PzH 2000 (Németország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 906
129 038
113
Az, hogy a jelenleg Ukrajnában harcoló ukrán és orosz katonák harcedzettek és szagoltak már puskaport, kétségkívül előnyt jelent, dehogy ettől még nem fogják keresztbe lenyelni az egész európai NATO haderőt az holtbiztos...
Meg nem az a fokmérője egy haderő ütőképességének, hogy mennyit lőttek rá tüzérséggel....
Ez alapján az ukránok konkrétan a világot elfoglalnák mert szerintem ennyit senkire se lőttek a világháború óta...

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 063
113
Mostanában van olyan kiképzése a gyalogságnak, hogy tüzérségi tüzet lőnek rájuk míg ők beásva vannak? Vagy terveznek ilyet az ukrán háború kapcsán vagy valami hozzászoktatót a tűzérségi tűzhöz? Tudom nagyon veszélyes és a NATO katonáknak nem lehet veszélyben az életük, de akkor is ;)
Ilyen marhaságot még a legvérmesebb büntetőszázadoknál sem alkalmaztak a Második Világháborúban sem, pedig akkor nagyon nem volt értéke az embernek. Olyan van/volt, hogy drótháló alatt kell kúszni, miközben a drót felett élessel lőnek, de egy tüzérségi gránát robbanásat nem lehet így kiszámolni.
Egy ilyen gyakorlat garantált veszteségekkel járna.

• Tetszik
Reactions: rappali_ and Wilson
W

Wilson

Guest
A mi tüzéreink nem szolgáltak önjárókon,nincs harci tapsztalatuk.De ettől függetlenül gyorstalpaló kiképzés volt.No de háború van kéremszépen.És az,hogy a tanórán nemfigyelek a fronton az életembe kerülhet,igencsak tudásra éhesé teszi a nebulót.
De ettől még az időtényező, időtényező marad , 4 hét alatt nem lehet teljeskörűen elsajátítani egy PZH2000 kezelését az üzemeltetését pedig pláne nem, okkal olyan időtartamú a PZH2000-re történő normál kiképzés ideje.

• Tetszik
Reactions: dudi

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 337
19 645
113
Ez 2009-ben volt, akkor még volt rendszerben páncéltörő kézigránát, ma már (2012 óta) nincs.

Igen, én 87 áprilisában találkoztam a harckocsik elleni közelharc, kiképzési foglalkozással. Azt hiszem dobtuk mi is a kézigránátot a harckocsi motorterére. Valamint a feltételezhető nyomvonalra kellett lefeküdni, egy harckocsiaknára. Amiről le kellett gurulni, mikor a tank vagy másfél méterre volt már csak. Illetve, egy ablakból ugráltunk rá az ott elvonuló páncélosra, aminek le kellett takarni pokróccal a kémlelőnyílásait. Hát mit ne mondjak... Szovjet háborús filmbe simán elment volna mindegyik történet. Élőben, eszembe se jutna megcsinálni. Talán ami emlékként megmaradt leginkább, hogy Árkosi ftörm., hirtelen rájött mennyire fontos a tűzvédelem és a kiképzési foglakozások szünetében, beállította a közeli beton harcárkokba a dohányzókat. Mivel eső után voltunk, nagyjából combközépig ért bennük a víz.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 199
83 795
113
Igen, én 87 áprilisában találkoztam a harckocsik elleni közelharc, kiképzési foglalkozással. Azt hiszem dobtuk mi is a kézigránátot a harckocsi motorterére. Valamint a feltételezhető nyomvonalra kellett lefeküdni, egy harckocsiaknára. Amiről le kellett gurulni, mikor a tank vagy másfél méterre volt már csak. Illetve, egy ablakból ugráltunk rá az ott elvonuló páncélosra, aminek le kellett takarni pokróccal a kémlelőnyílásait. Hát mit ne mondjak... Szovjet háborús filmbe simán elment volna mindegyik történet. Élőben, eszembe se jutna megcsinálni. Talán ami emlékként megmaradt leginkább, hogy Árkosi ftörm., hirtelen rájött mennyire fontos a tűzvédelem és a kiképzési foglakozások szünetében, beállította a közeli beton harcárkokba a dohányzókat. Mivel eső után voltunk, nagyjából combközépig ért bennük a víz.
Pont ugyanezt csináltuk mi is, kivéve az aknás részt, azt tanították, hogy ki kell húzni a harckocsi elé az aknát egy kötéllel.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 063
113
Kúsztam át alapkiképzésen járó harckocsi alatt, ment át a fejem felett harckocsi, de sok értelme nem volt mert tudtam, hogy úgysem eshet semmi bajom. Viszont jó vele dicsekedni!
Szerintem a lövész szakalap (?) mindenhol tartalmazza a lövészarkod feletti harckocsi áthajtást, de nekem ez az átkúszás meredeknek tűnik. Nálunk 55-st használtak ilyen célra, de nekem a hasmagassága kicsit túl kicsinek tűnt. Bukóba elfértetek alatta? Vagy nálatok 72-es volt, és annak magasabb a hasmagassága?

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 184
113
De ettől még az időtényező, időtényező marad , 4 hét alatt nem lehet teljeskörűen elsajátítani egy PZH2000 kezelését az üzemeltetését pedig pláne nem, okkal olyan időtartamú a PZH2000-re történő normál kiképzés ideje.
Részben.Részben meg a karbantartó anyagok és eszközök hiánya.

• Tetszik
Reactions: Wilson

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 199
83 795
113
Szerintem a lövész szakalap (?) mindenhol tartalmazza a lövészarkod feletti harckocsi áthajtást, de nekem ez az átkúszás meredeknek tűnik. Nálunk 55-st használtak ilyen célra, de nekem a hasmagassága kicsit túl kicsinek tűnt. Bukóba elfértetek alatta? Vagy nálatok 72-es volt, és annak magasabb a hasmagassága?
Ez nem lövész szakalap, hanem sima alapkiképzés volt Szentendrén miután bevonultam. Nem tudom, hogy magasabb-e a 72-es csak azt, hogy laposan kellett kúszni az biztos.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 063
113
Jó messziről hallottam vagy fél óráig a BMP-ben 87 kora őszén, egy gyakorlaton, ahogy a tüzérség bömbölt a célterületre. Ami ki volt szalagozva jó távolról, nehogy oda menjen bárki is. amikor lőnek. Még hogy belemenjen bárki is gyakorlaton ilyenbe, hogy szokja ? Még talán az oroszok sem voltak ennyire idióták, pedig nagyon azok voltak sok mindenben.
Időzített gyújtó esetén hiába vagy lövészárokban, vagy álló lövészgödörbe is, ha feletted robban a gránát akkor b@szhatod! :hadonaszos:

• Tetszik
Reactions: Aladeen

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 063
113
Ez 2009-ben volt, akkor még volt rendszerben páncéltörő kézigránát, ma már (2012 óta) nincs.
Nekünk úgy tanítottak, hogy ha 3 krumplinyomót (illetve az egyikre szerelünk csak nyelet) összerögzítünk, és azt dobjuk a tetejére, akkor is beütheti a gyenge tetőpáncélt.
Mi meg elhittük... :cool:

• Hűha
Reactions: Bubu bocs

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 184
113
Nekünk úgy tanítottak, hogy ha 3 krumplinyomót (illetve az egyikre szerelünk csak nyelet) összerögzítünk, és azt dobjuk a tetejére, akkor is beütheti a gyenge tetőpáncélt.
Mi meg elhittük... :cool:
Meg dobd a lánctalp alá.Egyébként tényleg leszakitja.És egy Leo 1 tetejét is beszakitja.Azok még nem voltak felülről támadó bombletekre tervezve.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 589
28 040
113
Csobánka, hegyi kiképzés... megvan még az alagút rendszer, amelyben az elsőt mindig a falhoz lapítottuk, azután hátra arc volt.
Az oroszok nem véletlenül vitték tömegesen a 2Sz19M és jó pár darabot a 2Sz35 önjáró lövegeket Ukrajnába. Azok a PZH-2000 ellenfele, nem a régiek, amikkel folyamatosan példálóztok. Szerintem az "MSzTA-SzV" valamivel rosszabb, de a Koalicija-SzV jobb tőle, viszont ebben a konfliktusban annyi más összetevő van, ami igazán fontos a harcérték szempontjából. Látható, hogy szinte majdnem minden videóban fák közül lőnek, vagy onnan mennek ki és oda térnek vissza. Nagyon jók és precízek a német haditechnikai eszközök, de egy igazán kemény, hatalmas intenzitású harcban ezeket az előnyöket nem mindig lehet kihasználni. Ez már többször bebizonyosodott.
Véleményem szerint, azok a lesajnált régi, elavult, szar lövegek (keleti, nyugati egyre megy) egy komplett felderített, korrigált tüzet irányítani tudó eszközökkel (drónokkal) optimálisan megtámogatva is hatalmas pusztításra képesek, azok hiányában pedig a legújabb önjáró lövegek is csak drága játékszerek lesznek, azt is figyelembe véve, hogy természetesen az újabbak a jobbak.
Kérdés? A karbantartásra hátra szállított PZh-2000 önjáró lövegeket vajon egyszerre, vagy kisebb csoportokban vonják hátra, mivel ezalatt eléggé ki lesznek téve az ellenséges tevékenységnek. Az oroszoknak nem csak a tüzérsége, de a légiereje, logisztikája, nagy távolságú rakéta tüzérsége, tartalékai is sokkal nagyobbak, mint az ukránoknak. A PZH-2000 bevetése is inkább tűnik annak, hogy komoly harci tapasztalatokat szerezzenek vele, mint, hogy bármit is megfordítsanak vele a csatatéren.

W

Wilson

Guest
Csobánka, hegyi kiképzés... megvan még az alagút rendszer, amelyben az elsőt mindig a falhoz lapítottuk, azután hátra arc volt.
Az oroszok nem véletlenül vitték tömegesen a 2Sz19M és jó pár darabot a 2Sz35 önjáró lövegeket Ukrajnába. Azok a PZH-2000 ellenfele, nem a régiek, amikkel folyamatosan példálóztok. Szerintem az "MSzTA-SzV" valamivel rosszabb, de a Koalicija-SzV jobb tőle, viszont ebben a konfliktusban annyi más összetevő van, ami igazán fontos a harcérték szempontjából. Látható, hogy szinte majdnem minden videóban fák közül lőnek, vagy onnan mennek ki és oda térnek vissza. Nagyon jók és precízek a német haditechnikai eszközök, de egy igazán kemény, hatalmas intenzitású harcban ezeket az előnyöket nem mindig lehet kihasználni. Ez már többször bebizonyosodott.
Véleményem szerint, azok a lesajnált régi, elavult, szar lövegek (keleti, nyugati egyre megy) egy komplett felderített, korrigált tüzet irányítani tudó eszközökkel (drónokkal) optimálisan megtámogatva is hatalmas pusztításra képesek, azok hiányában pedig a legújabb önjáró lövegek is csak drága játékszerek lesznek, azt is figyelembe véve, hogy természetesen az újabbak a jobbak.
Kérdés? A karbantartásra hátra szállított PZh-2000 önjáró lövegeket vajon egyszerre, vagy kisebb csoportokban vonják hátra, mivel ezalatt eléggé ki lesznek téve az ellenséges tevékenységnek. Az oroszoknak nem csak a tüzérsége, de a légiereje, logisztikája, nagy távolságú rakéta tüzérsége, tartalékai is sokkal nagyobbak, mint az ukránoknak. A PZH-2000 bevetése is inkább tűnik annak, hogy komoly harci tapasztalatokat szerezzenek vele, mint, hogy bármit is megfordítsanak vele a csatatéren.
Miért gondolod, hogy a Koalicija SZV jobb a PZH2000-l, hiszen nem sok hiteles infó jelent meg eddig az SZV-l.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 184
113
Miért gondolod, hogy a Koalicija SZV jobb a PZH2000-l, hiszen nem sok hiteles infó jelent meg eddig az SZV-l.
Mechanikailg,ballisztikailag,meg úgy álltalában az orosz tüzérség egyáltalán nem rossz.Bull még csak a kisérleti lövészeteknél tartott,mikor az oroszok már elkezdték gyártani a hasonló képességű 2A36 messzehordó ágyútarackot.73ban az IDF messzehordó tüzérsége 67ben zsákmányolt M46 ágyúkbol állt.2S1 megjelenésekor simán élvonalbeli volt.Elektronikával és a Szu összeomlását követő pénztelenséggel maradtak le az oroszok.Most sem az a gond,hogy potenciálias képességeiben a Tornádók,vagy a Szmercs hűdenagyon elmaradna a HIMARStól,hanem a BMS,a preciziós löszerek hiánya,nameg a hadsereg kvalitásaival.Az orosz mérnökökkel nincs semmi baj,nagyon is jók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
41 759
80 171
113
Ukrajna 255 db precíziós irányítású, 70 km hatótávolságú VULCANO tüzérségi lőszert fog kapni

A szállítást követően Ukrajna lesz az első felhasználója ennek az új precíziós lőszernek, amely jelenleg a Bundeswehrnél a PzH-2000-es önjáró lövegekhez minősítési fázisában van, és a hadsereg tervei szerint várhatóan 2025-től áll majd a csapatok rendelkezésére. A Bundeswehr a lőszert kizárólag a VULCANO GLR (Guided Long Range) SAL (Semi Active Laser) lézerirányítású változatban fogja beszerezni. A kvalifikációs lövészetre 2022 novemberében kerül sor Dél-Afrikában.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 199
83 795
113
Ukrajna 255 db precíziós irányítású, 70 km hatótávolságú VULCANO tüzérségi lőszert fog kapni

A szállítást követően Ukrajna lesz az első felhasználója ennek az új precíziós lőszernek, amely jelenleg a Bundeswehrnél a PzH-2000-es önjáró lövegekhez minősítési fázisában van, és a hadsereg tervei szerint várhatóan 2025-től áll majd a csapatok rendelkezésére. A Bundeswehr a lőszert kizárólag a VULCANO GLR (Guided Long Range) SAL (Semi Active Laser) lézerirányítású változatban fogja beszerezni. A kvalifikációs lövészetre 2022 novemberében kerül sor Dél-Afrikában.
Na ennyit érnek az ukránok a németeknek, olcsó testpálya. Mi lesz ha nem válik be a lőszer? SEmmi meghal pár ukrán a BW meg spórol egy vallag pénzt amiért nem rendelik meg a VULCANO-t.