1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Orosz hadiflotta

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - boki által indítva @ 2018. január 4..

 1. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Nem is a harci sérülések miatt csodálkozom, mert "az ellen nem véd", de a navigációs hibákból, természeti okokból eredő balesetek, sérülések miatt nem szabadna elvesszen egy ilyen hajó.
   
  gacsat likes this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Arra nem lehet tervez i egy hadihajót,hogy legyen ütközésálló.
   
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Vojennaja Prijomka mai adása:" A jövő orosz hajói". Benne a pr.22350 fregattokról, pr.20385 és 20386 korvettekről, ritka felvételek az Onikszról, az új orosz antitorpedóról ami már hadrendben van...

   
  fishbed and notaricon like this.
 4. boki

  boki Well-Known Member

  Megérkezett ma Csintauba a Csendes-óceáni flotta 8 hadihajója a Varjag rakétás cirkáló vezetésével. Részt vesznek a köz♫s kínai-orosz tengeri gyakorlatokban április 29-május 4 között.

   
  fishbed likes this.
 5. jani22

  jani22 Well-Known Member

 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

 7. boki

  boki Well-Known Member

  Uran(H-35) gyakorló-harci lövészet a Sztojkij korvettről a Balti-tengeren

   
  fishbed and gacsat like this.
 8. jani22

  jani22 Well-Known Member

 9. jani22

  jani22 Well-Known Member

 10. boki

  boki Well-Known Member

  Javításon/modernizáción lévő hajók - 35-ös hajójavító üzem Murmanszk:

  Admiral Kuznyecov
  [​IMG]  474-Admiral Usakov projekt 956

  [​IMG]


  650-Admiral Csabanyenko projekt 1155.1 javításon-modernizáción 2014 óta, további 5 év mire elkészül.
  [​IMG]
   
  fip7 and fishbed like this.
 11. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  "650-Admiral Csabanyenko projekt 1155.1 javításon-modernizáción 2014 óta, további 5 év mire elkészül."
  Ha jól értem akkor 10 éves javítás/modernizáció?

  Ennyire túlterheltek az orosz hajóépítő (és kapcsolódó beszállító) üzemek?
   
 12. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Az oroszok feltaláltak egy új, olcsó hajóépítési módot. A hajót és berendezéseit NEM építik, hanem NÖVESZTIK! Kicsit tovább tart, de olcsóbb! Tavaly kezdték el az új nuki hordozójukat növeszteni, már 10 centis a kicsike! 2050-re hadrendbe áll!
   
  Nagy Csaba, Tcat and dudi like this.
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Pénz, pénz,pénz hiányzik. Moszkva rakétás cirkáló már 3 éve Szevasztopol kikötőjében van, nem üzemképes. Nincs pénz a javítására-modernizálására. Atomtengeralattjárók építése a fő prioritás.
   
 14. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Ez tény hogy olcsó, és mivel teljesen csak organikus módon képzelhető el, ezért úgy érzem az Orosz Haditengerészet lett a környezetvédelemmel összeegyeztethető honvédelem élharcosa! :)
  Öko-hadihaditengerészet!
  Ha ezek után algából lesz nekik üzemanyag akkor hagyni kell őket hogy leigázzák a világot (már ha akarnának ilyen hülyeséget csinálni) ;)
   
 15. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Köszönöm!
  Sajnos nagy gond ez már Nagy Péter óta ahogy olvastam.
  Nincs reális kapacitás se pénzügyileg, se hajóépítői kapacitás esetében a meglévő tervek és igények kielégítésére.

  A tengeralattjáró prioritás teljesen jogos meglátásom szerint, azonban nem tartom elfogadhatónak a szervezési oldalról hogy egy használható hajótestet 10 évre kivonnak a forgalomból ami azért elég jelentős tartaléka a teljes élettartamnak.
  Főleg olyan kategóriában amiben azért nincs nagy bőség a haditengerészet berkein belül.

  Nagyon remélem hogy a haditengerészet forrásai nagyobb mértékű bővítés elé néznek mint ami várható.
  Különben attól félek lesz egy "OPV" flotta kiegészítve egy elég jelentős nukleáris tengeralattjáró flottával kiegészítve ami viszont ilyen formában nem lesz alkalmas a stratégiai part részek védelmére.
   
 16. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Kiegészítve a gondolataimat:

  - felveti bennem a kérdést hogy mennyire felelős az a döntéshozó aki egy ilyen harcértékű hajót ennyi időre kivon az aktív szolgálatból; az vajon mennyire alkalmas a posztjára?

  Hagyva magamon támadási felületet;
  teszem én azt a hajó dokkba vonulása idején nem volt előre látható a finanszírozás hiánya - de azért azóta már bőven lett volna idő elgondolkodni azon hogy mik az üzemek és a költségvetés lehetőségei és egy minimális javítást és modernizálást végrehajtani - minél előbb újra szolgálatba állítva ezt a gyönyörű hajót és beütemezni egy későbbi komolyabb modernizációt mikor lenne egy fejlesztési szünet a tengeralattjáróknál.
  Nem hinném hogy ez most egy jó szervezés lenne az haditengerészettől.
   
 17. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ilyen hajóknál igazából nincs olyan, hogy minimális. Ezt sajnos nem tudod megoldani pár konzol és számítógép kicserélésével (illetve pontosítva, azon már valószínűleg rég túl vannak). Minimum dollár milliós, de inkább tízmilliós (ha nem több) karbantartásra lenne valószínűleg szükség. Az oroszok osztottak-szoroztak, egyelőre a tengeralattjárók azok, amik minden pénzt megkapnak, lassan, de haladnak az új kisebb felszíni egységek építésével (ez szintén muszáj, öreg a flotta), és kész, passz, elfogyott a pénz.
   
 18. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Nem voltam eléggé egyértelmű, bocsánat!
  Nem arra gondoltam hogy a Pentium III-as processzort kicserélik egy Intel i5-7 verzióra és onnantól a parton lehet hagyni a szárazföldi patkányokat és várnak a kalandok a széles tengeren.

  Amire értettem hogy ha nem gépészeti karbantartásra van csak szükség akkor igenis meg lehet tenni hogy ha tudom hogy a következő 5 évben nem fogom megkapni az igényelt berendezéseket akkor nincs is értelme parkoltatnom a hajómat egy dokkban, se a kiképzett legénységem aminek egy része ennyi idő alatt el is fogja hagyni a jobban fizető és biztonságosabb civil szektor miatt a hadiszolgálatot.
  Legalábbis nem 10 évre.

  Lásd a példát akár itthon, akár ott a Kuznyecov kapcsán:
  ha nincs pénz komolyabb modernizációra akkor is igyekeznek a minél hamarabbi szolgálatba állításra.
  (Tudom a Kuznyecov rossz példa azért is mivel a flotta zászlóshajója, így presztízsértékű a szolgálati ideje.)

  A számolással teljesen egyetértek, de kérdezek valamit:

  Ha te TUDOD hogy MOST nincs pénzed a következő 10 évben újraépíteni a házadat, akkor belekezdesz az átépítésbe ebben az évben?
   
 19. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Ha tudom hogy nem kapok pl. Redut rendszert a következő 3 évben mert nincs rá pénz, akkor van értelme átépítésre vonulnom "hogy majd lesz valami"?
  Aztán jó esetben kapok 3 év múlva, rossz esetben meg 8-9 év múlva ha lesz rá pénz...én ezt kérdeztem.
  Nyilván nem egy rendszer van ilyenkor cserélve, hanem a legnagyobb része a legújabb fejlesztésekre (ha van rá pénz, ami sajnos ott nem gyakori), de igenis van egy minimális fejlesztés.
  Nem 50 millió USD értékben, hanem mondjuk 10 USD értékben amíg van kapacitás a gyártó üzemektől és a beszállítóktól a maradék 40-re.

  Persze az is igaz hogy ezzel növekszik a teljes élettartamra vonatkozó költség, mivel a hajónak ezzel többször kell modernizációra vonulnia dokkba/szárazdokkba az átépítésekre de én sem rakom le 5 évre az autóm addig míg kijön egy új Goodyear abroncs miután gumit kell cserélni...
   
 20. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ha a Moszkva 3 éve áll, akkor szerintem biztos, hogy komolyabb műszaki problémája van. Boki is úgy fogalmazott, hogy javításra, modernizációra vár. fontossági sorrendben hátrébb került. Nem tudom, hogy pontosan mi lehet, talán kazán, valamelyik turbina rendszere.
  Szerintem ebben az esetben a példa úgy nézne ki, hogy ha azt hiszem, hogy lesz rá pénzem, akkor elkezdem, aztán egy-két évvel később jön egy krach, és rájövök, hogy bukta. 2014-ben még stabilabb volt az orosz haderő anyagi helyzete, aztán jött az olajválság, szankciók, és hirtelen sokkal kevesebb lett a pénz.
   

Ezen oldal megosztása