Nem kekeckedésből mondom, de annyira nem tömegek, aszem az összlétszám valami 73 000 ember a hadseregben, szóval tömeghadseregről beszélni talán túlzás.
Mondjuk az igaz nem tudom ebben benne van-e mindenki, vagy csak a szárazföldiek, minden esetre a "létszámhoz" képest nem olyan sok.
Szerintem ez a teljes hadsereg létszáma. És tudom, hogy az emberek megtanulták, hogy durván hány millió ember halt meg a II. vh-ban, meg a haladó fokozat, hogy egyes államok ebből nagyjából mennyit "vállaltak", de nem egy általános mozgósítás világában élünk. A 73ezer igen is tömeghadsereg. Főleg abban az esetben, ha először oda adod nekik a nyugat-európai katonák fizetését és utána elkezded kiírni a pályázatokat a nyugati szintű technika beszerzésére. Kammnak ebben teljesen igaza van.
A leértékelődő szerep témáját átvittük a Nagy-sakktábla topicba. Röviden az én véleményem, hogy a valóságtól elrugaszkodott egyetlen hírből ilyen következtetéseket levonni. Amit a lengyelek sérelmeznek, az csupán az, hogy az ő súlyuk nem összehasonlítható Németországgal.
Masztiff meg szerintem pontosan, hogy a teljes GDP-re gondolt. Mindenki tudta eddig is, hogy mi jobban állunk az egy főre jutóban. (Be is baszna, ha pár év alatt felfuttatnák a miénk 150%-ára...!) Viszont egy hadsereg értékét minőségi és mennyiségi jellemzők alapján igyekszik mindenki valahogyan belőni. Márpedig a dupla lakos náluk azt jelenti, hogy az a bizonyos 2% nominálisan magasabb szám.
Az meg egy másik kérdés, hogy vannak fórum társak, akik a minőséget másodlagos mutatónak tekintik, pusztán a létszám, különböző nehéz fegyverzet lövéseinek száma. És feltételezve, hogy "ha meg lesz hozzájuk a felderítő, ha ott lesz még a célpont, mire a parancsnoki döntés eljut a hk-ig vagy artykhoz" és ha egyáltalán minden rozsdát kitolnak kézzel, ami nem akar megmozdulni.
Más fórum társak pedig teljesen elhanyagolhatónak vélik a mennyiségi követelményt arra hivatkozva, hogy mind a vontatott cső könnyen counterezhető majd, mind a hk-t meg lehet enni a leggyengébb páncéltörővel.
Szerintem ez a két megközelítésből mind a kettő jó, amennyiben nem kerülünk politikai döntéshozó, sem katonai vezető pozícióba. Oda olyanokat szeretnék látni, akik szerint Mo-nak első sorban -de néhány fegyvernemben nem kizárólagosan- mennyiségi gondjai vannak. De a megrendelt vasakból is nagyon kevés van még a kezünk ügyében. Mordornak inkább minőségi gondjai vannak, csupán bizonyos fegyvernemek egy-egy szegmensében érkeztek meg a hatékony eszközök.
És vitatkozhatunk azon, hogy mi haladunk-e jobban a mennyiségi hiányosságok pótlásában, illetve hogyan fog kinézni az állomány feltöltése után a beszerzések üteme, sebessége. Vagy Románia rázza-e meg magát hamarabb és csapja ki az asztalra a 300 Abrams árát, amit mondogatni szoktunk. (Én drukkolok a 300 modern, amerikai tankjuk hitelfelvételéhez.)