<blockquote rel="tarzaan"><blockquote rel="alfa74">Akkor viszont el kell dönteni, hogy támogatod e a magyar gyártású honvédelmi felszerelések beszerzését, vagy az olcsóbb külföldiét!
Ugyan az, mint a gazdaság más ágaiban.
Ezt azért már számtalanszor kitárgyaltuk. Hazai gyártással ugyan valamennyivel drágább, de az egyéb bevételek (adók, vásárlóerő növekedés, munkanélküliség csökkenés, gyártáskultúra és az ebből következő későbbi fejlesztések) ,ezt valószínűsíthetően kompenzálják.
Ez természetesen csak akkor igaz, ha pl. a konkrét modifikációju jármű, közel azonos paramétereket hoz, mint a konkurens Unimog, hasonló modifikációban!
Háát, szerintem ez a Komondor kb. zéró harcértékkel bír egy hagyományos háború esetén.
Az árkülönbözetből - Hiúz/Unimog - inkább Hiúz nehézpuskák százait kellene megrendelni, meg valami hazai - akár licensz - ATGM gyártó kapacitást kiépíteni.</blockquote>
Én nem egy lövész páncélosról beszéltem, hanem az általad említett mentő változatról!
Viszont az Unimog család nálunk alkalmazott és általam ismert tipusait, szerintem ki lehet vele váltani. (Mentő, Mistral hordozó, tűzszerész, műszaki menrő)
<blockquote rel="imike">Korábban Dudi azt írta, hogy a MEDICAL verzió egész jól használható a Komondor családból (legalábbis sokkal jobb, mint a BTR-ből átalakított mentő). Szóval esetleg azt lehetne rendszeresíteni.
Erre a célra az Unimog azért olcsóbb, nem?
</blockquote>
</blockquote>
Háát, szeritnem Mistral hordozónak az Unimog is sok, ha meg páncélozottat akarunk, akkár már inkább egy MPCV-szerű jármű kéne.
A lényeg, hogy szvsz ez a Komondor ez egy olyan katonai/belügyi jármű, ami igazándiból semmilyen szerepkörben sem tekinthető jól használható járműnek.
Vagy túl nehéz, vagy túl magas, vagy kevésbé mozgékony, vagy túl kevés a fegyverzete, vagy csak simán rossz az ergonómiája.
- lövésszállítás: harctér közelében: túl nagy célpont túl kicsi mozgékonysággal és minimális tűzerővel.
nyugis környezetben: túl nehéz és fölöslegesen drága
Erre a célra gumikerekes, lehetőleg úszóképes APC-k meg lánctalpas IFV-k kellenek, ill. nem harci területen sima teherautók.
- felderítés: ua. Túl nagy és kevésbé mozgékony
- légvédelmi/páncéltörő rakétás jármű: ua, túl nagy. Az ilyesmire akár egy buggy-szerű terepjáró is megteszi, de legfeljebb egy MPCV. Komolyabb rendszereknél meg egy komolyabb hordozójármű.
Műszaki feladatokra meg egyrészt nehezebb, IFV/MBT bázisú járművek kellenének, másrészt könnyebb, hagyományos teherautókból kialakítottak.
Szóval ennek a komondornak elvileg sokféle változata lehetne, de szvsz igazából semmire sem jó.