1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Pancir (SA-22 "Greyhound")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Jogos. A Pantsir S1-en két felderítő radar van .
  Viszont a vita alapvetően a Pantsir SM-ről szólt, ahol a képek alapján már nem így néz ki a felderító lokátor. És ugye a vita arról ment, hogy APAR vagy nem APAR.
   
 2. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  És itt az SM verzió hátulról:
  [​IMG]
   
 3. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ha nem ertesz hozza akkor kerdezz. En is ezt teszem .

  Amugy teljes nallad a zavar.

  Eloszor is az AESA es a APAR az egy es ugyanaz. Ugyanazt az activ phased array aktiv fazisvezerelt radsrt takarja csak ket marketingcsapat ket kulonbozo nevet akasztott ra. Nehogy mar a konkurencia elnevezeset hasznaljuk!!! PESA meg a passive phased array az az a passziv fazisvezereltradar. A ket rendszer onmagaban AESA vagy PESA nem kell hozza tobb radart osszekapcsolni.
  Nem ettol lesz az ami. Amirol te beszelsz az NETWORK CENTRIC WARFARE amikor az osszes infoforrast osszekapcsoljak egy halozatba es egy szamitogep az osszesadatbol formal egy tactikai kepet. Mondjuk az egyik radar lat a hegy egyik oldalan a masik meg a tuloldalan ez bemegy a vezerlobe ott osszerakjak a ket "kepet" es ezt a rendszerre csatlakozottak mar mint egy teljes kepet kapjak.

  De ez megint egy kulon tortenet.
   
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ez egy felderito radar. Erre mondjak hogyAPAR ( vagy AESA) de megis mechanikusan forgatjak korbe es igy az AESA elonyei mind elvesznek vagy majdnem mind. Magyaran igy nem adja ki magat a dolog. Erre a celra egy PESA ismegfelelne toredek arbol. Nem tudna kevesebbet.
   
 5. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Ó azért azt eddig is vágtam, hogy az AESA és a PESA micsoda.
  És szerintem elég jól tudtam értelmezni, amit molni írt. Többek közt azt is, hogy a korábbi AEGIS hajókon PESA radarokból állt az APAR antenna rendszer.
  Linkeljem, vagy magad is megtalálod?
  Érdekelne, hogy most akkor hogy is van ez?
   
 6. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Már kezdem érteni. Szóval te az AESA natennát nevezed APAR-nek?
   
 7. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Igen de nem en talaltam ki ezeket az elnevezeseket.
   
  ghostface likes this.
 8. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ez megint hulyeseg. egy PESA nem allhat APAR antenna rendszerbol. Szoval linkeljed. Lassuk.
   
 9. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Én ezt nem állítom. Csak próbálom értelmezni az infókat.
  De itt van:
  #694-es hsz., #696hsz. és #697-es hsz.

  molni:
  "APAR = AESA csak egyesek ezt brand névnek alkották meg a 4 db AESA radarra. Ettől még AESA antannát is lehet forgatni és csinálják is ezt egyes légvédelmi rendszereknél."

  dudi:
  "Tehát az APAR=4db AESA radar?"

  molni:
  "Igen. Ez ráadásul pont arra példa, hogy az lehetne PESA is. Mert az AEGIS hajókon az bizony PESA volt. Ma már lehet, hogy az újabbak az sem.
  A hajókon van rá kraft és ok, hogy 4 db fix antennát tesznek le és nem forgatnak radart felderítéshez sem. Ha 1 db antenna kiesik, akkor 1 zóna esik ki. A forgatott 1 db célkereső radar kiesik, akkor nincs felderítés."
   
 10. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Totalisan felreerted!
   
 11. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Az lehet.
  De ettől a válaszodtól nem lettem okosabb.
   
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Az APAR Activ Phased Array szimplan azt jelenti ami oda van irva. Aktiv fazisvezerelt . Ez a radar fajtajat jelenti es nem az antennak szamat. Ugyanugy hasznaljak egy antennas repfedelzeti raddarra, vagy tavolfelderito szarazfoldi radarra mint tobb antennas radarrendszerekre.

  itt a wiki szocikke angolul. Ebben is ugyanez van leirva. AESA = APAR

  An active electronically scanned array (AESA) is a type of phased array antenna, which is a computer-controlled array antenna in which the beam of radio waves can be electronically steered to point in different directions without moving the antenna. In the AESA, each antenna element is connected to a small solid-state transmit/receive module (TRM) under the control of a computer, which performs the functions of a transmitter and/or receiver for the antenna. This contrasts with a passive electronically scanned array (PESA), in which all the antenna elements are connected to a single transmitter and/or receiver through phase shifters under the control of the computer. AESA's main use is in radar, and these are known as active phased array radar (APAR).
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  What? Két felderítő radar? Hol...?  [​IMG]

  • A Tor-M2-nől is 2 db közeli RPK antenna van. Itt is.
  • A tűzvezető radar ESA alapú, azért tud több célra működni. Alá Tor-M1/M2.
  • A felderítő radar felett az IFF rész. Ez meg a Patriot szerű elrendezés, csak ott alul van.
  A Pantsir egy felbuffolt 2K22M. Nagyobb rakétával és a Tor féle megoldással még több célcsatorna, mert másfajta nagy radar van benne.
  Tényleg ennyire nem látni az evolúciót...? És ehhez nem kell sok ész, csak a HTÖ-t kéne végre megérteni. Úgy 2+ év után...
   
  fip7 likes this.
 14. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Akkor mégis az van amire rákérdeztem.
  Te az APAR-t használod az AESA radarokra is. Nyilván nem hibásan, mert ugyan azok, amint az a szövegből kiderül. Viszont ez egy kicsit megkavarta a dolgokat. De oké. Így már világos. :)
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Linkeljed, mert @DINAMO erre reagált.
  A PESA fejletlenebb. Tehát nem állhat egy PESA rendszer AESA-ból.
  AZ APAR=AESA (technológiai szinten). Ez a fejlettebb. Az APAR annyiban másabb, hogy alapvetően azonos felépítésű, csak 4 irányba fixen rögzített antennákkal oldja meg a 360 fokos lefedést. (A redundancia miatt általában kap valamilyen tartalék forgathatót is)
  Csak telepített radarállomásoknál, vagy hajóknál van értelme, mert óriási az energia, hely és hűtési igénye. Viszont a folyamatos lefedés miatt folyamatos, és nagy pontosságú a helyzetkép.
  AESA meg egy lap antenna, ami nagyjából 120 fokos lefedést tud (repülőgép fedélzeti radarként), vagy forgatva 360 fokot. Esetleg vannak olyan repülőfedélzeti radarok, amik mechanikus mozgatással (sweep) a 120 fokos szöget növelik.
   
  ghostface likes this.
 16. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Nekem ezen a képen úgy tűnik, hogy két antenna van egymásnak "háttal".
  [​IMG]
  Csak a felderítő antennákról beszélünk tudtommal, szóval a többit tök felesleges volt ide hozni most.
   
  gacsat and pöcshuszár like this.
 17. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Ez tök világos volt eddig is.:)
  Egyedül az zavart meg, hogy a két, a témában nálam jóval okosabb ember(DINAMO és molni), nem teljesen ugyan azt írta.
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  @DINAMO hajófedélzeti! :rolleyes::p:D
   
 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  [​IMG]
  Ez a Kabina felderitő lokátor.Akárcsak az S1nél,ennek is két antennája van(valójában 4),de attól még ez egy lokátor.Dupla trackképzést tesz lehetővé.Közelkörzeti légvédelmi rendszernek ez kifejezetten hasznos.Az egyoldalas antenna ebböl a szempontbol visszalépés.(Kabinánál magsságosztás is van,mint a P-37-nél,de ezzel most ne törödjünk)
  Ami érdekesebb,hogy a képen az SM tüzvezető lokátora tükörtányérosnak látszott,mig az régebbi változat sikantennás,fixen rögzitve,ergo elektronikus legyezésű.Mondjuk az SzT-68 is tükörtányéros,de magasságban elektronikus legyezésű,viszont oldalszögben nem.
  Nekem egy kicsit furcsa ez a fejlesztés
   
  ghostface likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez sem két felderítő radar. Azonos forgási sebesség mellett 2 db antennát tettek fel. Segítek, az Sz-300 RLO (Big Bird) is ilyen. Egy radar-rendszer akárhány antennából állhat. Az Sz-25-nél is 6 db antenna volt 2x3 db kiosztásban, hogy gyorsan pásztázzon két síkban.

  Nem értem továbbra sem, hogy a HTÖ-t miért nem lehet elolvasni és megérteni. Minden benne van, abból ezt gyerekjáték levezetni.
   
  ghostface likes this.

Ezen oldal megosztása