1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Rába-fejlesztésû PSZH

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Unio

  Unio New Member

  Mások nehogy félreértsenek:  Nem vagyok az a vér fegyvermániás, aki mindenből 400-1000db-t akar a seregnek és már-már annyi szabad kezet kapjon, hogy megszűnjön a "demokratikus kormányzás" (macskaköröm, nem idézőjel ;)) stb..  Sőt! nagyon is háborúellenes vagyok (ugye, hogy egy anomália vagyok :D), de ideje lenne egy olyan haderőt összerakni, ami nem csak nevében is HONvédség, hanem a valóságban is, és nem szedet-vetett felszerelésből, emberekből áll (tisztelet a kivétel!)

  <a title="desertfox profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/desertfox/">desertfox</a>

  Nem megbántásból de szerintem egy kicsit furán írsz, vagy én nem értem, akkor előre is sorry. DE! Hendével kapcsolatban egyetértek veled, báár szerintem azért ott mások is vannak, akik talán segítenek is, nem csak a szájukat tátják.  Én szerintem az LMV nem egy  rossz jármű, és nem azt írtam, hogy vásároljunk belőle (bár azt is lehetne) hanem, hogy elkellet volna fogadni, azt a 10-20 vagy akárhány db-t, amit felajánlottak jó pár éve az olaszok. Én is örülnék ha mi magunk gyártanánk járműveket, fegyvereket mert akkor ugye lennének munkahelyek, a fegyvereket mindig venni fogja valaki stb.. Sőt mi is simán összetudnánk hozni egy hazai PSZH-t vagy egy IFV-t, de ugye itt "nincs píz" meg akart, amíg ezeken nem változtatunk, addig nem lesz itt semmi se.  A másik: utolsó pillanatban soha de soha nem szabad vásárolni/gyártani. Erről nagyon sok példa van a történelem során, és ha nem mis mindegyik konfliktust lehet előre tudni, de azért észre lehet venni azt, hogyha kezd a sz*r a biliből visszafele jönni. Mondom én leszek a legboldogabb ha legalább egy r*hadt psz-t csinálunk, vagy veszünk, de nem 20db-t! :).

   
   
 2. Unio

  Unio New Member

  Még valami: Az AK alapú fegyvereket igen nem szabad eldobni, és fejleszteni is kell őket, de! Amit itt leműveltek azzal a beszerzéssel/fejlesztéssel,  enyhén szólva paródia:S. Mondjuk egy hazai fejlesztésű bullpup rendszerű gépkarabélyt nagyon jó ötletnek tartanék, de ugye ebből se lesz semmi, szerintem még a  vezető fejekben se fordult meg :).
   
 3. gaborv

  gaborv Member

  <a title="GrGLy profiljának megtekintése" href="../../tagok/grgly/">GrGLy</a>:

  Nem kéne előről kezdeni a tervezést, alapból 4 verzió volt PSZH-2 tervekből, volt középmotoros is. 2-3-4 tengelyes kivitelek. Kárpát-medencei adottságok (erősen szabdalt terep, de jól kiépített infrastruktúra, átlag egybefüggő terepszakasz hossz 3km) mellett a , középmotoros pszh-2 teste megfelelne 3 tengelyes kivitelben (itt tökéletesen értelmetlen a 4 tengelyes kivitel). Fegyvernek a már meglévő btr-30a torony is megfelelne, megdobva egy modernebb rakétával, de ukrán szomszédaink cirka 20 féle tornyot gyártanak fillérekért btr-re, csak lenne egy alkalmas példány. Elektronikát ma úgyis mindenki szakcégektől vesz, Oto-melara/bae/bofors. Ízlés meg alku kérdése melyik kell. De a szabványok és az ipari kémkedés itt nagyon előnyös, mert az eszközök fele csereszabatos.
  Spórolás jegyében még az úszóképességről is le lehet mondani, gyakorlatilag a modern háborúkban ez a ficsőr tökéletesen kihasználatlan holt tömeg. Számomra érthetetlen is mért ragaszkodnak ennyire hozzá...
  Arról nem is beszélve, hogy még ha nem is érné meg a ármű, a felhalmozott technika, szaktudás a gazdaság fejlődésében mindig lecsapódik. (pl a pszh-n eltanult hegesztési technikákat alkalmazták a későbbi buszgyártás hatékonyság-fejlesztsénél is)
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nekem úgy tűnik, hogy mindenki 4 tengelyest részesíti előnyben. Európában a legtöbb kerekes jármű háromtengelyes volt, most mégis négytengelyesekkel váltják le őket. Gondolom nem véletlenül.
   
 5. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Egy zászlós ismerősömtől hallottam egy egy érdekes pletykát. Ő tudni véli hogy anno elkészített PSZH-2 tervekből készítették el a Pandur harcjármű családot. Hát kétkedve fogadtam , de még lehet is benne valami.
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem nagyon hinném. Elég megnézni egy 6X6 Pandurt és egy 6X6 PSZH-2-őt.
   
 7. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Mackensen

  Azt hiszem valamiben félreérted a dolgokat én nem a sima PSZH 6x6 -os tovább fejlesztéséről írtam hanem a PSZH-2 verziójáról illetve terveiről, ép te linkelted mind a kettőt. Mert a kettő nem ugyan az. Olvasd el a 2-es leírását ép egy Pandur féle rajzolódik ki.
  http://www.hotdog.hu/hadilap/szarazfoldi-hadviseles/pszh-2-pancelozott-szallito-harcjarmu

  Erre értetem a pletykát.

   
   
 8. desertfox

  desertfox New Member

  Egy kérdésem lenne hogy van ez a nemzetközi fegyver törvénybe , mondjuk a sok BTR-ünk ből 30mm gépágyút, ami nem rossz .
  Át lehet szerelni mondjuk egy új fejlesztésű PSZH2 be ? vagy kell Oroszok hozzájárulása ? ? ?
   
 9. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @desertfox

  Ha jól tudom, akkor csak a kereskedéshez kell a gyártó (ország) beleegyezése is, otthoni maszekoláshoz nem. Elvégre megvetted, a portádon azt csinálsz vele, amit akarsz.
   
 10. honved

  honved Well-Known Member

  A kiadott követelmények szerint, 30 mm-es gépágyú lesz a fő fegyvere a Rába harcjárművének. Lesz Rába harcjármű, mert hazai eszközzel képzeli el a jelenlegi vezetés a BTR-ek leváltását. 400-500 db-ról van szó.
   
 11. danielblack

  danielblack Guest

  lehet nem volna hülyeség a btr-ek fő fegyverzetét átemelni valami hazai gépre.
   
 12. gigabiga

  gigabiga Active Member

  honved

  Teljesen irreális a 400-500 db.  Persze ha 50 évre vetítjük ki, akkor elképzelhető. Az biztos, hogy ígéretek vannak minden téren, de megvalósulás még semmiben nem volt.
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Csupán cserélnénk, a meglévő darabszámot, semmi extra...

  Kb., 5 dandárnyi mennyiség az 500 db. BTR-ből is ennyi van jelenleg és BMP-1 is ennyi ment a semmibe, mikor kivonták a nagyokosok.
   
 14. beren

  beren New Member

  egyáltalán honnan van információ arról, hogy pszh-t fejleszt a Rába? :D itt valaki már azt is leírta h 30mm-es lesz a főfegyverzete? nem találtam semmi forrást...
   
 15. desertfox

  desertfox New Member

  Bevallom még nem vetödtem bele , de találtam egy másik "hírt"  ami szerintem jó hír.

  A projekt megnevezése:Terrorcselekmények elleni, speciális kompozit technológia kidolgozása gépjárművek ballisztikai védelmére

  A projekt időtartama: 2011. január 24 - 2012. június 30.

  http://www.raba.hu/jarmu/kutatas-fejlesztes.html
   
 16. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Engem is érdekelne... Erről lehet valahol olvasni vagy belső info/pletyka?
   
 17. gaborv

  gaborv Member

  Mackensen:

  Divat. A 4 tengely pont a németek tesztjei szerint az égegyatavilágon semmilyen gyakorlati előnyt nem nyújtanak. Értsd: a 8x8-as APC terepjáró-képessége pont olyan katasztrofális mint a 6x6-osoké. (Csak akkor éri meg a kerék, ha a jármű tömege < 15t és max10%-ban közlekedik terepen). Tulajdonképpen a 4 tengely melletti gyakori (és egyetlen igazi) érv, hogy kevésbé hajlamosak az árok felett hátraborulni áthaladáskor, mint a 3 tengelyesek. Minden más szempontból (bonyolultság, költség, karbantartás, méret, stb...) a 3 tengely a nyerő. Az úszóképességhez is ragaszkodnak, pedig a felderítő alakulatokon kívül nincs értelme (a lövészek egy mai háborúban milyen eséllyel haladnak át a folyón, ha nincs híd és a tankok, tüzérség, utánpótlás lemarad? Gyorsan a valhallában kötnének ki).

  Honvéd:
  Örömteli hír.[​IMG] 500 PSZH kellő méret a gazdaságos gyártáshoz. Kérdéses viszont, hogy mennyi részegység lenne import.
  A 30mm-s gépágyú is elég jó, bár szívem jobban örülne egy NATO szabvány 40-es vagy 25ös fegyvernek; ha már elkövettük az a hibát, hogy beléptünk legalább tartsuk be amit aláírtunk. -gondolom nem RADEN/Mk30 lenne az a 3cm, hanem 2A42-

  Remélem azért pakolnak mellé valami komolyabb fegyvert is (rakéta/akna- /gránátvető) és aktív védelmet (de legalábbis RPG rácsot)

  Van amúgy már nyilvános hír a követelmény-listáról?
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem épp égvilágon kívül, hanem kimondottan terepjáróképesség szempontjából. Azon felül nehezebb járművet gyárthatsz és növekszik a belső tér.

  Aztán ami az úszóképességet illeti, hogyan építed meg a pontonhidadat? Alőbb egy hídfőállást kell kiépíteni a túlparton. Oda meg jól jön ha átúszík pár PSZH-is, lehet a gumicsónakos eberek kevésnek bizonyúlnak.
   
 19. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Látom előkerült a 3 vs. 4 tengely vitája.

  Igazából az egész csak attól függ, hogy mik a követelmények: hány embert kell vinni, kell-e az úszóképesség, milyen fegyverzetet akarnak rápakolni, mivel akarják szállítani, stb.

  Szállításnál, rejtőzködésnél és úszóképességnél előnyben van a kisebb 3 tengelyes méreténél és tömegénél fogva, ellenben a 4 tengelyesre nagyobb és többféle fegyvert lehet pakolni, illetve több embert el tud vinni. Például egy 3 tengelyes gépre nemigazán szoktak combosabb ágyút felberhelni, bár a Ratel azért esetében megcsinálták (mondjuk a Ratel azért méretben közel van egy 4 tengelyeshez):

  http://www.30degreessouth.co.uk/BAXMOD/Original%20Files/Ratel%2090%20Infantry%20Combat%20Vehicle%20.jpg

   

  Szerintem a hazai igényeknek bőven elegendő lenne egy kisméretű 3 tengelyes PSZH.
   
 20. gaborv

  gaborv Member

  GrGLy:
  Igen én is úgy gondolom, hogy a hazai terepen (abból indulok ki hogy nem az oroszokkal megyünk a Pó völgyébe hadakozni és nem is kísérjük a németeket Moszkváig) tökéletesen elég lenne egy olcsóbb 3 tengelyes gép, 6-8 fős deszant, fegyvernek távvez. torony (gépágyú+gpu+rakéta, utóbbi mondjuk szakaszonként elég 1). Úszóképesség Bradley módra (köpeny a csónak-test helyett, mert lényegesen jobb páncélzatot tesz lehetővé), mehet mellé egy aknavetős és egy műszaki verzió, később medi és nbc.

  Technikailag köbö: 10t, 400Le, 5m x 3m x 1,7m. Motor elöl (nem közép/hátsó) jó esetben V12-es, bolygóműves váltóval, szvsz jó öreg H-15 barátunk futóműve mehet is alá.

  Pc: elől 13mm acél, mögötte kerámia lapok (SiC), aztán lány alu ami elnyeli a lökéshullám maradékát (schmidtelve a brt-t alapján). Oldalt u.a. csak 8mm acéllal. Persze mehet az egész alu alapon, értelemszerűen 2,5x vastagságok de 10% tömegspórolás mert kevesebb merevítés kell (vastagsággal négyzetesen nőnek a mechanikus jellemzők egyszerűsítve). Japánok teszteltek amúgy bazalt törmelékkel kevert öntött alut és elég combos volt a kommutatív fegyverek ellen, a szendvics-páncél árának töredékéből (viszont nem hengerezhető). Padlólemez német módra 2 réteg, közte az ü.a. ami aknák ellen is véd valamit (ellenben a BTR-el).

  Fegyverzet és elektronika a cinkes kérdés, ott tudnak a költségek elszállni a csillagos égig. Valami szolid kompromisszum kellene, valahol a LAV és a BMP-3 között féluton: pölö 20mm gpá, + gp. (300+2000). Elektronikát úgyis külföldről vesszük csomagban, ennek az árát megtippelni se merem. De az se ördögtől való gondolat, ha francia módszer szerint a legtöbbön csak 12,7-es van és századonként van külön 4 gépes támogató szakasz (2 gépágyús, 2 rakétás) a deszant-tér helyén elhelyezett toronnyal, ami a költségeket szintén lefelé viszi, bár ez sokak számára idegen lehet.

  Egyébb szerelvények, fedélzeti laptop, gps, stb "extrák" hazai bázison elérhetőek.

  Saccra 50-70 misi lenne 1 gép (fegyver és optika nélkül) mennyiségtől függően. 5-5 milliárdos programban 100 db bejöhetne a rendszerbe 2 évente, anélkül hogy állambácsi belehalna. (nyilván a fejlesztési költségek valahol a nulla és a fekvő nyolc közé esne amit M.o. esetében főleg a mutyi-faktor, majd kisebb részben a meglévő korábbi PSZH-s kutatási eredmények felhasználási rátája határozna meg, de erősen leszorítható ha minél több részelem meglévő járművekből lenne átemelve)
   

Ezen oldal megosztása