I'm not sure if this is the right topic to share.
A beszerzési ügynökség megismétli, hogy a perui hadseregnek újra kell fogalmaznia a 8x8-as páncélozott járművek beszerzésére vonatkozó műszaki tanulmányt
A Fegyveres Erők Bebeszerzési Ügynöksége (ACFFAA) új jelentést adott ki, amelyben jelezte a perui hadseregnek, hogy újra kell fogalmaznia a 8x8-as páncélozott jármű program műszaki műveleti tanulmányát (ETO), mivel az Operatív Műszaki Tanulmányi Bizottság (CETO) helytelenül alkalmazta a DIR-DEC-005 irányelv rendelkezéseit az államközi modalitás szerinti szerződéskötésre vonatkozóan.
Az október 31-én kiadott dokumentum végleges, és arra a következtetésre jut, hogy "tekintettel a közbeszerzés alapelveit érintő pótolhatatlan hiányosságokra, szükségszerűen szükség van az ETO újrafogalmazására a jelenlegi beszerzésre vonatkozó új szabályokkal". A defensa.com által megkérdezett több szakember azt jelzi, hogy ha az ETO-t nem alakítják át, akkor a legvalószínűbb, hogy a 8x8-as páncélozott jármű beszerzési folyamatot "nullának" nyilvánítják, és 2024-ben újra összehívják.
A 8x8-as páncélozott jármű beszerzési programmal kapcsolatban olyan információk defensa.com beszerezni, amelyek szerint a CETO – Julio Ruiz Juárez dandártábornok parancsnoksága alatt – csak az STX Corporation (Dél-Korea), a Yugoimport SDPR (Szerbia), az Excalibur Corporation (Cseh Köztársaság) és az Otokar (Törökország) révén fogadta el és értékelte a Hyundai Rotem műszaki-gazdasági javaslatait.
A Hanwha (Dél-Korea), a Norinco (Kína) és az FNSS (Törökország) nem kapott engedélyt és minden magyarázat nélkül megszűnt, olyan vállalatok, amelyek akkoriban panaszt nyújtottak be mind a CETO-hoz, mind a MINDEF-hez, kifejezve aggodalmukat, hogy a megállapított határidő lejárta után az eredményeket nem jelentették be hivatalosan. Kiderült, hogy a General Dynamics Land Systems – GDLS (Kanada) úgy döntött, hogy nem nyújt be javaslatot, mivel a CETO nem válaszolt az információkéréseire.
Másrészt az információk megerősítik, hogy az Otokar az ARMA-val 86,06 ponttal és 63,32 millió dollár értékű javaslattal megszerezte az első helyet a prioritási sorrendben, meghaladva a forrásokat elosztó április 5-i 285-2023-DE miniszteri határozatban és a június végén kiadott "Folyamat végleges szabályaiban" megállapított 60 milliós referenciaértéket, többek között javaslatát, amint arra a Fegyveres Erők Beszerzési Ügynöksége az október 20-án és 31-én kiadott jelentésekben rámutatott, nem lett volna szabad elfogadni.
A második helyet, amint az a mellékelt táblázatban látható, a Yugoimport SDPR foglalta el a LAZAR III-mal 85, 27 ponttal és 58, 11 millió dolláros javaslattal. A Hyundai Rotem a K808-as, White Tiger névre keresztelt modellel 54,35 pontot ért el 77,9 milliós javaslattal, míg az Excalibur Corporation a Pandur II-vel 45,06 pontot ért el 105,18 milliós javaslattal.
A "Folyamat Végleges Szabályaiban" meghatározott értékelési és minősítési tényezők elemzéséből – amelyeknek – mint arról beszámoltunk – ésszerűnek és a szerződéskötés tárgyával összhangban lévőnek kellett lenniük – megerősítést nyert, hogy a CETO a minimális műszaki követelményeknek (RTM) csak egy részét minősítette, és aránytalan pontszámot adott a műszaki fejlesztéseknek, megsértve az állami közbeszerzési eljárások jelenlegi szabályait. Így például a műszaki értékelésben a Yugoimport SDPR lett az első 18,17 ponttal, míg az Otokar a második helyre esett vissza 12,7 ponttal, őt követte a Hyundai Rotem 5,65 ponttal és az Excalibur 2,43 ponttal.
Meglepő módon a műveleti értékelésben, amely döntő volt a prioritási sorrend meghatározásában, az Otokar 18 pontot kapott azért, mert javaslatába többek között belefoglalta a STANAG IV szintű ballisztikai és aknavédelmet, és akkreditálta a jármű katonai műveletekben szerzett tapasztalatait és az ugyanazon a platformon más országokban szolgálatban lévő egységek számát. Ezzel szemben a Yugoimport SDPR csak 7,6 pontot szerzett.
Ez annak ellenére történt, hogy ballisztikai védelmet nyújtott, STANAG III szintű, az RTM által jelzett szinten, és megfelelően akkreditálta a katonai műveletek tapasztalatait és a szolgálatban lévő egységek számát, olyan tényezőket, amelyeket nulla ponttal értékeltek.
VÁLLALAT | ORSZÁG | MODELL | | MŰKÖDÉSI | | GAZDASÁGI | PONTSZÁM |
Otokar | Törökország | ARMA | 12.70 | 18.00 | 9.50 | 45,88 | 86.08 |
Yugoimport SDPR | Szerbia | LÁZÁR III | 18.17 | 7.60 | 9.50 | 50.00 | 85.27 |
Hyundai Rotem | Dél-Korea | K808 | 5.65 | 3.40 | 8.00 | 37.30 | 54.35 |
Excalibur | Cseh Köztársaság | PANDUR II | 2.43 | 7.00 | 8.00 | 27.62 | 45.05 |
Source:
defensa.com