1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RDO 3221 Komondor

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Mivel minden úgy van összelegózva bele, a motortól a futóműig, ezért valószínűleg alkatrész és szervizelési, karbantartási lehetőség adott.

  Százas tételre, úgy, hogy a honvédség nem mutat rá igényt nem kell sehova. Rendőrségnél el lehetne képzelni különböző funkciókban, nagyjából egy háromtucatos tételt, meg még max. féltucatot a katasztrófavédelemhez nagygázzal besúvasztva és ennyi. Hova több? Sehova, nem kimondottan a Komondorból, hanem egyáltalán az ilyen jellegű járműből. De a katasztrófavédelemnél is kérdőjeles, mert ennyi erővel a páncélozott fülkés Rába is lehetett volna.
   
 2. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Valóban nem a legszerencsésebb fejlesztés, de ha már megvan kaphatna egy értelmes célt. Volt már erről szó: a platós verzió 120 mm-es Hirtenberger (vagy Expal) öntöltő automata aknavetővel potens, mozgékony tűztámogatást adhatna. Nem egy űrtechnika, tudnánk gyártani, ráadásul magyar hadiipari termék lenne, a Honvédségnél meg lényegi képességfejlesztés lenne.
   
  marton, Veér István, zsolti and 4 others like this.
 3. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Jó lenne, de azt mondják itt akik ismerik, hogy elég elcseszett konstrukció, tehát legózni kellene rajta. Szerintem nem véletlenül jönnek a török cuccok.
   
 4. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Tuti nem önszántukból rendelték.Szoltak hogy rendelni kellene. Azert en arra kívancsi lennék hogy hogyan szervizelik ezeket. Kimennek az üzemeltetöhöz vagy a kat.ved viszi az autokatszervizre. Na meg ha elromlanak, serül a karosszeria.Milyen gyorsan lesz alkatrsz utanpótlás?
   
 5. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Az egyik beszállítónál melózok, elég sok mindent láttam a képeken, amiket én gyártottam le :cool: A karosszéria elemek a legkönnyebben újragyárthatók, kb egy hét alatt megoldható
   
  endre, luperator, phaidros and 4 others like this.
 6. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Ennek nem nagyon sérül a karosszériája, vagy ha igen, akkor már :rolleyes:

  ..ha meg még 10-15x 3-4-t rendel pár cég/hivatal a következő években, akkor megmarad a gyártási kapacitás és kis szerencsével lesznek megrendelők.
  Speciális területek járműként jó lehet, vannak rá példák, vegyi-, rádió-felderítő/zavaró-, drón-vezérlő-, harctéri-informatikai-, ...
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Bárhol ahol le lehet csapatni/hígítani mondjuk vízágyúval a kiömlő légnemű anyagot, ami akár robbanhat, vagy mérgező. Amúgy meg ahogy olvastam, erdőtüzesnek akarják olyan helyekre ahová nem csak terepjáró képesség kell, hanem az is hogy törje magának az utat, szó szerint.
   
 8. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  A gépen Tűzoltósag felirat van. Nem kat.védnek kellene lennie? Egyebként a videokat elnezegetve nem lehet ez olyan rossz cucc.
   
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A tűzoltóságok a katasztrófavédelemhez tartoznak.
   
  Parapitecus likes this.
 10. marton

  marton Well-Known Member

  Szerintem ez a vonal itt meg is áll. Török cucc berendelve MH-nak, állítólag nekik sem lesz sok, TEK-nek is ott a sajátja (Scorpio? nem jut eszembe a neve). Paks kapott ugye egyet, meg ide három. Ha már a fő felhasználónak nem kell (MH), akkor ez a tűzoltoságnak való rendelés nem más mint egy burkolt cégtámogatás, vagy vígaszrendelés, hogy az MH-t bukták.
   
 11. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Nem olyan rossz cucc. Pusztán az a gond vele, hogy manufakturális, mindenhonnan rendelt alkatrészekből szép lassan összerakosgatják, lassan néhány darabot. A GAMMA nem hiszem, hogy egy ilyen feladatra fel tudna készülni.
   
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Hatvanhárom speciális járművet kapott a katasztrófavédelem..

  [​IMG]

  [​IMG]

  Új járművek több mint egymilliárd forintért

  Hatvanhárom speciális járművet adtak át július tizenötödikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Két európai uniós projekt keretében, valamint saját és a Generali Biztosító Zrt. által biztosított forrásból huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, három többcélú és két üzemanyagtöltő jármű, továbbá huszonkilenc logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjármű, illetve nyolc duplakabinos terepjáró került új gazdájához.
   
  fishbed, tonyo, alfa74 and 4 others like this.
 13. borisz

  borisz Well-Known Member


  Ebből a 66 darabból, ha jól számolom, akkor 50 darab VW pickup.
   
 14. torsen

  torsen Well-Known Member

   
  Luthero and fishbed like this.
 15. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Sajna ezek nem magyar manufakturálisak, hanem Volkswagenek.
   
 16. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Arra azért kíváncsi vagyok hogy azokba a VW manufakturába hány magyar beszállítón keresztül került alkatrész.
  A komondorol meg le kellene venni a páncélozottságot. Utánna ha kell a felfüggesztést is javítani. A "rába" tűzoltó kocsi hibáiából tanulva. Terepre erdő-bozot-nád-stb... meg minőségi útviszonyra lenne egy tűzoltó jármű.
   
 17. papi

  papi Well-Known Member

  Maga a páncélzat nem baromság, kell egy pár ilyen gép is. Nem rossz az, ha olyan helyen is lehet oltani, ahol robbanásveszély van.
  Erdőbe, bozótba, nádasba is jó ha van pár speciálisabb géped, az sem baj ha van páncélzat, hagyományos tűzoltó könnyen járhat így.
  [​IMG]
  Rosszabb esetben.
  [​IMG]
  Az sem szokatlan, hogy könnyű kerekes páncélosokból csinálnak valamit, ez pl: egy átalakított Bushmaster PMV direkt bozóttüzekhez.
  [​IMG]
  Ez meg egy cseh Patriot.
  [​IMG]
  De léteznek sokkal komolyabb vasak is.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Ezt csak @pöcshuszár miatt.
  [​IMG]
   
  alfa74, tonyo and pöcshuszár like this.
 18. Loken

  Loken Well-Known Member

  Szerintem ezeket inkább egy kis átalakítással (vízágyú) a Készenlétiseknek kellene eladni. Aztán lehet őket beküldeni a tüntetésekre tömeget oszlatni...dobálhatják, lőhetnek rá, tömegénél fogva még barrikádot is romolhat csak tolólap kell az elejére.
   
  mindenen kívül likes this.
 19. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Műszaki mentőként, tűzoltási feladatokra, meg mentőautónak nem is lenne rossz, még lehet, hogy egy 120 as aknavetőt is el tudna cipelni a hatkerekű változat, nekem tetszik ez a moduláris rendszer.
   
  Loken likes this.
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Emberek, hagyjátok már volt próbálva szerintetek miért nem vett a honvédség egyet sem? Még annyit sem mint a Rába VZF-ből amiből a tesztmodelleket megvették.
   
  endre and antigonosz like this.

Ezen oldal megosztása