1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Orosz hadiflotta

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - boki által indítva @ 2018. január 4..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez persze vitatható, de szerintem Sztálin alatt élte a fénykorát, talán egy kicsit Hroscsov alatt is. A 70-es főlegy 80-as évek már a lassú leépülés évei voltak.
   
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nem akarok offolni, de a SzU fénykora Hruscsov és az első brezsnyevi évtized.
  Tehát az ötvenes évek vége - hetvenes évek első pár éve közti éra.
  Brezsnyev 82-es halála és maga 1982 egyértelműen a bukás kezdete, amelynek azonban valamikor 76-79 körül kezdtek megágyazni. 1982-ben a Kaukázusban már gépeltérítés volt, Afganisztánban már kezdett nehezülni a helyzet, Csernobilban (igaz, merő véletlen az egybeesés) megvolt az első súlyos, emberéletet is követelő incidens, ebben az évben már látszott, hogy a nagy fegyverkezési programok megcsúsznak, vagy nem úgy valósulnak meg, ahogy kellene.
  És akkor még hol van 1986...
   
  svajcibeka, minszk2, fip7 and 2 others like this.
 3. boki

  boki Well-Known Member

  1980-as évek végén élte fénykorát a szovjet hadiflotta. 160 darab kékvízi -flotta hajóval, 83 stratégiai atomtengeralattjáró, 113 nukl.megh. vadásztenegeralattjáró, 254 DE tengeralattjáró .
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Sztálin 2 flottaprogramja?Mert elinditott eggyet a II.vh után is.Kicsit óvatossabban,de mikor meghalt,már épültek a Sztálingrád osztályú csatacirkálok is.Rajzasztalon azonban már 70k tonnás csatahajók és hordozók is megvoltak.Ha tovább él,megépítteti őket-akármennyi életbe is kerül.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az lehet, de magáról az országról beszéltem. Sztálin győztesen jött ki egy világháborúból úgy Európában, mint a Távol-Keleten. Hruszcsov ideje alatt lőtték fel az első műholdat, embert stb.Számomra mindenképpen az 50-es évek, hatvanas évek eleje a csúcspont. Ebben az időszakban a hagyományos fegyverek terén nem volt jelentős minőségbeli eltérés kelet és nyugat közt.
   
  Masztiff and Nagy Csaba like this.
 6. boki

  boki Well-Known Member

  A szovjet hadiflotta fénykoráról volt szó. Egyébként 1991-ben a szovjet hajógyárakban 2 repülőgép-hordozó építése folyt(egyik nukleáris meghajtású), 11 nukleráis meghajtású stratégiai TA, 18 nukleáris meghajtású vadásztengeralattjáró, 7 dízel-elektromos TA, 2 rakétás cirkáló(egyik atom), 10 romboló és más hajók.
   
  minszk2 and arbalest like this.
 7. boki

  boki Well-Known Member

  A legtöbb hadihajóval 1985-ben rendelkezett a szovjet hadiflotta-összesen 1561-el. 1989-ben "csak" 1380-al.1989-ben a szovjet hadiflotta éves költségvetése 12 milliárd Rubel volt. A teljes szovjet hadseregé 77 milliárd Rubel.
   
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ez egyébként nagyon érdekes kérdés. Az USÁ-nak mire? Mert a Szovjetuniónak pont ugyanarra lett volna hasznos egy nagy kékvízi flotta, mint Amerikának. Az SSBN-ek által hordozott rakétákkal csak egy atomháborút lehet megvívni, a Föld túlsó felén felvonulni, és ha kell, nagy erőkel beavatkozni nem. És légy szíves ne azzal gyere, hogy mindenhol voltak bábállamok, szövetségesek, mert azok az USÁ-nak is voltak, vannak globálisan. A tengeri kereskedelmi útvonalak ellenőrzésére, védelmére, gyors globális beavatkozáshoz nagy, erős kékvízi flotta kell, potens hordozókkal (plusz a teljes pereputtyal). Az igazság az, hogy a Szovjetuniónak pont szüksége volt (lett volna) ezekre a hajókra is.
  Oroszország már más kérdés, szerintem alapvetően nem, de Cifunak abban igaza van, hogy a már meglévő tapasztalatot, tudást csak így tudják megtartani. Ki tudja, mi lesz 20-30 év múlva? Ha az orosz gazdaság kellően megerősödik, évtizedes távlatban szükségük lehet újra a kékvízi flottára.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, Mack a Szu fénykoráról írt és nem a flotta fénykoráról.

  OFF
  Bár nem vagyok szakértő, de úgy tudom, hogy a szovjet életszínvonal emelkedett a Hurcsovtól a 70-es évek közepéig a brutális fegyverkezés ellenére. A '80-as években ez már nem egészen volt igaz. A lakosság durván megérezte azt, hogy mennyi eszement gigaprogramot vitt a Szu.
  ON
   
  Nagy Csaba likes this.
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Na erről írtam én is.
  Ez idáig már kettő. Lassan igazunk lesz :)
   
 11. Robur

  Robur Well-Known Member

  Ha ránézel a földgolyóra, akkor láthatod, hogy az USA csak tengeren tud eljutni bárhová. Szárazföldön kb. Kanada, Mexikó. :) Az oroszokra ez nem igaz.
   
 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

 13. boki

  boki Well-Known Member

  A SZU fénykorára ott a biztpolos topik. ;)
   
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

  A baj ott kezdődik Allesmor hogy még a Leader romboló megépítése sem menne nem hogy egy oylan hordozó ami még Kínának is feladja a leckét .
  Hány évig épült az első potens 5000 tonnás Fregatt? 10 évig!
   
  Nagy Csaba likes this.
 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nézd Roni, itt nem a "menés"-ről van szó, hanem arról, hogy a megfelelő időszakban építsék meg ezeket. A Líder rombolókra Oo.-nak (vagy inkább a SZU-nak) akkor lesz szüksége, miután már megnyerte a háborút, nem pedig előtte, vagy közben. Ugyanis azokra - és a repülőgéphordozókra - a győztes háború után lesz szükségük, azért, hogy betölthessék vele ugyanazt a szerepet, amelyet most az USA tölt be hasonló eszközök birtoklásával. Pax Americana -> Pax Eurasiatica.
   
 16. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ezt írtam, attól függ, hova. Afrikába, Arábiába, Indokína környékére a SZU sem tudott eljutni szárazföldön. Bázisok voltak, de azért nem mindenhol. Ezért kezdték el a 70-es évektől kiépíteni a kékvizi flottát, amihez természetesen kellett a megfelelő politikai, anyagi háttér.
   
 17. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Továbbra is megépítenek egy 25k tonnás SSBN-t 4-5 év alatt. Amire van prioritási pénz, azt építik. Nyilván, ha van hol.
   
  fip7, fishbed and nyugger like this.
 18. Roni

  Roni Well-Known Member

  Hogyan mikor az eurázsiai uniót az USA hozza létre?
  Ja és mikor lesz háború? :)
   
 19. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Már bocsi, de a számok csalókák. A szovjet flotta az említett időszakban még az első generációs atommeghajtású tengóinak (November osztály) jó részét üzemben tartotta, sőt, még aktív Whiskey osztályú egységük is volt a hagyományos meghajtásúak közül, ami ekkora már reménytelenül el volt avulva. A felszíni egységek terén ugyanez pepitában, 1985-ben még hadrendben volt a Szverdlov-osztályú ágyús cirkálók közül 11 egység, és noha pár közülük időközben kapott modernizálást, de ezek sem kaptak valóban ütőképes fegyverzetet. Hadrendben voltak még a Kildin-osztályú rombolók vagy a Riga-osztályú fregattok, dettó elavult egységek (a Kildin-osztály modernizációja P-15M robotrepülőgépekkel az 1970-es években történt csak meg).

  Szóval hogy "fénykorát" élte, azt én nem a számok terén mérném le.
   
 20. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Azt azért tudod ugye, hogy egyik Borej osztályú egység se készült el 4 év alatt? Az első három egység eleve Akula-osztályú egységek számára épült orr-részt kapott. A negyedik egység lesz az első, amely teljes egészében már ennek készült, és annál 5 év volt a vízre bocsátás, de a hadrendbe állás még legalább 2 év...
   

Ezen oldal megosztása