1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Queen Elizabeth-osztály

Diskurzus a(z) 'Repülőgép-hordozók' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 5..

 1. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A balatonon nem férnének el.
   
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nem nekünk. Az Ángliusoknak.
   
  Parapitecus likes this.
 3. notaricon

  notaricon Well-Known Member

 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szó se róla, impozáns darab.
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

 6. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 7. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 9. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A 48 darabosra visszavágott RAF F-35B rendelés után vagy mind a két hajót fullra ellátják géppel és akkor Marham-ben nem marad egy sem, vagy az egyik hajó üresen álldogál majd az egyik kikötőben.
  Minden esetre RAF Marham jókora bázis, korábban a bombázók reptere volt, de simán kiszolgált 60-70 Tornado-t is.
  Szóval a 24 F-35B az kevés lesz oda.
  Ehhez képest külön vicces/szomorú, hogy a támaszpont egyik díszét, egy kiváló állapotú Victor tankergépet szét akarnak flexelni, ha nem tudják eladni gyűjtőknek drágán, mert valami szuperfontos irodaépületet, vagy kantint akarnak de pontosan a helyére felhúzni.
  Mert nincs ám máshol hely.
  Bár mostanság nem lepődöm meg semmin velük kapcsolatban. Bruntingthorpe-ot is egy autószervíz vette át és egészen egy idén júliusi bejelentésig úgy volt, hogy csak a kisebb gépeket tudják közúton elmenekíteni, a nagyokat (működőképes Victor, VC10, stb) szét fogják flexelni.
  Most annyi változott, hogy a Covid miatt egyelőre nem...
   
  endre, fishbed, KoviUbi and 3 others like this.
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Juhászék ott szakértenek nekik?
   
  svajcibeka likes this.
 12. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az angolok sem 100% ig buták.
  Olyan dolgokat kell mérlegelniük mint hogy:
  - a Brit GDP több mint 20% kal esett vissza. A legkönnyebb a hadi kiadásokon vágni. Jelenleg semmiféle komolyabb biztonsági kihivás nincs a láthatáron ahová hordozók kellenének.
  - az F35 ára és fenntartása hiper drága. Még normál üzem menet melllett is komoly tétel.
  - Úgy tűnik hogy a Tempest program mégsem teljesen vicc kategória. Lehet hogy a Japánokkal közösen esetleg lehet belőle valami. Ha van szabad erőforrás akkor úgy tűnik inkább erre fordítják.
   
  formosa1 likes this.
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ez így a jelenlegi végéről nézve még akár logikus is lehetne.
  A baj csak azzal van, hogy egy ilyen erőteljes visszavágást (azaz, hogy az F-35B, meg a hordozóflotta az mégiscsak hiperdrága) kb fél év alatt bekövetkezett gazdaságpolitikai környezet- és irányváltás alapján, pár hét parlamenti diskurzus után meghoznak, de kb huszonöt év munkáját dobják így ki.

  Kb negyedszázadnyi idő volt arra, hogy pontosan tudatosuljon, hogy mi is az az F-35B, mit tud, mire kell, mennyit ad és mennyit visz.
  A hordozók ugyanez.
  Régtől ismert volt, hogy a saját, nemzeti gázturbinás meghajtás, a katapult mellőzése mekkora méret mellett, mekkora hatótávot és milyen típusokat, ezáltal milyen korlátozott képességet fog eredményezni.
  A gázturbinával helyzetbe hozták a Rolls Royce-ot, de elengedték a hadászatilag elfogadható hatótávot. Olcsóbb, de mégis drágább üzem.
  A katapult elhagyásával kényszerből is az F-35B mellett álltak ki, ami megint csak a RR-nek volt üzlet, de így oda lett a hatékonyság és a flexibilitás.
  Így nem operálhat a fedélzetről se a Rafale M, se a Hornet/Super Hornet, se a Growler, se a fajlagosan olcsóbb F-35C, se az E-2D, se a C-2.
  Alternatíva marad csak a helikopter, amihez ez a hajóosztály túl nagy és túl drága.

  És most, ennyi idő és pénz után a 100%-ig talán mégse hülye britek rájöttek, hogy jelenleg inkább mégse kell hajó, meg az F-35B rendszeresítésének kellős közepén, mégis jobb lenne inkább a Tempest?
  Mert azt értem, hogy békeidőben a legjobb biznisz, hogy a nagy hadiipari cégeket hizlalják mindenféle újabb és újabb, még rendesen ki se futó, egymásbaérő projektekkel. Ez különösen a brit hadiiparnál nagy hagyomány.
   
  endre, fip7, Ruby de Puteaux and 6 others like this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Bizros vagyok benne hogy követed a híreket ès Te is láttad hogy a Brit (UK) államháztartás egyenlege teljesen fenntarthatatlan pályára került.
  Muszály volt valamit lépni. A védelmi költségvetés visszavágása csak az első, leg nyilvánvalóbb lépés volt. Lesz még több is amit már nem csak a katonák fognak megérezni.
  Itt valami félreértés lehet mert a QE és PoW hajtásláncában a gázturbina csak a "booster". A hajó az esetek 99% ban a dízelmotorok hajtotta generátorok által termelt áramot használja a hajócsavarokat forgató villanymotorok meghajtáshoz (prime movers). A gázturbinákat akkor kapcsolják be ha a normál utazósebességnél (~15 kn) nagyobb sebesség kell vagy el akarják érni a 25 kn végsebességet. A hatótávolsága 10000 nm ami teljesen elfogadható egy nem nukleáris meghajtású hajó esetén.
  lsd.:https://forum.htka.hu/threads/queen-elizabeth-osztály.103/page-3#post-347619

  A hajó egyetlen problémája - de az jó nagy - a katapultok hiánya.
   
  blogen likes this.
 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Először is: a két 36 MW gázturbinás RR főgépet egészíti ki a négy, egyenként 11MW-os Wärtsilä dízel segédgép, nem fordítva.
  A négy 20MW GE villamos gépet a “kis” dízelsegédgépek ki se tudnák hajtani.
  De egyetlen ilyen dízel gép brutto tömege eléri az egyik gázturbina brutto tömegét. Vagy akár meg is haladhatja.

  A szélesebb spektrumban használható, gyors indítású dízel rendszer a kvázi fix munkapontú, lassabban felálló gázturbina fő-hajtásrendszer indításához és kiegyenlítéséhez kell.
  A gázturbinás-dízel hajtású villanymotoros rendszerben nincs és sajnos nem is lehet meg a további tartalék a katapultok működtetésére.

  Ez így csak rosszabb, hiszen ami elfogadható hatótáv egy nem nukleáris hajó esetén, az nem elfogadható hatótáv egy korszerűnek szánt, 65-72 ezer tonnás repülőgéphordozónak, mint hadászati hajóegységnek.
  Viszont ez így olcsóbb volt, mert kvázi “lakossági” technológiával megoldották a hajtásrendszert, csak kissé helyigényesen és katonai szempontból kétséges hasznossággal.
   
  endre likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az, amit a britek a folyamatos oda-vissza F-35C - F-35B tánccal összehoztak az a kabaré a négyzeten. Főleg úgy, hogy a Kuzi "harcértéke" ismert STOBAR gépekkel.
  Erre ezek a zsenik képesek voltak ennyi pénzért egy 65 ezer tonnás hajtó összehozni egy félbevágott hatósugarú F-35B-vel.

  Ehhez mennyire kell hülyének lenni? Drágán szart beszerezni? Ki az a hülye, aki korlátozott hatósugarú és terhelhetőségű gépet szerez be kb. ugyanannyiért...?
  Értem én Falkland nosztalgiát, de az KÉNYSZER volt. Most meg önként erre mennek.

  Agyrém, amit a brit védelmi ipar előad a lejárt gránátú Chally2-től, az elbaszott Nimrod upgrade progamon át a QE + F-35B párosig, vagy anno az EF Ty. gépágyús cigánykodásával.-..
   
  endre, fip7, nyugger and 4 others like this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Sajnos pont fordítva van mint gondolod.
  A dízelek az elsődlegesek erőforrások...a gázturbinákat akkor kapcsolják be amikor az utazósebességnél nagyobb sebességre kell kapcsolni. A dízelek által biztosított kb. 50000 LE - illetve az általuk meghajtott generátorokból nyert elektromos teljesítmény - bőven elég ahhoz hogy a hajó utazósebességgel "csoszogjon"
  "...Both QE-class aircraft carriers’ propulsion systems feature as prime movers Wartsila 38 marine diesel engine .."
   
  gacsat likes this.
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  15 csomó az igen szerény utazósebességnek.
  20-22 csomó körüli egy fűtőolaj tüzelésű turbina meghajtású repülőgéphordozó utazósebessége, egy nukleáris meghajtásúnak a felszállóüzemi csúcs sebessége 30-35 csomó körüli.
  De amúgy elhiszem, hogy úgy van, ahogy írod, csak kompletten furcsa. Úgy energetikai, mind üzemi szempontból.

  Visszatérve a 10000 km-es hatótávra. Ez a hajó még a szövetséges USA partjait se tudja úgy megközelíteni, egyenes vonalban, harci manőverek nélkül, hogy egy töltéssel haza érjen.
  A gépeinek hatótávja miatt pedig jóval közelebb kell úsznia az ellenséges partokhoz, mint egy Nimitznek, vagy akár a francia hajónak. És az F-35B-t a levegőben egy másik F-35B nem is tudja megtankolni. Akkor meg ki fogja?
   
  fip7, endre, fishbed and 5 others like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pont az ilyesfajta "apró problémák" miatt gondolat azt, hogy k*rvára semmi értelme a hajónak. F-35C + CATOBAR-nak kellett volna lennie.
   
  endre, fishbed, Rotten878 and 3 others like this.
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem én írom, legfeljebb fordítom és idézem.
  Nem km hanem nm (nautical mile (tengeri mérföld) 1 nm = 1,852 km)
   

Ezen oldal megosztása