PAK-DA (Tupoljev, Oroszország)

Itt van egy kevés anyag a projektrol (sajtoanyag)

http://militaryrussia.ru/blog/topic-270.html

Mondjuk szerintem az lenne költséghatékony megoldás, ha a PAK-FA hajtóműveivel repülne a gép (Mondjuk 4 darabbal, utánégető nélkül, ha már szubszonikus lesz). De ezen kívül a radar elnyelő burkolatokat, és egyéb rendszereket is érdemes lenne átvenni. Ezzel jelentősen csökkenhetne a fejlesztési idő és az összeg. Gyártás terén is megérné. 
Amennyire én kivettem a Tu-22; Tu-95 gépek helyet érkezik a masina. De majd később úgy is meglátjuk. 

<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hivatalosan is megkezdődött a PAK-DA fejlesztése
Azzal egyetértek, hogy ha az oroszok nagyon meg akarnak csinálni valamit, akkor azt megcsinálják! Akár több éves csúszás árán is, ezt már sokszor bizonyították!
A 2020 tehát inkább vicc, melyről talán épp a Putyin álmodott! Kérdés persze, hogy mennyi pénzt álmodott hozzá...???
Mert 1 ilyen gép fejlesztése "kijózanítóan" drága tud ám lenni! Még akkor is, ha van pénz /pl. olajból/.... Ráadásul itt eladásból származó bevétel sem lesz, /mert eladhatatlan/!
Szóval várjuk ki a végét...!!!
Mint tudjuk, az USAF is kacérkodik hasonlóval /B-3/. Bár náluk valóságos dátum a katonai kiadások megnyirbálása miatt 1 ideig biztos nem lesz! Tehát maradnak a mai nagy bombázók /B-52; B-1B; B-2/ valószínűleg 2040-ig.
Ez kétségkívül olcsóbb megoldásnak tűnik, különösen ha Irán és Észak-Korea is "nyugton" marad....

<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hivatalosan is megkezdődött a PAK-DA fejlesztése
Amire céloztam az idézett hozzászólással az a következő :
A jelenlegi konfliktusokban nem sok értelme van a B-2esek bevetésének, és hogy őszinte legyek azt sem nagyon hiszem hogy hirtelen az USA nekirontana Kínának vagy az oroszoknak... ha meg igen akkor oda a MOP/MOAB is karcsú lesz :) A másik fele a dolognak a pénz ami mostanság igencsak korlátozó tényező. Akarhat az USAF halálcsillagot is, ha épp forrást nem kapnak hozzá. Ahogy szerte a világban csökken pl az F-35 rendelések száma a költségek miatt, úgy nem véletlen az sem, hogy a B-3 esetében 5-600 M USD a kitűzött darabár. Gondolom sem pénz, sem pofa nincs hozzá hogy áttuszkoljanak még egy B-2 szintű projektet a költségvetésen.

Ma megerosítette az orosz légiero foparanscnoka, Viktor Bondarev,hogy szubszonikus lesz a PAK-DA. (errol még márciusban írtam) Sokkal tobb és erosebb fegyvert tud majd vinni, mint a TU-160. Jelenleg az orosz stratégiai légiero 32 ТU-95МS6, 31 ТU-95МS16 és 13 ТU-160 -val rendelkezik.

2014-ben indul a munka....
http://en.ria.ru/military_news/20131128/185110769/Russia-Speeds-Up-Development-of-New-Strategic-Bomber.html

Boki
Én azt a 60-80 db Backfire-t is ide sorolnám szívem szerint bár tudom hogy a haditengerészethez tartoznak!

2014-ben indul a munka....
http://en.ria.ru/military_news/20131128/185110769/Russia-Speeds-Up-Development-of-New-Strategic-Bomber.html
"Mikhail Pogosyan, head of Russia’s United Aircraft Corporation, said" Ez a Szuhojos Pogoszján fia?

Ez a Pogoszjan a volt Szuhojos Pogoszjan. Most az egyesített repulépgyárto cég elnoke.

Egy ilyen gep kifejlesztese nem ket rubel es raadasul nem lesz ezres vagy akar csak szazas drabszamban rendszeresitve. A nuki elrettenteshez nem szukseges de hagyomanyos csapasmereshez jol johet. Kerdes hogy mire megerkezik addigra a felderitesi technika eleri mar a B-2 szintjet vagy a PAK-Da szintjet ?

Kuruc71

Szia!

"Egy ilyen gep kifejlesztese nem ket rubel es raadasul nem lesz ezres vagy akar csak szazas drabszamban rendszeresitve."

Mivel nem tudjuk, hogy milyen lesz a gép így azt sem tudjuk szerintem, hogy mennyibe kerül kifejleszteni. Teljesen új gép lesz? Vagy mondjuk alkatrészek és technológiák tekintetében nagyban azonos a PAK-FA-val? Nem mindegy ám.

A darabszámhoz. Ezres biztos nem lesz, de százas simán lehet! Elvileg le akarják vele cserélni a Tu-22, Tu-95 gépeket, sőt olyat is hallottam, hogy a Tz-160-at is. Ez legalább 100 gépet kíván!

Amúgy meg a cikkben illusztrációként felhasznált képen elég szép madárka van :-)

Nem csak isztanok vannak am ott van ott egy japan amivel igen feszult a viszony es nem atomhatalom de eleg eros orszag de ukrajna ellen se lenne felesleges vagy epp a lengyelek rizikoztatasara vagy az eszakitengeri norveg fug dan holland furokutak szetkapasara.. /nem azt mondom hogy lessz ien de.../

A PAK-FA-val szerzett tapasztalatok ugyan segíthetik a fejlesztést, de a költségét szerintem még nem merik bevallani.
Tehát kijózanítóan drága lesz, melyet már nem lehet néhány vodkával orvosolni. /Nem véletlen, hogy az amik sem sietnek a B-3-mal..../

A 2020 meg csak illúzió...!!!

Egyet ertek flip7 el a technologia 60% atveheto a pakfabol a fegyverrencer szoftverelese teren se kell minden eggyes programot ujra megirni. Komplett celzrendszert is at tudjak ultetni 34 esbol.
Zavarokontenerekbol a lenyeg rendelkezesre all amit eleg allandoan beepiteni a burkolat ala.
Uj hajtomu se kell ha kessz lesz a pakfae. A sarkany tervezese meg a mai vilagban semmiseg.

De tovabb megyek ha terveznenek egy sarkanyt a belavalot akar ma is osszetudnak legozni a mar rendszerben levo gepekbol.

hangtomito

Ezzel épp nem mondott hülyeséget mert a sárkány szinte a legprimitívebb része.

szittya

Azért nem olyan egyszeru megtervezni egy sárkányt, mint ahogy te gondolod.....
Tobbéves tesztelés , kutatás kell hozzá amíg megtalálják a pontos aerodinamikai elrendezést...
A CAGI-ban építettek egy csupaszárny koncepciot, melyet 2011-2013 -ban teszteltek.
kczqM.jpg

A hajtomuvekkel kapcsolatban 3 féle koncepcio létezik:
1. Pak-fa hajtomu (nem valoszinu)
2. új fejlesztésu NK család - OKO Kuznyecov (valoszinu)
3. modernizált NK-32

A sarkany tervezese mar szamitogepen tortenik mire a szelcstornaba kerul a terv mar kismillio szilaciot lefuttattak rajtapar perc alatt... A sarkany kialakitasaak koncepcioja kegvan csupayzarny /nemkell azon vitazniuk es ervelni ellenervelni a tervezoknek hogy kacsa szarny vagy sem stb/ a hajtomu beomloinek helyzete felsobeomlos ez is tisztazott mar a fuggoleges vezersikok duplak dontottek.....
Az hogy egy sarkanyt a megterveznek majd kesobb csiszoljak termeszetes dolog ere valok a tesztek.... Nehogy azt hidd hogy a mai prigramokkal es az orosz fejlesztogardaval evekbe tellenea sarkany megtervezese /uzemanyagtartajokkal vezetekelessel merevitesekkel rugalmas resszekkkel kotolelemmekkel pilotakabin elhelyezkedesevel fegyverterrel hidraulikaval es hajtomu es rendszereinek helyevel eggyutt ahogy a futomuvekkel es elemeivel par honap es megvannak vele hidd el /termeszetesen kesobbi csiszolgatasal/ ez abban az esetben ha legoozzak es a fo elemek mar megvennak.... A gondok a sarkany tervezesenel akkor adodnak amikor az alrendszerek meg nincsenek kessz hanem meg vagy fejlesztesi fazisban vannak vay meg abba se /mert ienkor szokott jonni hogy tul keves a hely vagy nem olyan a sulya az elemnek mint ahogy a fokonstruktor eltervezte es ezert bele kel nyulni az egeszbe/ de ha martobnyire meglevo elemekbol raksz ossze egy gepet akkor a sarkany szerkezetet a kesobbiekben joval kissebb mertekben kell attervezni...

Ez igy mukodik reszben de nem akartam leirni ugy gondoltamhangtompito ennyire azert kepben vagy /az f22 35 fejlesztese a nagyszamu uj elem rendszer alredszer beepitese miatt huzodott el anyira amennyire /az alrendszereket nem sikerult a tervezeskor megadott suly illetve meretben letrehozni vagy ha sikerult a nagy elvarasok miatt csak sokara/ de ha minden alrendszered merete sulya ismert es fix akkor a tervezesnel valos adatokkal tudsz szamolni es csK minimalis korigalaokat kell kesobb eszkozolnod a sarkanyon