Ha már PSZH-fejlesztés: therob-nak részben igaza van, telítve van a piac, egy teljesen új PSZH kifejlesztése majd kis számban történő rendszeresítése meg egyáltalán nem éri meg. A nulláról nekünk nincs értelme ilyen járművet fejleszteni, mivel nincs hozzá tapasztalat, ipar és szakember se nagyon.
Szerintem a legideálisabb út az a részben licenszgyártott gép lenne. Kinéznénk egy APC-t és a gyártójával meg kéne egyezni, hogy egyrészt licenszgyártás, másrészt "magyar igényekhez való" igazítás. Ugye ez a három szó nagyon sok mindent takarhat, de esetünkben azt kéne, hogy a hazai szakembergárda összedugja a fejét az anyacéggel és megnézi, hogy hol lehetne magyar fejlesztéseket berakni a projektbe. Utána a tervek átdolgozása és indulhat is a gyártás, ahol a hazai fejlesztések mellett minimum a főbb elemek gyártását itthon kéne megoldani (pl. egy "kasztnit" tudjunk azért legyártani). Ez szerintem mindkét félnek előnyös lenne, mivel egyrészt felhúzná némileg a hazai ipart és tapasztalatot hozna a haditech szektorba, másrészt a gyártónak tovább bővülne az "extrák" listája, mivel ezután a hazai fejlesztések is tulajdonképpen kulcsrakészek lennének az ő termékéhez, illetve nyilvánvalóan, hogy ha kialakul egy ilyen együttműködés, akkor az nem csak PSZH-ról fog szólni, hanem más területen közös fejlesztésekről, kölcsönös együttműködésről, stb., mivel csak így van értelme. Persze ez nem csak Rába-projekt lenne, annak megint nincs értelme, ide a teljes hadiipari palettánkat be kéne vonni.
Amit viszont itthon szerintem felesleges fejleszteni az a fegyverzet és a meghajtás. Komplett rendszereket a többi területen sem tudnánk gyártani, de egy-két részéhez azért hozzá tudnánk szólni.