Orosz hadiflotta

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Hogyan találhatunk tengeralattjárót a tengeren? A legegyszerűbb módja a haditengerészeti repülés bevonása. Az ellenséges tengeralattjárók felkutatása és megsemmisítése a haditengerészet pilótáinak egyik legfontosabb szakterülete. Hogy munkájukról beszéljenek, a „Vojennaja Prijomka” forgatócsoportja a Krímbe megy, ahol részt vesz a Fekete-tengeri Flotta gyakorlatain. A műsor moderátora, Alekszej Jegorov a filmes stábbal együtt először tengeralattjáró-elhárító repülőgépen, majd tengeralattjáró-elhárító helikopteren, többféle keresési lehetőséggel, felváltva vízbójákkal és fémdetektorokkal indul a hajó felkutatására. .

 

lincolnosiris

Active Member
2013. március 22.
216
249
43
Elég tré mérleg egy haditengerészet nélküli ország ellen :D


Russian naval losses during the war in Ukraine:
22/03/2022: Project 03160 Raptor-class patrol boat (damaged with ATGM near Mariupol);
24/03/2022: Project 1171 Tapir-class landing ship BDK-65 Saratov, (destroyed as a result of Tochka-U missile strike in Berdyansk);
24/03/2022: Project 775 Ropucha-class landing ship BDK-46 Novocherkassk or/and BDK-64 Caesar Kunikov (damaged as a result of Tochka-U missile strike in Berdyansk);
13/04/2022: Project 1164 Atlant guided missile cruiser Moskva (destroyed as result of strikes with R-360 Neptun cruise missiles);
02/05/2022: Project 02510 BK-16 high-speed assault boat (destroyed as a result of Bayraktar TB2 UCAV strike);
02/05/2022: Project 03160 Raptor-class patrol boat (destroyed as a result of Bayraktar TB2 UCAV strike);
07/05/2022: Project 03160 Raptor-class patrol boat (destroyed as a result of Bayraktar TB2 UCAV strike);
07/05/2022: Project 03160 Raptor-class patrol boat (damaged as a result of Bayraktar TB2 UCAV strike);
07/05/2022: Project 11770 Serna-class landing craft (destroyed as a result of Bayraktar TB2 UCAV strike);
17/06/2022: Project 22870 rescue tug SB-739 Vasily Bekh (destroyed as a result of strikes with Harpoon cruise missiles);
Spring 2022: Project 21631 Buyan-M corvette (damaged, exact circumstances unknown);
29/10/2022: Project 266M Akvamarin-class minesweeper Ivan Golubets (damaged as a result of USV strike in Sevastopol);
04/08/2023: Project 775 Ropucha-class landing ship BDK-91 Olenegorsky Gornyak (damaged as a result of USV strike in Novorossiysk);
Summer 2023 (?): Project 640 KS-701 coastal patrol boat (damaged as a result of Bayraktar TB2 UCAV strike);
13/09/2023: Project 775 Ropucha-class landing ship Minsk (damaged beyond economical repair as a result of strikes with Storm Shadow/SCALP-EG cruise missiles in Sevastopol);
13/09/2023: Project 636.3 Improved Kilo-class submarine (damaged or destroyed as a result of strikes with Storm Shadow/SCALP-EG cruise missiles in Sevastopol).
Not visually confirmed but highly probable:
29/10/2022: Project 11356R Admiral Grigorovich-class frigate Admiral Makarov (damaged as a result of USV strike in Sevastopol);
Ezt a listát így még nem is láttam. Komolyan, tipikus példája az elégtelen erők rossz vezetésének, avagy gyenge kezdés után erős visszaesés. Az, hogy az ellenség lő egy dolog, hogy lesznek veszteségek a harcban az is, de így, hogy átengedték a kezdeményezést az ukránoknak, akik ezzel élnek is, komolyan lekopik ennek az amúgy sem éles erőnek az a kevés éle is. Tudnám, hogy mit keresnek még értéket képviselő hajóegységek a Krímben?
Mert ha nem tudják ott megvédeni a helyi erőket sem, akkor hátrébb kellett volna vonulniuk a kaukázusi kikötőkbe, azok, Szevasztopol, plusz a Kercsi híd védelmére koncentrálni. Mert a tengeren már nincs nagy értékű ukrán cél. Csak orosz.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Nocsak nocsak kezdenek felébredni az alvó ügynökök ! Hát jó estét hombre ! Akkor ez most az átlagos havi 1,5-ös hozzászólásaidnak melyik része ? Az egész vagy a fél ? Olyan átlátszóak vagytok mint a gazdáitok akik felkeltettek titeket !

Innen is üdvözlöm őket mind ! LOL
Ez azért nem volt túl kedves komment Tőled szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 141
113
+1 aspektus a hajók átpozicionálása mellett: nem igen lesz hosszú hónapokig lehetőség orosz hajót javítani
Helyszínről azt jelentette a Forposzt TG csatorna, hogy a támadásban a szárazdokkok nem sérültek meg súlyosan, szóval használhatóak. Nem áll fenn az a veszély, mint a Kuznyánál volt, hogy a zsaluk nem működnek. Inkább az a probléma, amit én is felvetettem, hogy a Szevmorzavodhoz képest a MÁV késései még egészen istenesek, és a nyomorult Alrosza modernizálása-javítása is 8 évbe telt. Akkor lennének igazán szarban, ha Zalívba durrantottak volna bele Kercsnél, de ez kb mintha a Currus BTR "modernizáló" részlege kapott volna egy rakétázást

Издание "Форпост" сообщило, что сухой док на СМЗ не имел серьёзных повреждений во время атаки на БДК "Минск" и подводную лодку "Ростов-на-Дону".

«Кладка сухого дока, конструкции, не получили существенных повреждений. Но самое главное — удар выдержали батопорты (плавучие гидротехнические затворы, служащие для запирания входа в док). В случае их повреждения вода хлынула бы в док и затопила корабли»
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Helyszínről azt jelentette a Forposzt TG csatorna, hogy a támadásban a szárazdokkok nem sérültek meg súlyosan, szóval használhatóak. Nem áll fenn az a veszély, mint a Kuznyánál volt, hogy a zsaluk nem működnek. Inkább az a probléma, amit én is felvetettem, hogy a Szevmorzavodhoz képest a MÁV késései még egészen istenesek, és a nyomorult Alrosza modernizálása-javítása is 8 évbe telt. Akkor lennének igazán szarban, ha Zalívba durrantottak volna bele Kercsnél, de ez kb mintha a Currus BTR "modernizáló" részlege kapott volna egy rakétázást
Azért azt ne várd meg fél lábon, amíg eltakarítják a két hajó roncsait.
 

lincolnosiris

Active Member
2013. március 22.
216
249
43
Nocsak nocsak kezdenek felébredni az alvó ügynökök ! Hát jó estét hombre ! Akkor ez most az átlagos havi 1,5-ös hozzászólásaidnak melyik része ? Az egész vagy a fél ? Olyan átlátszóak vagytok mint a gazdáitok akik felkeltettek titeket !

Innen is üdvözlöm őket mind ! LOL

Arra próbáltam csak célozni, hogy láthatóan nem tudnak a Fekete-tengeri Flottának jelenleg feladatot adni. Az ukrán tengerészetet már a víz alá küldték, így cél nélkülinek tűnik az oroszok jelenléte. Ezzel a defenzív magatartással csak odatartják a másik orcájukat is, az ellenség pedig persze igyekszik kihasználni ezt az újsütetű tétlenséget és egyre távolabbi és merészebb támadásokat indít, mert ugye ők sem hülyék. Aminek egyenes következménye, hogy a veszteségek egyre nagyobbak.
Ráadásul ugyebár nem csak a Fekete-tengeri Flotta hajóiról van szó a térségben, hanem azokról is, amikkel felduzzasztották tavaly februárig.
 
  • Hűha
Reactions: ogretankHU

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
A Nyevszkoje Tervező Iroda egy ígéretes pilóta nélküli hajón dolgozik, amely megkaphatja a tengeri Pantsirt.

Az NPKB új fejlesztésének lehetséges megjelenését mutatja: be ez a grafika - ez egy ígéretes, többcélú, magasan automatizált tengeri komplexum (PMVAMC).


  • A PMVAMK hossza körülbelül 12 m.
  • A rendszer tartalmaz egy sor hordozót különféle drónokhoz.
  • Az OKR kódja „Uragan-A”.

A fejlesztés állapotát és egyéb részleteket nem hoznak nyilvánosságra.


6T60_dPZ3js.jpg
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 378
113
Újfajta hadviselésnek vagyunk tanúi, a haditengerészet területén is. Csakúgy mint a szárazföldön, a különféle drónok jelentik az új kihívást. A nehezen érzékelhető légi, vízi és víz-alatti drónok sebezhetővé teszik a világ bármely haderejét. Mostantól a "szegény ember" haditengerészete is nagy harcértékű lehet a vízi-drónok alkalmazásával. Véleményem szerint az az orosz haditengerészetnek, a nagy hajóegységek helyett, kisebb méretű hajókból kellene állnia.

Irán, ha van esze, ezek után rááll a tengeri drónok tömeges gyártására. Nem hiszem, hogy megugorhatatlan nekik. Akkor pedig kihívás lesz a USN-nek a Perzsa-öbölben hajókázni.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Ne kezd már Te is ezt a whataboutista butaságot kérlek.

Az biztos is. Ezek az ember nélküli kis, olcsó sz@rok felborítanak minden tengerész logikát.

Egyébként kíváncsi vagyok, hogy áthajózzák-e a cuccokat Novorossiysk-ba vagy maradnak égni Sevastopolban. v
egyáltalán hol javítanak majd, mert a roncsokkal teli Szevasztopoli szárazdokkokat sem lesz egyszerű felszabadítani a közben majd érkező újabb javítandó delikvensek számára....
 
  • Vicces
Reactions: megazez and Giskard

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 098
26 705
113
.
.
Nagyon erös fenntartasokkal linkelem be, de szerintetek lehet valosag, hogy az a Kilo tengeralattjaro ennyire megserult, es ez hiteles foto rola?
.
Csúnyább károkra számítottam. Végül is a nyomásálló burkolatok tették a dolgukat, mondjuk azon belül rendesen kitakaríthatott a cirkálórakéta. Teljesen kuka, felújíthatatlan így is egy alig hét éves tengó.

Ez egy jó példa arra, hogy az orosz haditengerészet a legfontosabb hadikikötőjében a háborús zóna szélén képtelen megvédeni a flottát, ami meg a tengeren képtelen megvédeni magát (az elsüllyesztett cirkáló ugye, aminek kifejezetten légvédelmi funkciója is volt a flotta számára).

Az oroszok helyében felszámolnám a legtöbb flottájukat, kivonnám a tizenöt évnél régebbi hajókat és utána két flotta reorganizációjára koncentrálnék, hogy körülbelül egy spanyol vagy holland flotta színvonalát elérjék harminc éven belül: Északi és Csendes óceáni flották. De ez nem fog megtörténni, az orosz haderő korrupt struktúrái mindenfajta értelmes reformot megakadályoznának, pláne annak a gondolatát, hogy megszűnjön egy olyan hírneves flotta, mint az amúgy teljesen felesleges Fekete-tengeri. Ne csodálkozzunk, még Magyarországon kis van annyira rothadt világ a hadseregen belül, hogy a dunai flottilla a teljes felszámolás helyett új hajókban reménykedhet, akkor meg képzeljük a hozzánk képest is korrupt oroszokat!
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Az oroszok helyében felszámolnám a legtöbb flottájukat, kivonnám a tizenöt évnél régebbi hajókat és utána két flotta reorganizációjára koncentrálnék, hogy körülbelül egy spanyol vagy holland flotta színvonalát elérjék harminc éven belül
.
.
Nincsenek az oroszok könnyu helyzetben, mert penzuk keves, a nagyobb hajoik mindegyike muzeumba valo, de cserebe rendkivul hosszu az orszag tengerrel hataros resze, azaz olyan hosszu tengeri teruletet kell biztositani hajokkal, ami nem egyszeru kihivas. Le kene merni terkepen, de saccra nincs meg egy orszag a Földön, beleertve Kinat, USA-t, barkit, aminek ekkora tengerparttal kene bajlodni, hogy az oroszoknak, es akkor meg az orosz atomhatalmi ambiciokat es a nemzetközi jelenlet erölteteset nem is adtuk hozza.
.
A holland flotta azert nem jo hasonlat, mert a megvedendö holland tengeri terulet kb nulla az oroszokhoz kepest, spanyolokkal is ugyanez van. Es a vilagpolitikai szerepuk pontosan nulla ma mar a tavoli gyarmataik elmultaval, ettöl az oroszok joval fontosabb szereplök meg ma is a Szu utan.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 098
26 705
113
Az orosz partvonal csak egyhatoda a kanadainak, így a harmadikok az oroszok. Az indonézek a másodikok. Megvédendő partszakasza az oroszoknak úgy ezer kilométer se lehet, a többi mögött nincs semmi, csak a végtelen tajga vagy tundra, ahonnan utak hijján sehova nem lehet eljutni. Technikailag még akkora flottára se lenne szükségük, mint a spanyoloknak, mindössze nagyhatalmi státuszuk miatt kellene egy akkor mint mondjuk a holland. Ők egy szárazföldi hatalom, ahogy a XX. századi Németországban úgy a XXI. századi Oroszországban is szükségtelen fegyvernemnek számít, mindössze egy kisebb, de ütőképes expedíciós kapacitás kellene nekik egy minimáisan szükséges beavatkozási képességhez (lásd: Szíria!) és jó sok apró őrhajó a határőrségnek.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Ez egy jó példa arra, hogy az orosz haditengerészet a legfontosabb hadikikötőjében a háborús zóna szélén képtelen megvédeni a flottát
.
.
Flottat megvedeni nem volt egyszeru, az angoloknak sem sikerult az U-47 ellen Scapa Flowban a vilaghaboru soran. A nemeteknek se ment, pl a Tirpitz csatahajot nem gyöztek hova eldugni Norvegiaba, megis elkaptak repulökkel.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Az orosz partvonal csak egyhatoda a kanadainak, így a harmadikok az oroszok. Az indonézek a másodikok. Megvédendő partszakasza az oroszoknak úgy ezer kilométer se lehet, a többi mögött nincs semmi, csak a végtelen tajga vagy tundra, ahonnan utak hijján sehova nem lehet eljutni. Technikailag még akkora flottára se lenne szükségük, mint a spanyoloknak, mindössze nagyhatalmi státuszuk miatt kellene egy akkor mint mondjuk a holland. Ők egy szárazföldi hatalom, ahogy a XX. századi Németországban úgy a XXI. századi Oroszországban is szükségtelen fegyvernemnek számít, mindössze egy kisebb, de ütőképes expedíciós kapacitás kellene nekik egy minimáisan szükséges beavatkozási képességhez (lásd: Szíria!) és jó sok apró őrhajó a határőrségnek.
A két hajó egy civil hajójavító üzemben volt, ahol civl emberek-munkások is tartózkodtak. HOgyan tudják megvédeni, ha a göthös angolszászok állandóan -napi 24-ben felderítési adatokat és célkoordinátákat adnak a banderista csőcseléknek. Nyugati segítség nélkül az ukrán semmit sem tudna csinálni!