1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ruházat, rejtő- és terepminták

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  wolfram

  Igazat adok neked. Ezért kellene több több mintázatú ruhát rendszerben tartani!

  [​IMG]
  http://3.bp.blogspot.com/-ftuG_kbNbdY/TVW4M7751aI/AAAAAAAAB40/S9pniMp7pm4/s1600/170518_494784740285_259426925285_6675033_3711742_o.jpg

  Szerintem nálunk az erdő nem túl gyakori. Sivatag szint úgy, és még pár dolgot ki lehetne szűrni.
  Szerintem nekünk 3 minta kellene:
  1. Szántó/mező/alföld kompromisszumos minta
  2. Városi minta
  3. Téli minta
  Ezzel szerintem az igények nagy részét le lehetne fedni.
   
 2. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Igen, valami ilyesmi lenne az ideális. Csak ugye az évszakok is számítanak, kora tavasszal és késő ősszel inkább barnás és sárgás a természet, esetleg némi zölddel, nyáron leginkább zöld, némi barnával és sárgával, télen fehér (ha van hó), szürkés, barnás, és sárgás. Szóval szerintem kéne egy őszi/tavaszi kollekció is, meg egy nyári. És télen is érdemes egy télit, meg egy őszi/tavaszi "szántó/mező/alföld"-eset magadnál tartanod, mert ha nincs hó, akkor egy téli, amiben van fehér, vagy sok nagyon világos szürke, az feltűnő, viszont ugye bármikor eshet hó és akkor már jobb a téli. Egyébként szerintem külön városi nem kell, mert egy itthoni városban gyakorlatilag méterenként is változhatnak a színek és a formák, szóval pont megfelelőt amúgy sem nagyon lehetne tervezni, oda jó lehetne télen a téli, nyáron, tavasszal, meg ősszel pedig az őszi/tavaszi. Tehát ez így szintén 3 minta...
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  fip 7 te hol készítenél magadnak leshelyet? Egy szántóföld közepén vagy egy bokros részen lapulva? Hidd el van elég erdő , főleg lombos, meg nádas bokros terület is. az északi középhegység meg a dunántúl nagy része erdős bokros terület. Ha nem hiszed nézz körül a Mapson meg a Streetviewen. A vegetáció 2 változatához illő minta kell, kb nyári-téli. A fehér szín pótolható ad-hoc és idén sem volt hó pl. Városban meg úgyis épületek fedezékében bujkálnak.
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ez a kifordíthatós nem rossz ötlet! De nem lenne kényelmetlen a belülre kerülő zsebekkel, gombokkal, stb?


  Háát, ha van idő leshelyet készíteni, meg amúgy is nyugalomban vársz, akkor szinte mindegy, hogy milyen ruha van rajtad, hisz a környezeted anyagaival tudod magad álcázni. Inkább akkor van jelentősége a ruha rejtőképességének, ha mozgásban vagy, illetve, ha kvázi hirtelen tűnik fel az ellenség és már nincs időd az álcázásra, nem?
   
 6. Pont az a poén benne, hogy a zsebek is kifordíthatóak, így nem zavarnak.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Partizán is jó csak kicsit fura lenne egy "náci"mintájú "komcsi" ruhában harcolni. :)
   
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  antigonosz

  "fip 7 te hol készítenél magadnak leshelyet? Egy szántóföld közepén vagy egy bokros részen lapulva? Hidd el van elég erdő , főleg lombos, meg nádas bokros terület is. az északi középhegység meg a dunántúl nagy része erdős bokros terület. Ha nem hiszed nézz körül a Mapson meg a Streetviewen. A vegetáció 2 változatához illő minta kell, kb nyári-téli. A fehér szín pótolható ad-hoc és idén sem volt hó pl. Városban meg úgyis épületek fedezékében bujkálnak."

  Wolfram részben válaszolt. Az ország nagy része még mindig nem erdő, hanem szántó (sötétbarna) ,mező (általában magas szálas világoszöld fűvel és színes virágokkal) , és alföld (vagyis világos barnás zöldes gyér növényzettel).
  Nekem ez az erdő mennyiség nem tűnik túl soknak:
  [​IMG]
  http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1203/20120309-erdoteruletek-magyarorszagon-erdeszeti-monitoring-pontok.jpg

  Ráadásul nem összefüggő terület, egyik erdős részből a másikba csak nyílt terepen tudsz eljutni.
  Én airsofton elég sok egyenruhát láttam élőben. Nagyrészt erdőben játszottunk, mert az elég izgalmas. A mostani magyar egyenruha alig rejt az erdőben, de máshol se nagyon. A különböző USA egyenruhák jobbak voltak, illetve egyik srácnak volt egy őserdőbe való ruhája, az bizonyos részeknél egész jó volt.
  A legjobban viszont a mostani német flectarn mintázatú ruha rejtet. Volt, hogy 5 méterről (!) nem vettem észre benne az ellent! Mindenki szerint erdőben az a ruha volt a legjobb.
  A dolog szépséghibája, hogy erdőn kívül egy ruha sem ért semmit!
  Egyik srác egyszer hozott egy ilyen 70's évek beli néphadsereges felderítő gúnyát, ami nagyon világoszöld volt. Az erdőben elég jól világított, viszont mezőn a fűben.... Ott már fogalmunk se volt, hogy hol van.
  A történet lényege, hogy szerintem nem lehet olyan ruhát csinálni ami erdőben és nyílt terepen, itt Magyarországon egyformán jól rejt. Egy kompromisszumos megoldás meg sehol sem rejtene.

  Én amondó vagyok, hogy egy olyan ruha kellene ami inkább nyílt terepen rejt, hiszen ott a legkockázatosabb mozogni. A szántó részek miatt pedig lenne benne annyi barna, hogy erdőben ne legyen egyszínű zöld. Ráadásul erdőben tudsz a ruhára rögzíteni megfelelő növényzetet így javítani a ruha tulajdonságait, csak jól kell ehhez kialakítani.

  A kifordíthatós ruha konstrukció pedig tetszik! Azzal talán meg lehetne oldani az erdő/mező problémát.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azok túl vastagok emiatt nagyon melegek.
   
 10. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Dunántúlról: Azért ahol én lakom a települést több erdő határolja, hát szerintem az 5 erdőből 2-2 erdőben lehet jó egy hasonló ruházat, a növények színe és ritkasága miatt. Errefelé általában a városokat elsősorban szántóföld határolja és pár kilóméterrel kijjebb van az erdő,bár pl a vasútállomásnál pont van 1 erdő.

  Amúgy meg az erdőben, az esős napokon vagy utána van 1 olyan tuti dolog,hogy sár. Na az nagyon aljas tud lenni.. :D

  Kicsit off:
  A másik az erdőben bujkáláshoz meg annyit,hogy sok sikert a rókákhoz,vaddisznókhoz vagy éppen a köcsög fácánokhoz amik betévednek és csak a hurrogást vagy az ugrálást veszed észre. Ja meg sok erdőben van pöcedögör meg tófélék.
   
 11. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @pela3
  Pedig a vadváltókból elég sok mindenre lehet következtetni, én inkább hálás vagyok nekik :)
   
 12. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Hát nekem sincs vele bajom néhány dolgot kivéve, én speciel örülök neki,hogy nem belvárosi kölyök voltam, még most is szívesen megyek ki az erdőkhöz. Ha valaki ott rejtőzködni akar akkor ott tökéletes a sár. Az állatokról meg annyit,hogy nem feltétlen örülnél ha éppen megindul feléd egy vaddisznó vagy hirtelen elkezd rikácsolni 1 madár, néha ráijesztenek az emberre. 2 napja pl engem egy őzgida ijesztett meg.

  De megerősíteném,hogy ezeken a helyeken nem biztos,hogy az erdőben a legcélszerűbb bújkálni,az erdő annyiból jó erre,hogy a pl a vasútvonalra vagy főútvonalra rajtaüthetnek, vagy ha a várost zúznák porig akkor a tüzérséget bebújtatni a széléhez.
   
 13. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  @pela3
  Felderítésnél kitűnő segítséget nyújtanak a váltók, illetve mocsaras területeken is eligazítanak. A vad mindig tudja, merre szabad menni.
  Visszatérve a ruházathoz, valaki csinált már közületek ghilie ruhát?
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  silurusglanis

  Iszonyat macera van vele(még nem csináltam de láttam már olyat aki igen)!Sokkal jobban jársz ha veszel üzletből és azt alakítgatod.
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Lehet már volt, de az egyik kedvencem:)
  [​IMG]
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  tényleg esetleges új egyenruha tervezetről nincs valami információ?

  Eddig elképzelés szintjén találkoztam a teljes személyi felszerelés modernizációval ami "Lövész2020" néven fut. De úgy tudom egyenlőre semmit sem foglalkoztak vele...
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nézd, amerre gyakrabban megfordulok Somogy,Zala,Vas,GY-S-M,Veszprém,Fejér,Komárom-Esztergom. Ezeknél a megyéknél ritka az 1km x 1km-nél nagyobb szántó de az év felében abban is búza vagy kukorica, repce van. Erdősáv , árok mindenfelé. Nádas bokros dimbes dombos erdős terület. Senki sem fog már a nyílt szántáson rohamra indulni, mert csak bukdácsolna és az erdősávból , patakpartról ki is lőnék gyorsan. Úgy el lehet bújni (+közlekedni) az erdősávokban ,árokpartokon hogy jó optikája legyen annak a drónnak amelyik kiszúr.
   
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ja, én nem konkrétan a zsebekre, hanem a bármikori belső oldalon is meglévő zsebgombokra (és a többi gombra), meg a zsebfedőkre, különösen a két felső mellzsebnél, gondoltam.  Höhö, az a kanapé lehet kb. az egyetlen környezet, ahol az ACU/UCP igazán rejt. :DD
   
 19. Unio

  Unio New Member

  Ha már tótok... mint tudjuk a ruházat óta létezik a yeti :)


  Amúgy ezt kb valamelyik Battlefield játékból lophatták.. :D</blockquote>

  :) Örök kedvenc a kockás (a magazin is). Dehogy betölfild, ezt Rubik papitól lopták! :)
   
 20. joker

  joker Well-Known Member

  Ebben a hónapban mutatják be az amerikai hadsereg IronMan-ruhájának prototípusát. TALOS néven fut és 2016-18-ban lesz
  kész teljesen.
  http://news.yahoo.com/u-militarys-iron-man-suit-prototype-debuts-month-152158957.html
   

Ezen oldal megosztása