légierő között nagyon durva különbség volt, ahogy vadásztengó és SSBN terén is.

  A hiba ott volt szerintem, hogy a sok régi szart nem vágták ki, bár az oroszok gondolkodásmódja szöget ellentétben volt a jenkivel. A régi vackok nagy részét a SOSUS a világ végéről hallotta. A P-3 flotta olyan véres aratást vágott volna közöttük Hpasp anyagai alapján - nuki eszközök nélkül is - hogy az iszonyat. Az összes régi szutyok egységnek kb. a fejére pottyantott volna torpedót a P-3 úgy, hogy túl sok meló nem lett volna. A SOSUS igen pontos koordinátákat adott és legfeljebb tucatnyi nagyságrendű bójával az 1-2-3 órás lagban levő P-3 megtalálja és páz ezer yardos távolságból a korszakok torepódi elől sehova nem szaladt volna el egyik szovjet tengó sem. Legfeljebb a csalikban reménykedhettek volna, már ha volt olyan a régi tengókon. Nem nuki háború esetén mondjuk azért igen szép tűzerőt kötött le volna egy ideig a sok kohószökevény levadászása.

  Nuki háború esetén a leszutyokabb régi tengó is nuki torpedóval nagy veszély, mert nem kell finomkodni. Odadurrant és kész. Csak nuki háború nálam nem a realitás talaja. Hagyományos konfliktusban meg az összes régi szar úszó koporsó volt. Csak perszre Walker árulása előtt erről nemigen tudtak.
   
  fip7, fishbed, boki and 3 others like this.
 7. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ha HPASP írásait követted, azért láthattad, hogy a SOSUS előtt korántsem volt ennyire zöld a fű a NATO számára. Ráadásul a November-osztály zavarbaejtő gyorsasága miatt közvetlenül is veszélyt jelenthetett az amerikai hordozócsoportokra nukleáris torpedókkal. Szóval szvsz az 1950-es évek vége, 1960-as évek legeleje lehetett az, amikor a szovjet flotta általánosságban tekintve a NATO-hoz képest csúcson volt.

  Az akkori kor technikai szintjén nem voltak elmaradva látványosan, sok egységük volt, miközben nyugaton ekkor már sorra szerelték le a II.Vh-s hordozókat, csatahajókat, cirkálókat, mert gazdaságilag nem bírták őket.

  De persze ez szubjektív dolog, hogy milyen mérőszámokat és tulajdonságokat hogyan súlyozunk...
   
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ok, tiszta sor, köszönöm a kiigazítást. Valószínűleg sok múlik majd azon is, hogy a beszállítói láncot fel tudják-e kellően futtatni (meghajtás, elektronika, fegyverzet sorozat gyártás).
   
  Cifu likes this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor kettő "csúcs" volt szerintem. Az általad említett és 1985/86 tája. Már volt tengernyi ASM platform, de AEGIS még kb. sehol, alig néhány Tico, máskülönben csak a 3-T SAM-ek és F-14-esek.
   
  fip7, Nagy Csaba and Cifu like this.
 10. boki

  boki Well-Known Member

  Nem értem mi köze hozzá, hogy milyen hajók voltak haderndben. 1985-ben annyi hajója volt a szovjet hadiflottának.Ha megnézted mit írtam 1989-hez, ott láthatod, hogy nem egész 200-al már kevesebb hajó volt hadrendben. 4 év alatt kivonták a legöregebb hajókat-megtörtént az optimalizáció.
  Egyébként azt írtam, hogy a szovjet flotta az 1980-as évek végén élte fénykorát.:) 1985-ben(80-as évek közepe) volt a legtöbb hajójuk, de így is csak a 2. legnagyobb hadiflottájuk volt a világon(usa mögött).
  Mikor van egy ország flottájának fénykora? Akkor amikor érkeznek az új osztályú korszerünek mondható hajók, amikor a flottában a legnagyobb számú és korszerü hajó szolgál, amikor a hajógyárak "ontják" a hajókat, amikor sok pénz megy a flottához és amikor a legtöbb katona szolgál a hadiflottánál. Mikor is érkeztek a Szovremennij, Udaloj, Atlant, Kirov, Kijev-osztályú hajók, DeltaIV,Akula, OscarII-osztályú tengeralattjárók...stb? 80-as években(néhány még a 70-es évek végén)
   
  fip7 likes this.
 11. boki

  boki Well-Known Member

  +Tájfun-osztály(az kimaradt)
   
 12. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Itt némi ellentmondást vélek felfedezni. Ha nincs köze hozzá, akkor utána miért sorolod fel azt, hogy milyen egységek érkeztek az 1980-as években? ;)

  Molni a szovjet / orosz offtopicba rángatta a témát, ott válaszoltam neki, én úgy véltem, hogy az 1950-es évek végén, 60-as évek elején élhette igazán a fénykorát a szovjet flotta. Hatalmas bővülés mennyiség terén, javulás minőség terén, koncepcionális váltások, sikerült valamennyire felnőnie a feladatokhoz, amelyeket kitűztek nekik. Aztán ezen a szinten nagyjából meg is rekedtek - fejlődtek, de nem tudtak továbblépni, komolyabb változásokat elhozni.

  Ráadásul a szovjetek menet közben folyamatosan hoztak modern és innovatív egységeket és megoldásokat, lásd a November osztály kijövetelekor a leggyorsabb vadásztengeralattjáró volt, és ezt tartották is folyamatosan. Jöttek a hajóról majd tengóról indítható robotrepülőgépek, jöttek a rakétás gyorsnaszádok (amelyek aztán a harctéren is jól szerepeltek) és így tovább. Folyamatosan.

  Amit az 1980-as években összehoztak, nem volt kiugró, ami a Tájfun vagy a Delta IV volt az 1980-as években, az volt a Yankee osztály az 1960-as és 70-es években.

  Ami az Oscar II. osztály volt az 1980-as években, az volt a Juliet, Echo I. és Echo II. osztály az 1960-as években vagy a Charlie I., II. és Papa osztály az 1960-as évek végén és az 1970-es években.

  Ami a Szovremennij osztály volt az 1980-as években, az volt a Kasin-osztály az 1960-as és 70-es években.

  És így tovább...

  Szerintem....
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Ha van kedved és időd szerintem írhatnál egy összefoglalót (lehet sokan már nem emlékeznek)
   
 14. boki

  boki Well-Known Member

  Bolsoj Kamyeny-ban(Zvezda hajógyár) épül a hatalmas szárazdokk: 485mx114mx15m

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fip7, fishbed, svajcibeka and 6 others like this.
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ez hol van?
   
 16. Roni

  Roni Well-Known Member

  Felesleges marhaságnak tartom a részükről :confused:
  A gorshkov fregattból kéne megfelelő mennyiséget gyártani .
   
 17. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Attól, hogy építenek egy nagyobb szárazdokkot, még nem fog kevesebb fregatt elkészülni... :)
   
  vata, nyugger, fip7 and 2 others like this.
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Itt.
   
  gacsat and arbalest like this.
 19. notaricon

  notaricon Well-Known Member

 20. boki

  boki Well-Known Member

  Marsal Usztyinov Ceutában.Két év után ismét kiköthet orosz hadihajó a spanyol autonóm városban Marokkó északi részén.   
  anonim999, fip7 and fishbed like this.

Ezen oldal megosztása